Historisk arkiv

Jevnt gode realfagkunnskaper for elever i Reform '94

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 091-98
18. september 1998

Ny undersøkelse viser

Jevnt gode realfagkunnskaper for elever i Reform ’94

En ny undersøkelse viser at dagens elever i videregående opplæring har jevnt gode realfagkunnskaper. Undersøkelsen er en oppfølging av den internasjonale TIMSS-undersøkelsen fra 1995 og er utført av Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling (ILS) ved Universitetet i Oslo på vegne av KUF.

Undersøkelsen viser bl.a.

  • generelt er kunnskapsnivået i realfag fremdeles høyt i internasjonal sammenheng.
  • elever med fordypning i matematikk i den videregående skolen har prestasjoner om lag på det internasjonale gjennomsnittsnivået
  • jenter presterer fremdeles dårligere enn gutter i realfagene.

I undersøkelsen ble det samme oppsettet brukt som ved TIMSS-undersøkelsen i 1995 (den tredje internasjonale undersøkelsen innen utdanning i matematikk og naturfag)

Den ene delen av undersøkelsen gjaldt en kartlegging av realfagskunnskaper for elever i siste året av videregående skole fra alle studieretninger (generalisttesten). Resultatene viser at det ikke er særlige forskjeller i kunnskapsnivået i realfag for elever i studieretning for allmenne, økonomiske og administrative fag (AA etter Reform 94) i denne undersøkelsen sammenliknet med elever i studieretning for allmenne fag (AF før Reform 94) fra 95-undersøkelsen, da Norge ble rangert som nr 4. Generelt er kunnskapsnivået i realfag fremdeles høyt i internasjonal sammenheng.

Som i 1995 gjør jentene det betraktelig dårligere enn guttene. Forskjellen er på om lag 10% målt i antall riktige svar.

Den andre delen av undersøkelsen gjaldt elever med full fordypning i matematikk i videregående skole. Prestasjonene til matematikkspesialistene ligger på det internasjonale gjennomsnittet. Testen i 1995 omfattet ikke matematikkspesialistene slik at sammenlikningen blir i forhold til de internasjonale resultatene i 1995.

Norske elever gjør det meget godt når det gjelder statistikk og sannsynlighetsregning, et område som ble innført i Reform ’94. På dette området er prestasjonsforskjellene minst mellom gutter og jenter. Elevene gjør det også bra i derivasjon og integrasjon, mens likninger, tall og funksjoner, samt geometri er områder hvor norske elever gjør det dårligere. Jentene gjør det betraktelig dårligere enn guttene på disse områdene, til tross for at de arbeider mer med faget enn det guttene gjør. De siste områdene er områder hvor elevene på ungdomsskolen også gjør det dårlig.

Kirke-, utdannings- og forskningsminister Jon Lilletun sier seg fornøyd med at det generelle kunnskapsnivået i realfag er høyt. For matematikkspesialistene ligger det bud om mulige forbedringer. Aktuelle områder her er innholdet i læreplaner og lærerkompetanse. Lilletun ser med bekymring på at jentene gjør det så mye dårligere enn guttene, og mener det er grunn for å se nærmere på årsakene til dette. -Dette er viktig kunnskap når vi nå går i gang med evalueringen av Reform 94, sier Lilletun.

Lagt inn 18. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen