Historisk arkiv

Færre søkere til videregående opplæring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 46/98
Dato: 12. mai 1998

Færre søkere til videregående opplæring

Det er omlag 1200 færre søkere til grunnkurs i videregående opplæring for skoleåret 1998-99 enn det var for innværende skoleår. Det er også en nedgang i antall voksne søkere. Rapporter fra fylkeskommunene viser at søkningen til allmennfaglig påbygningskurs som gir studiekompetanse er økt med 20 prosent fra i fjor, mens søkningen til læreplass er redusert med omlag 1000 søkere.

Grunnkurs

Totalt er det registrert om lag 66 900 søkere til grunnkurs i videregående opplæring til høsten. Siden 1995-96 er antall søkere til grunnkurs redusert med over 4 000 søkere. Dette kan ha sammenheng med at det er færre16-18 åringer og at omvalg forekommer sjeldnere på grunn av bedre gjennomstrømming og situasjonen på arbeidsmarkedet.

Nedgangen er størst i søkningen til grunnkurs hotell- og næringsmiddelfag (-630) og helse- og sosialfag (-580) sammenlignet med fjoråret. Det har også vært en markert nedgang i søkningen til naturbruk (-140) og trearbeidsfag (-130). Søkningen til grunnkurs allmenne, økonomiske og administrative fag er omtrent like stor i år som i fjor. Antall søkere til grunnkurs byggfag og elektrofag er økt med henholdsvis 190 søkere og ca 300 søkere.

56 prosent av søkerne til grunnkurs ønsker seg primært til en av de yrkesfaglige studieretningene. Dette er omlag det samme som de tre siste årene.

Videregående kurs I

Også på videregående kurs I (VkI) innen helse- og sosialfag er det færre søkere samlet sett. På kurset barne- og ungdomsarbeiderfag er det en reduksjon på 490 søkere i forhold til i fjor. Manglende læreplasser kan ha hatt effekt på søkningen til disse fagene.

Jenter og gutter

Som i foregående skoleår, er det omlag like mange jenter som gutter blant søkerne på alle tre nivåer. Som tidligere er det store forskjeller mellom studieretningene. Over 90 prosent av søkerne til helse- og sosialfag er jenter. Det er en svak økning av andelen jenter som søker grunnkurs byggfag og elektrofag. Imidlertid er andelen jenter innenfor disse studieretningene fortsatt lav.

Allmennfaglig påbygningskurs som gir studiekompetanse

Av de som gikk yrkesfaglige videregående kurs I i skoleåret 1997-98 har ca 5 400 søkt seg til allmennfaglig påbygningskurs som gir studiekompetanse. Dette er en økning på 20 pst i forhold til i fjor. Dette viser at mange av dem som i første omgang valgte yrkesfaglige studieretninger, benytter seg av muligheten Reform 94 gir til å oppnå studiekompetanse gjennom et påbyggingskurs.

Voksne

Det er færre voksne søkere til videregående opplæring. Av søkerne til grunnkurs i år er omlag 8 prosent 20 år eller eldre. For 1997 og 1996 var andelen henholdsvis 10 og 11 prosent.

85 prosent av søkerne totalt har rett til videregående opplæring etter Reform 94. Dette er to prosentpoeng høyere enn i fjor.

Lærlinger

Det er omlag 15 700 søkere til læreplass. Dette innebærer at søkningen til læreplass er redusert med ca 1000 søkere sammenlignet med i fjor. Innenfor serviceelektroniker-, omsorgsarbeider- og bilfaget lette kjøretøy er antall søkere redusert med henholdsvis 200, 300 og 180. Dette kan ha sammenheng med at det var for få læreplasser i fjor innenfor disse fagområdene.

Søkere til plasser som ikke inngår i de fylkeskommunale fellesinntakene, er ikke med i rapportene fra fylkeskommunene. Dette gjelder bl a søkere til private og statlige skoler.

Vedlagt oversikt over søkere til grunnkurs.


Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Ole Briseid, tlf 22 24 76 00

Lagt inn 12. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen