Historisk arkiv

Rundskriv F-032-98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Virkemiddelordning for skoleverket i Nord-Norge gjeldende for perioden 1. august 1998-31. juli 2003 (04.03.98)

Rundskriv F-032-98

Saksnr. 98/777

04.03.1998

Dette rundskrivet erstatter F-005-96.

Kommunene Fylkeskommunene Statens utdanningskontorer

Virkemiddelordning for skoleverket i Nord-Norge gjeldende for perioden 1. august 1998-31. juli 2003.

Innhold

  1. Stortingets vedtak
  2. Overgang til ny periode
  3. Endringer i forhold til dagens ordning
  4. Målsettingen med den nye ordningen
  5. Forvaltning av ordningen
  6. Vilkår og regler for ny virkemiddelordning

1. Stortingets vedtak

Stortinget vedtok ved behandlingen av Budsjett-innst. S nr. 12 (1997-98), jf St. prp. nr 1 Tillegg nr 3 (1997-98), følgende virkemiddelordning for skoleverket i Nord-Norge:

“Virkemiddelordning for skoleverket i Nord-Norge

For å bedre lærerdekningen og styrke skoleverket i Nord-Norge m.v. gjennomføres i skoleårene fra og med 1998-99 til og med 2002-03 følgende virkemiddeltiltak:

1. Virkemiddelskoler

Statlige og kommunale grunnskoler i Nordland, Troms og Finnmark hvor andelen lærerårsverk uten godkjent utdanning i gjennomsnitt for de fire foregående skoleår har vært 20 % eller større, blir klassifisert som virkemiddelskoler.

2. Lønnstillegg

Lærere med godkjent utdanning som er eller blir tilsatt ved virkemiddelskoler, får et lønnstillegg etter Statens lønnsregulativ, tilleggstabell B, trinn 38. Tillegget utbetales fra tilsetting, eller fra 1. august 1998 dersom tilsetting fant sted før denne dato, og fram til fratredelse, likevel ikke ut over virkemiddelperiodens utløp 31. juli 2003. Merkostnaden dekkes av staten etter nærmere regler. Lærere ved virkemiddelskoler som er tilsatt i deltidsstilling som utgjør minst 50 % av ordinær stilling, får utbetalt lønnstillegget med tilsvarende del.

3. Flyttegodtgjøring

Lærere med godkjent utdanning som tilsettes i minst halv stilling i ett år i statlig eller kommunal grunnskole, statlig eller fylkeskommunal videregående skole, folkehøgskole, og fagpersonale ved pedagogisk-psykologisk tjeneste som enten flytter til Nord-Norge, nord for Bodø og Fauske kommuner, eller som tilsettes ved virkemiddelskole, får av staten flyttegodtgjøring etter statens regulativ for flytting til arbeidsstedet. Etter minst fire års tjeneste som nevnt, vil vedkommende kunne få ny flyttegodtgjøring.

Dette gjelder også den av de ovennevnte lærerne som flytter til første lærerstilling etter fullført lærerutdanning.

4. Faglige og pedagogiske styrkingstiltak

For hvert av skoleårene fra og med 1998-99 til og med 2002-03 settes det av midler til videreføring av faglige og pedagogiske styrkingstiltak for grunnskolene i Nordland, Troms og Finnmark.

5. Utfyllende regler

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet gir nærmere bestemmelser om gjennomføringen av punktene 1-4. “

Dette vedtaket gir kommunene anledning til å fravike gjeldende tariffavtaler på de vilkår som er angitt og få de tilhørende merutgifter dekket av staten.

Det vises ellers til de årlige bevilgningsforslag i St prp nr 1, kap 221 post 60.

2. Overgang til ny virkemiddelperiode

Nåværende virkemiddelperiode opphører 31.07.98. Fra samme dato opphører utbetalingen av lønnstillegg etter eksisterende ordning. (Denne dato er også siste frist til å konvertere utbetalingen av lønnstillegg til rett til permisjon med lønn mot å påta seg 5 års plikttjeneste jf rundskriv F-5-96.)

Departementet gjør oppmerksom på at fra og med 1. januar 1998 skal kommunene dekke innskudd i pensjonskassen. Dette medfører at fra denne dato vil brutto lønnstillegg bli refundert og ikke netto som fram til 31.12.97.

3. Endringer i forhold til dagens ordning

Stortingets vedtak er endret i forhold til gjeldende virkemiddelordning når det gjelder definisjonen av virkemiddelskoler, størrelsen på lønnstilleggene og retten til å velge permisjon med lønn som alternativ til lønnstilllegg. Dessuten er flyttegodtgjøring innført for alle virkemiddelskoler, selv om de ikke ligger i Nord-Troms og Finnmark. Endringene er nærmere omtalt i tabellen nedenfor:

Tiltak

Virkemiddelordningen

1.8.96 - 31.7.98

Virkemiddelordningen

1.8.98 - 31.7.03

Definisjon av virkemiddelskole

Statlige og kommunale grunnskoler i Nordland, Troms og Finnmark hvor 30 pst. eller mer av elevenes undervisningstimetall er dekket av lærere uten godkjent utdanning pr 01.09 året før.

Statlige og kommunale grunnskoler i Nordland, Troms og Finnmark hvor andelen lærerårsverk uten godkjent utdanning i gjennomsnitt for de fire foregående skoleår har vært 20 pst eller større.

Lønnstilleggene

Lønnstillegg etter Statens lønnsregulativ, tilleggstabell B, trinn 26.

Lønnstillegget etter tilleggstabell B, trinn 38.

Studie-permisjon som alternativ til lønntillegg

Lærere med godkjent utdanning tilsatt ved virkemiddelskoler i Nord-Troms og i Finnmark kan velge mellom lønnstillegg og studiepermisjon med lønn, etter avtale med vedkommende kommune om fem års plikttjeneste.

Studiepermisjon som alternativ til lønnstillegg faller bort.

Flyttegodtgjøring

Lærere med godkjent utdanning som tilsettes i minst halv stilling i 1 år i statlig eller kommunal grunnskole, statlig eller fylkeskommunal videregående skole, folkehøgskole, og fagpersonale ved pedagogisk-psykologisk tjeneste som flytter til Nord-Norge, nord for Bodø og Fauske kommuner, får av staten flyttegodtgjøring etter statens regulativ for flytting til arbeidsstedet. Etter minst 4 års tjeneste som nevnt, vil vedkommende kunne få ny flyttegodtgjøring.

Også ved flytting innenfor Nord-Norge, nord for Bodø og Fauske kommuner, kan lærere i grunnskolen, etter nærmere bestemmelser av departementet , i særlige tilfeller for å bedre lærersituasjonen, få flyttegodtgjøring.

Lærere i Nord-Norge, nord for Bodø og Fauske kommuner, får flyttegodtgjøring til første lærerstilling etter fullført lærerutdanning.

Som tidligere, med det tillegg at lærere ved virkemiddelskoler får flyttegodtgjøring uansett hvor skolen ligger eller hvor de flytter fra. Muligheten for departementet til å utvide ordningen i særlige tilfeller er fjernet.

4. Målsettingen med den nye ordningen

Målet for virkemiddelordningen skal fortsatt være å bidra til et godt opplæringstilbud for elevene i Nord-Norge ved at flest mulig skoler har lærere med godkjent utdanning, og ved at skolen styrkes i utsatte områder.

5. Forvaltning av ordningen

Virkemiddelordningen for perioden 01.08.98 til 31.07.03 skal forvaltes av Statens utdanningskontorer i Nordland, Troms og Finnmark innen de regler som er gitt i dette rundskrivet. Dette medfører at Statens utdanningskontorer behandler søknader og refusjonskrav. Eventuelle spørsmål angående ordningen skal rettes til utdanningskontoret i fylket.

6. Vilkår og regler for ny virkemiddelordning

Godkjenning av virkemiddelskoler

En grunnskole i Nordland, Troms og Finnmark som i følge Grunnskolens informasjonssystem, GSI, har hatt en andel lærerårsverk uten godkjent utdanning på 20 pst eller mer i gjennomsnitt for fire siste sammenhengende skoleår, godkjennes som virkemiddelskole for det neste skoleår. Det er Statens utdanningskontor i vedkommende fylke som avgjør om skolen skal være virkemiddelskole. Godkjenningen gis for ett skoleår om gangen. Utdanningskontoret kan foreta godkjenningen så snart GSI-dataene fra inneværende skoleår foreligger offisielt. Godkjenningen skal foretas før utlysning av ledige stillinger ved skolen finner sted og senest 01.03. hvert år. Dersom Statens utdanningskontor mener at dataene i GSI for tidligere år er feil (ikke gir et riktig bilde av situasjonen), kan de i samråd med kommunen ta hensyn til dette. Dersom godkjenningsprosedyren avdekker feil i dataene for inneværende skoleår, skal disse rettes opp i samråd med kommunen før eventuell godkjenning gis.

Kommunene kan ikke lyse ut stillinger med rett til lønnstillegg i samsvar med denne ordningen, eller foreta tilsettinger i stillinger med lønnstillegg for et skoleår uten at det foreligger godkjenning som virkemiddelskole for skoleåret.

Avgjørelse om en lærer har rett til lønnstillegg

Lærere med godkjent utdanning som er tilsatt, eller vil bli tilsatt, i minst 50 pst stilling ved virkemiddelskole, kan få lønnstillegg. Lærere som arbeider mindre enn full stilling får en andel av tillegget tilsvarende stillingsprosenten.

Førskolelærere kan ha kompetanse til å undervise i grunnskolen og kan derfor komme inn under ordningen med rett til lønnstillegg. Regler for førskolelæreres kompetanse i grunnskolen er tatt inn i rundskriv F-42-97, del II.

Førskolelærere uten tilleggsutdanning som arbeider mindre enn 50 pst av full stilling i førsteklassen kan ikke få lønnstillegg. Førskolelærere uten tilleggsutdanning som arbeider mer enn 50 pst av full stilling i førsteklassen ved en virkemiddelskole, kan få lønnstillegg. Størrelsen av lønnstillegget bestemmes av den andelen av et årsverk vedkommende arbeider i førsteklassen.

Førskolelærere med tilleggsutdanning som arbeider mindre enn 50 pst av full stilling på småskoletrinnet (1. - 4. klasse) kan ikke få lønnstillegg. Førskolelærere med 10 eller flere vektall relevant tilleggsutdanning som arbeider mer enn 50 pst av full stilling på småskoletrinnet ved en virkemiddelskole, kan få lønnstillegg. Størrelsen av lønnstillegget bestemmes av den andelen av et årsverk vedkommende arbeider på småskoletrinnet.

Det er kommunene som avgjør om en lærer som er tilsatt eller blir tilsatt ved en virkemiddelskole fyller kravene i ordningen. Dersom kommunen er i tvil om en lærer fyller kravet, må det tas kontakt med utdanningskontoret før avgjørelsen tas. Avgjørelsen skal senest finne sted ved tilsetting for nytilsatte lærere og senest 1.juli for allerede tilsatte lærere.

Varigheten av lønnstillegget

En lærer som oppfyller kravet til lønnstillegg beholder dette så lenge vedkommende er tilsatt ved skolen og har 50 pst stilling eller mer som godkjent lærer, dog ikke utover 31.07.03.

Slutter en lærer mister vedkommende retten til lønnstillegg, selv om vedkommende kommer tilbake til skolen innen 31.07.03. Blir vedkommende imidlertid igjen ansatt på et tidspunkt der skolen er godkjent som virkemiddelskole, får vedkommende lønnstillegg på vanlig måte.

Lærer som i perioder har mindre enn 50 pst stilling som godkjent lærer får tilbake lønnstillegget dersom vedkommende senere i virkemiddelperioden får 50 pst stilling eller mer.

Lønnstillegget utbetales under sykdom og lønnet svangerskapspermisjon. Andre permisjoner berettiger ikke lønnstillegg.

Lærer som har permisjon i 3 måneder eller kortere beholder lønnstillegget etter permisjonstidens utløp. Lærere som er ute i annen permisjon enn syke- og svangerskapspermisjon i lengere tid uten å være tilsatt i annen stilling, kan etter søknad få opprettholde lønnstillegget ved permisjonstidens utløp. Søknaden behandles av Statens utdanningskontor i fylket.

Refusjon for utbetalt lønnstillegg

Refusjonskrav skal sendes inn fra kommunene minst to ganger pr år innen de frister Statens utdanningskontor i fylket har satt. Refusjonskravet skal omfatte skolens navn og navnet på de lærere som har fått lønnstillegg med angivelse av stillingsprosent og kompetanse. Refusjonskravene skal underskrives av etatsjef eller administrativ leder i kommunen. Refusjonen skal ikke omfatte arbeidsgiveravgift eller arbeidsgivers andel av pensjonsinnskuddet. Kommunerevisjonen skal avgi erklæring om at refusjonskrav fra kommunen er i samsvar med utbetalte beløp.

Flyttegodtgjøring

Ordningen med flyttegodtgjøring administreres av Statens utdanningskontorer. Flyttegodtgjøring utbetales i samsvar med regler som er tatt inn Statens personalhåndbok.

Ved flytting til kommunen må kommunen innhente tilsagn fra Statens utdanningskontorer før de gir den tilsatte lærer tilsagn om flyttegodtgjøring. Er tilsagn gitt skal kommunene utbetale flyttegodtgjøringen til læreren. Refusjonskravene fra kommunene angående utbetalt flyttegodtgjøring skal omfatte læreren navn og kompetanse og skolen det flyttes til og sendes inn snarest mulig etter at læreren har flyttet til kommunen. Kommunerevisjonen skal avgi erklæring om at refusjonskrav fra kommunen er i samsvar med utbetalte beløp.

Ved flytting fra Nord-Norge eller fra virkemiddelskoler, betales flyttegodtgjøringen direkte fra staten til den læreren som flytter. Vedkommende skal innhente tilsagn om flyttegodtgjøring hos utdanningskontorer i det fylke de flytter fra, før flytting foretas. Dersom tilsagn blir gitt skal læreren selv meddele til den kommune vedkommende flytter til at staten vil dekke flytteutgiftene. Refusjonskrav fra lærere som har fått tilsagn skal sendes inn så snart som mulig etter at flyttingen er foretatt og senest innen 3 måneder.

Oppfølging og kontroll

Statens utdanningskontorer skal kontrollere og påse at alle refusjonskrav er i samsvar med forutsetningene. De har videre et ansvar for å kontrollere gjennom stikkprøver at de lærere som får utbetalt lønnstillegg og flyttegodtgjøring fyller de krav til kompetanse som er fastsatt.

Det gjøres oppmerksom på at departementet og Riksrevisjonen kan iverksette kontroll av at forvaltningen av ordningen herunder utbetalingen av tilskudd er i samsvar med forutsetningene.

Med hilsen

Hanna Marit Jahr e.f
ekspedisjonssjef

Rolf Hekneby

Lagt inn 14. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen