Historisk arkiv

Rundskriv F-018-98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Kompensasjon for utgifter til midlertidige lokaler i forbindelse med reform 97 (30.01.98)

Rundskriv F-018-98

Saksnr. 98/672

30.01.1998

Kommunene Statens utdanningskontorer

Kompensasjon for utgifter til midlertidige lokaler i forbindelse med reform 97

I forbindelse med behandlingen av St meld nr 21 (1996-97) Om finansiering av lærebøker for 2. - 10. klassetrinn og status for tilrettelegging av skolelokaler til seksåringene i forbindelse med Reform 97 fattet Stortinget følgende vedtak, jf. Innst S nr 183 (1996-97):

“Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at kommuner som må benytte midlertidige løsninger til lokaler i forbindelse med Reform 97 og dermed får en dokumentert merutgift utover investeringsrammen, kan søke om dekning for merutgiftene etter nærmere kriterier fastsatt av departementet. Det er en forutsetning at lokalene erstattes med permanente løsninger i løpet av 1997-98. Innenfor en totalramme på maksimum 200 mill kroner bevilges 100 mill kroner til dette i Revidert nasjonalbudsjett for 1997 og etter behov resterende bevilgninger i revidert nasjonalbudsjett for 1998.”

Utbetaling av tilskudd

Mål for tilskuddsordningen

En del kommuner har fra skolestart høsten 1997 benyttet midlertidige lokaler i forbindelse med innføring av Reform 97. Målet med denne tilskuddsordningen er å gi kompensasjon til kommunene for merutgifter til midlertidige skolelokaler og å stimulere kommunene til å erstatte de midlertidige lokalene med permanente lokaler.

Vilkår for tilskudd

Kommuner som tar i bruk midlertidige lokaler ved skolestart høsten 1997 som følge av skolestart for seksåringer, kan søke om å få dekket sine merutgifter til dette.

Den beregnede investeringsrammen skal dekke kommunenes merutgifter til permanente skolelokaler som følge av skolestart for seksåringer. Dersom enkelte kommuner kan dokumentere utgifter til midlertidige lokaler, vil disse anses å utgjøre en merutgift i forhold til beregnet investeringsramme.

Det er en forutsetning for å få kompensasjon at de midlertidige lokalene blir erstattet med permanente lokaler i løpet av 1997 eller 1998.

Tilskudd til midlertidige lokaler dekker ikke kjøp av inventar som kommunene kan anvende etter at permanente lokaler er ferdigstilt.

Kommunene må kunne dokumentere at bruk av midlertidige lokaler har medført ekstra utgifter, f.eks til leie av paviljonger eller utgifter til istandsetting av lokaler. Dersom det f.eks er kjøpt en paviljong må det tas hensyn til at denne har en avhendelsesverdi som kommer til fratrekk ved beregning av merutgifter til midlertidige lokaler.

Eventuelle spørsmål om tolkning av vilkårene for tilskudd kan tas opp med utdanningskontoret i fylket som skal behandle søknadene. Departementet vil gi nærmere retningslinjer for utdanningskontorenes behandling av søknadene.

Krav til dokumentasjon

Kommunene må i søknaden gjøre rede for hva slags midlertidige lokaler som er benyttet og hvor de befinner seg (ved hvilken skole). Dersom de midlertidige lokalene benyttes av andre enn 1. klasse/førskolen, må det gjøres rede for på hvilken måte den nye 1. klassen er årsaken til at skolen må ta i bruk midlertidige lokaler. Kommunene må videre gjøre rede for hvilke utgifter som er knyttet til disse midlertidige lokalene.

Vedlagte revisorerklæring skal følge søknaden dersom det søkes om beløp som overstiger 50 000 kroner. Erklæringens formål er å tjene som bekreftelse på at søknadsbeløpet har grunnlag i dokumenterte merutgifter til midlertidige lokaler.

Kommunene må i søknaden bekrefte at de midlertidige lokalene er erstattet med permanente lokaler som er ferdigstilte og godkjente etter gjeldende regelverk. Statens utdanningskontorer vil bli pålagt å gjennomføre stikkprøvekontroll av opplysningene i søknaden.

Med hjemmel i bevilgningsreglementets § 17 tas det forbehold om adgang for departementet og for Riksrevisjonen til å iverksette kontroll med at midlene er nyttet etter forutsetningene.

Søknadsprosedyre

Søknad om kompensasjon for merutgifter til midlertidige lokaler sendes utdanningskontoret i fylket når de midlertidige lokalene er erstattet med permanente lokaler. Eget søknadsskjema er vedlagt. Søknaden må være underskrevet av administrasjonssjef eller etatsjef. Søknadene vil bli behandlet fortløpende. Kommunene bes om å søke om dekning av merutgifter etter at de midlertidige lokalene er erstattet med permanente og kravene til dokumentasjon kan oppfylles.

Søknad om tilskudd til midlertidige lokaler må være utdanningskontoret i hende senest 15. februar 1999.

Utbetaling av tilskudd

Statens utdanningskontorer vil behandle søknadene etter de kriterier som er gitt, og utbetale 50 prosent av tilskuddsbeløpet til kommunene. Resterende 50 prosent av tilskuddet utbetales ikke før etter den endelige søknadsfristen 15. februar 1999. Dersom totalt omsøkt beløp fra kommunene overstiger 200 mill kroner, vil de siste 50 prosent av tilskuddet bli forholdsmessig avkortet, slik at maksimalrammen på 200 mill kroner ikke overskrides.

Kommunene bes orientere kommunerevisjonen ved kopi av rundskrivet med vedlegg.

Med hilsen

Hanna Marit Jahr e.f.
ekspedisjonssjef

Alette Schreiner
avdelingsdirektør

Kopi: Riksrevisjonen

2 vedlegg (i Word 6.0-format)

Lagt inn 6. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen