Historisk arkiv

Aktuelle tiltak i forbindelse med AF-streiken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 065-98
Dato 11. juni 1998

Aktuelle tiltak i forbindelse med AF-streiken

I forbindelse med den pågående streiken i Akademikernes Fellesforbund (AF), vil Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet sette i gang følgende tiltak:

  • Privatister som har mistet en eller flere eksamener på grunn av streiken, vil få gå opp til nye eksamensprøver uten å betale nytt oppmeldingsgebyr.
  • For privatister som pga. streiken mister eksamener som er nødvendige for opptak til høgre utdanning høsten 1998, vil nye eksamensprøver bli gjennomført så snart som mulig etter at streiken er over.
  • Elever og privatister som søker høgre utdanning høsten 1998, og som pga. streiken ikke vil få levert dokumentert videregående opplæring innen 1. juli, vil få godkjent vitnemål/fagkarakterbevis poststemplet senest 10. juli. For øvrige søkere er fristen fremdeles 1. juli.
  • For privatister (§ 20-kandidater) som har mistet den tverrfaglige teoriprøven, er det åpnet for at den praktiske fagprøven kan gjennomføres før teoriprøven er dokumentert. Fag- eller svennebrev vil imidlertid ikke kunne utstedes før også den teoretiske prøven er avlagt og bestått. Departementet vil komme tilbake til tidspunktet for ny teoriprøve.
  • Privatister som har mistet eksamener som skulle gi grunnlag for å fortsette videregående opplæring, vil få muligheter til å gå videre under forutsetning av at de består ny eksamensprøve før jul 1998.
  • Privatister innen videregående opplæring som søker høgere utdanning i utlandet fra høsten 1998 og som på grunn av streiken står i fare for ikke å få gjennomført lokale eksamensprøver, bes melde fra til den opprinnelige oppmeldingsinstansen i fylkeskommunen, og det blir søkt om dispensasjon fra streiken for deres eksamensavvikling.
  • For søkere til høgre utdanning i utlandet som får vitnemål fra videregående opplæring med noe avvikende innhold pga. av streiken, vil KUF utforme et forklaringsbrev som kan legges ved vitnemålene. Dette brevet vil være

tilgjengelig hos oppmeldingsinstansen i fylkeskommunen innen 1. juli.

  • Alle privatister innen videregående opplæring som har mistet eksamener pga. streiken, bes melde fra til oppmeldingsinstansen i fylkeskommunen så snart som mulig om behov for ny eksamensprøving. Grunnet fare for kapasitetsproblemer ved de ekstra eksamensavviklingene når streiken er over, ber departementet om at de privatister som strengt tatt ikke trenger dokumentasjon for videregående opplæring nå, utsetter den nye eksamensprøvingen til før jul 1998.
  • Så snart streiken er over vil KUF komme med nærmere avklaringer av hvordan privatister som er rammet av streiken skal forholde seg. Informasjon om de tiltak som settes i verk, vil den enkelte få hos den opprinnelige oppmeldingsinstansen i fylkeskommunen.
  • Departementet har tidligere meddelt at elever som har mistet en eller flere eksamener under streiken vil få vitnemål utskrevet på grunnlag av standpunktkarakterer i de fag der eksamen er gått tapt.

Høgre utdanning

Når det gjelder konsekvenser av streiken innen høgre utdanning, vil det være hver enkelt utdanningsinstitusjons ansvar å redusere skadevirkningene av en streik. I den grad det er praktisk mulig vil utdanningsinstitusjonene prøve å avvikle nye eksamener, både skriftlige og muntlige. Dette avhenger bl.a. av hvor langvarig streiken blir, hvor mange eksamener dette gjelder og om man kan finne sensorer.

Grunnskole

Etter det KUF kjenner til, er det elever ved en enkelt grunnskole som ikke får standpunktkarakterer på grunn av streiken. Dersom streiken blir langvarig, og standpunktkarakterer ikke kan bli gitt før opptaksfristen til videregående opplæring, vil utskrift av terminkarakterer til jul gjelde for de fagene der standpunktkarakterer mangler. Standpunktkarakterer ved skoleavslutning vil likevel bli satt så snart streiken er over.

Lagt inn 12. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen