Historisk arkiv

Kirkesaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 72/98
Dato: 2. juli 1998

Kirkesaker

Kirke,- utdannings- og forskningsdepartementet forbereder avskjedssak mot sokneprestene Olav Berg Lyngmo i Kautokeino og Arne Thorsen i Gamvik.

Statsråd Jon Lilletun ber samtidig biskopene utrede spørsmålet om alternativt tilsyn for prester innen den norske kirke.

Når avskjedssak nå forberedes tar statsråd Jon Lilletun konsekvensen av at Olav Berg Lyngmo og Arne Thorsen har handlet i strid med Den norske kirkes ordninger og ikke forholdt seg til klare advarsler. Advarslene ble gitt både før den såkalte ”bispevigslingen” i april 1997 og i november etter at departementet først hadde rådført seg med Kirkerådet og samtlige av kirkens 11 biskoper.

De to sokneprestene er embetsmenn og kan bare avskjediges ved dom. Spørsmålet om det skal reises sak om avskjed for domstolen avgjøres av Kongen i statsråd, formodentlig i løpet av juli.

Prestene er nå varslet om at departementet vurderer å fremme forslag om avskjedssak og suspensjon. Videre er de, slik tjenestemannsloven krever, gitt anledning til å forklare seg muntlig for departementet før den endelige beslutning blir tatt. Samtalene vil finne sted tirsdag 14. juli.

Statsråd Lilletun understreker at en beslutning om avskjedssak vil være motivert ut fra behovet for å bevare en enhetlig ordning for menighetene med deres tjenester og organer. Saken dreier seg ikke om personenes frihet til å ytre seg i forkynnelse eller offentlig debatt.

I et eget brev til sokneprest Lyngmo gjør statsråd Lilletun det klart at både han og Thorsen har fått tilbud om alternativt tilsyn - tilbud som de to prestene har avvist.

Statsråden viser i denne sammenheng til at biskop Steinholt ved to anledninger har gitt tilbud om dette, og til et leserinnlegg i avisen Dagen der Lyngmo og Thorsen gjør det klart at ”vigslingen” av Børre Knudsen «skjedde 6. april 1997 fordi det nettopp ikke fantes noen biskop innen statskirkesystemet som lenger kunne benyttes.» Videre understreket de to at dersom de skulle godta en annen «bibeltro biskop innen statskirkesystemet» som biskop måtte «vi i såfall late som om 6. april ikke har funnet sted eller degradere biskop Børre Knudsen til en slags generalsekretær.»

Samtidig som avskjedssaken forberedes, tar statsråd Lilletun initiativ til å få utredet spørsmålet om det bør etableres ordninger for alternativt biskoppelig tilsyn i Den norske kirke.

I et brev til Bispemøtet ber departementet biskopene på mer prinsipielt grunnlag om å utrede de teologiske og ordningsmessige spørsmål som knytter seg til å etablere helt særegne unntaksordninger for alternativt biskoppelig tilsyn innenfor kirkestrukturen.

Departementet viser i sin henvendelse til at ulike synspunkter på organiseringen og rekkevidden av slikt tilsyn har blitt aktualisert i forbindelse med saker det har stått strid om i kirken de senere år. Eksempler på slike saker er Hognestadsaken, avskjedssakene vedrørende Knudsen, Nessa og Kørner, utnevningen av kvinnelig biskop, og nå senest i forbindelse med den såkalte "Kautokeino-saken" og ulike former for "tilsynsfrasigelse" knyttet til homofilispørsmålet.

Det er i den offentlige debatt vist til at det i enkelte andre kirker er etablert ordninger for i særskilte tilfeller å kunne åpne for alternativt tilsyn. Fordi både kirkeordning og organiseringen av det biskoppelige tilsynsembetet kan være ulikt, vil slike ordninger ikke uten videre kunne overføres til Den norske kirke. Departementet reiser likevel spørsmålet om ikke også Den norske kirkes struktur kunne gi rom for slike unntaksordninger.

Kirke,- utdannings- og forskningsdepartementet

Lagt inn 3. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen