Historisk arkiv

96 prosent med tilbud om skoleplass

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

076-98
5. august

Opptaket til videregående opplæring:

96 prosent med tilbud om skoleplass

Om lag 134 000 av 147 000 søkere til videregående opplæring har fått tilbud om en skoleplass til høsten. Dette går fram av tallmateriale som Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har innhentet fra 18 fylkeskommuner i juli. Sør-Trøndelag fylkeskommune er ikke inkludert i tallmaterialet. Oversikten viser ikke søkere og inntatte til læreplass.

I år som i fjor er 96 prosent av søkerne med lovfestet rett til videregående opplæring tatt inn i de fylkeskommunale førsteinntakene. Av søkerne som er tatt inn og som samtidig har en rett til videregående opplæring er om lag 92 pst tatt inn på sitt førsteønske. Dette tilsvarer tall fra fjoråret. Det tilsvarende tallet for dem som er uten lovfestet rett, er 85 prosent. Dette er en økning på 3 prosentpoeng sammenlignet med i fjor.

Foreløpig står ca 13 000 av søkerne uten tilbud om skoleplass. Dette utgjør om lag 9 prosent av totalt antall søkere. Om lag 5 000 (3 pst av totalt antall søkere) av søkerne uten tilbud har rett til videregående opplæring. Dette er omtrent samme situasjon som i fjor. De fleste uten tilbud er søkere til kurs innen studieretningene helse- og sosialfag, hotell- og næringsfag og formgivingsfag. Alle disse kursene har en overvekt av jenter blant søkerne. Særlig er studieretningen for helse- og sosialfag, som tidligere, svært populær blant jentene.

Erfaringene viser at situasjonen endrer seg mye i løpet av inntaksprosessen. Først ved skolestart vil en kunne se det endelige resultatet av inntaket til de videregående skolene.

- Inntaket til vidaregåande opplæring synest å ha stabilisert seg , seier Kyrkje-, utdannings- og forskingsminister Jon Lilletun. – Arbeidet med å skaffe skuleplass til alle med rett er i godt gjenge. Utfordringa no blir å leggje til rette eit tilbod om vidaregåande opplæring også for vaksne, seier Lilletun.

linkdoc014005-070297#doc1 vedlegg

Lagt inn 5. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen