Historisk arkiv

Flere gjennomfører yrkesfaglig opplæring etter Reform 94, men fortsatt «flaskehalser»

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 019-98
25. mars

Flere gjennomfører yrkesfaglig opplæring etter Reform 94, men fortsatt «flaskehalser»

Den siste underveisrapporteringen i forbindelse med evalueringen av reformen i videregående opplæring, Reform 94, foreligger nå. Forskningsrapportene dokumenterer at reformen totalt sett fungerer etter intensjonene - både når det gjelder struktur og innhold.

Til sammen er det publisert sju underveisrapporter i forbindelse med evaluereringen av Reform 94. Sluttrapporten vil foreligge i desember 1998. Til sammen 7 forskningsinstitusjoner har vært med i evalueringsarbeidet.

Forskningen viser:

  • Progresjonen på yrkesfaglige studieretninger er totalt sett bedre nå enn før Reform 94, men forskningen avdekker enkelte «flaskehalser» i forhold til enkelte elevgrupper:
  • Voksne, dvs. elever uten rett, avbryter videregående opplæring i langt høyere grad enn elever med rett. Mange av de voksne som avbryter videregående opplæring lar enten være å søke eller takker nei til et tilbud de får.
  • Tospråklige elever/lærlinger oppnår i mindre grad enn majoritetselevene læreplass i bedrift. Her kommer jentene bedre ut enn guttene. Spesielt utsatt er gutter på mekaniske fag. En årsak knyttet til dette er karakterer, som har betydning for tildelingen av læreplass.
  • Elever med behov for særskilt tilrettelagt opplæring har totalt sett dårligere progresjon og avbryter opplæringen i høyere grad enn majoriteten av elevene/lærlingene. Avbruddstendensen er størst hos gutter, samtidig som guttene ser ut til å ha noe bedre progresjon enn jentene.

Andre forskningsresultat:

Jenter og gutter velger fortsatt tradisjonelt. Dette gjenspeiles i at bare 33% av søkerne til læreplass er jenter.

Jentene har totalt sett bedre gjennomstrømning enn guttene i videregående opplæring. Dette skyldes at jentene i høyere grad enn guttene velger allmennfaglige studieretninger, der gjennomstrømningen er bedre enn på yrkesfaglige studieretninger, samt at jentene i høyere grad enn guttene velger allmennfaglig påbygning etter VK I.

Blant avgangselevene våren 1997 var det flere jenter enn gutter som fullførte og bestod, både på allmennfaglige og på yrkesfaglige studieretninger.

Fremmedspråklige elever har relativt god progresjon i studieretning for allmenne- økonomiske og administrative fag. Særlig gjelder dette elever som starter i eget tilrettelagt treårig løp for fremmedspråklige elever for allmenne, økonomiske og administrative fag.

Progresjonen til elevene på yrkesfaglige studieretninger er noe svakere enn for elever på allmennfaglige studieretninger. Dette skyldes blant annet at omvalget er noe høyere i de yrkesfaglige studieretningene enn i de studieforberedende studieretningene.

Informasjonssjef Kathrine Kjelland, tlf 22 24 74 09, priv. 67 58 32 39 mobil 91398178
Informasjonsrådgiver Jon Aarekol, tlf 22 24 74 17, priv 22 22 44 84

Lagt inn 27. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen