Historisk arkiv

IT og utdanning - styrket satsing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 52/98
Dato: 15. mai 1998

IT og utdanning - styrket satsing

- Regjeringen satser nå på IT og utdanning. Vi tar utfordringen vi fikk fra starten av regjeringsperioden - nemlig et utdanningssystem som ikke har god nok høyde for det store behovet for IT-kunnskap. Jeg er svært godt fornøyd med den satsingen vi nå varsler, sier kirke-, utdannings- og forskningsminister Jon Lilletun.

Allerede i høst økte regjeringen med 90 plasser innen IT-utdanning på høyeste nivå, i tillegg til de 70 nye plassene som allerede ligger inne i budsjettet for 1998. I stortingsmeldingen om IT-kompentanse i et regionalt perspektiv som ble lagt fram i dag, varsler vi en rekke tiltak som er viktige for meg som statsråd. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet skal arbeide videre for å sikre et utdanningssystem som kan dekke behov for IT-kompetanse hos elever, studenter, i arbeidslivet og i samfunnet generelt, sier Jon Lilletun.

I stortingsmeldingen om IT-kompetanse blir tiltak fra Næringsrettet IT-plan konkretisert.

Regjeringen varsler nå følgende tiltak for utdanning:

  • 220 nye studieplasser innen IT ved universitets- og høgskolene opprettes f.o.m. høsten 98.
  • 90 nye studieplasser på cand.scient/siv.ing.-nivå opprettes f.o.m. høsten 98.
  • Nytt tilbud innen informasjonsteknologi opprettes for videregående skole - med vekt på drift av IT-systemer (populært kalt “IT-vaktmester”). Det er stort behov for personale for drift og vedlikehold at datastystemer i næringslivet og forvaltningen - for utvikling av nye nett-tilbud, brukerstøtte m.m.
  • Videreutvikling av påbyggingsstudier innen IT på universitets- og høgskolenivå (finnes allerede for ingeniører og økonomer). Det er også viktig at flere grunn- utdanninger integrerer IT som en del av studiet.

- I tillegg til dette vil regjeringen intensivere satsingen på IT-basert fjernundervisning og arbeide for et mer fleksibelt utdanningssystem. Dette er ikke minst viktig med tanke på den etterutdanningsreform som kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet legger fram om kort tid, sier statsråd Lilletun.

Departementet skal i løpet av året presentere en revidert IT-plan for utdanning.

Lagt inn 15. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen