Historisk arkiv

Rundskriv F-006-99

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Videregående opplæring eksamen/prøve 1999 - prøveavgift for privatister og § 20 kandidater (12.01.99)

Rundskriv F-006-99

Saksnummer 99/233

12.01.1999

Dette rundskriv erstatter rundskriv F-2-97

Fylkeskommunene Kommunene Rådet for fagopplæring i arbeidslivet Opplæringsrådene Departementene Statens utdanningskontorer Statlige videregående skoler Private videregående skoler Elevorganisasjonene Lærerorganisasjonene Næringslivets Hovedorganisasjon Landsorganisasjonen Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon Norsk forbund for fjernundervisning Voksenopplæringsforbundet Kopi: Yrkesopplæringsnemndene

Videregående opplæring eksamen/prøve 1999 - prøveavgift for privatister og § 20 kandidater

Stortinget har i samsvar med departementets forslag i St prp nr 1 (1998-99) gjort slikt vedtak vedrørende prøveavgift for privatister og kandidater til prøve med hjemmel i lov om fagopplæring i arbeidslivet § 20:

1.Privatister som melder seg til eksamen etter lov om videregående opplæring, eller kandidater som melder seg til fag-/svenneprøver etter lov om fagopplæring i arbeidslivet § 20, skal betale et gebyr per prøve. Gebyret betales til fylkeskommunen. Privatister som melder seg til eksamen etter lov om videregående opplæring, skal betale kr 250 dersom privatisten ikke har prøvd seg i faget tidligere som privatist eller elev, og kr 500 ved forbedringsprøver. Kandidater som melder seg til fag-/svenneprøver etter lov om fagopplæring i arbeidslivet § 20, skal betale kr 500 per prøve dersom kandidaten ikke har gått opp tidligere, og kr 1 000 ved senere forsøk.

Vedtaket gjelder prøveavgift for privatister og § 20 kandidater som melder seg såvel til sentralgitt som til lokalgitt eksamen/prøve.

Førstegangsprivatist i et fag er den privatist som ikke tidligere har fullført videregående opplæring i faget verken som elev eller som privatist. Førstegangsprivatisten har altså ikke fått standpunkt- og/eller eksamenskarakter i faget tidligere.

Førstegangskandidat etter lov om fagopplæring i arbeidslivet § 20 er den som ikke har gått opp til fag-/svenneprøve tidligere, verken som lærling eller § 20 kandidat.

Privatist som går opp til eksamen/prøve i faget på nytt, dvs. privatist som ikke er førstegangsprivatist, skal betale prøveavgift på kr 500-.

Elev som går opp til eksamen/prøve, skal ikke betale prøveavgift. Det skal heller ikke betales prøveavgift for lærling. Dette gjelder også elev/lærling som går opp til ny, utsatt eller særskilt eksamen/prøve (jf vurderingsforskriftens § 4 - 4 og § 5 - 4). Elev/lærling som ikke nytter sin rett til å avlegge ny, utsatt eller særskilt eksamen/prøve ved første fastsatte tidspunkt for slik eksamen/prøve, må gå opp som privatist/ § 20 kandidat.

Departementet viser til at fylkeskommunene - som skoleeiere og prøveadministrator for fag-/svenneprøver - har plikt til å underrette vederlagsfritt om rettigheter i forbindelse med ny, utsatt og særskilt eksamen/prøve. Plikten omfatter også under-retning om konsekvensene av at retten ikke blir brukt til fastsatt tid.

Departementet har fått spørsmål om hvilke satser som skal nyttes for teoriprøve for § 20-kandidatene. Vi viser til rundskriv F-28-98 om oppmelding til teoretisk del av fag- eller svenneprøve for privatister. For teoriprøver omhandlet i nevnte rundskriv (inklusive tverrfaglig prøve), nyttes kr 250.- ved førstegangsprøving og kr 500 for privatist som går opp til eksamen/prøve i faget på nytt.

For praktisk prøve for § 20 kandidater nyttes kr 500 per prøve dersom kandidaten ikke har gått opp tidligere, og kr 1 000 ved senere forsøk.

Med hilsen

Ole Briseid e.f.
ekspedisjonssjef
Tone Loge
avdelingsdirektør
Lagt inn 11. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen