Historisk arkiv

Kautokeino-saken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 106-97
8. november

Kautokeino-saken

Kirke,- utdannings-og forskningsdepartementet har sendt et varsel-brev til Børre Knudsen og 6 andre prester som medvirket i seremonien i Kautokeino 6. april i år.

Departementet slår fast at adferden de har utvist er slik at lovens forutsetninger for å frata dem retten til å utføre prestetjeneste i Den norske kirke er til stede. Videre er sokneprestene i Kautokeino og Gamvik opplyst om at departementet mener det er grunnlag for å reise avskjedssak mot dem.

Kirkedepartementet har varslet disse prestene om at ytterligere adferd fra deres side i retning av å tillegge Børre Knudsen myndighet som etter kirkens ordning bare tilkommer biskoper, vil medføre at departementet, dersom vedkommende biskop tilrår det, treffer vedtak om tap av presterettigheter, henholdsvis avskjedssak.

Departementet understreker at reaksjonen i denne saken er motivert ut fra behovet for å bevare en enhetlig ordning for menighetene med deres tjenester og organer. Det er viktig å bevare den lovlige kirkeordning. Dette medfører ikke begrensninger i det som kalles evangeliets frie løp - det vil si bl.a. teologien og forkynnelsen innen den norske kirke.

Det var under en gudstjeneste i Kautokeino kirke 6. april 1997 at flere prester i Den norske kirke medvirket til en såkalt «bispevigsling» av Børre Knudsen. Ved en offentlig gudstjeneste i Bergen 26. oktober foretok Børre Knudsen en såkalt «presteordinasjon» der flere av de samme prestene medvirket aktivt.

Disse handlingen er fundamentalt i strid med Den norske kirkes ordninger, og som sådan uten rettsvirkninger, slår departementet fast i brev til prestene. Til tross for den manglende rettslige virkning av handlingen, vurderes prestenes opptreden som et grovt brudd på den tillit de er vist ved å være gitt adgang til å virke som ordinert prest i Den norske kirke. Kirkedepartementet understreker at hendelsen 6. april må sees på med desto større alvor fordi den i tillegg er egnet til å skape uro og splid innen menigheten i Kautokeino.

Informasjonssjef Kathrine Kjelland, tlf 22 24 74 09, priv. 67 58 32 39 mobil 91398178
Informasjonskonsulent Jon Aarekol, tlf 22 24 74 17, priv 22 22 44 84

Lagt inn 10 nove,ber 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen