Lærerundersøkelse viser: Uro og konflikter utbredt problem i skolen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik I
Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet
Pressemelding | Dato: 12.02.1998 | Sist oppdatert: 21.10.2006
Pressemelding
Nr. 006-98
12. februar
Lærerundersøkelse viser: Uro og konflikter utbredt problem i skolen
*Manglende arbeidsro og arbeidsinnsats samt uro og konflikter er et utbredt problem i grunnskolen, mener lærere. Mer enn halvparten av lærerne som er med i en undersøkelse har forholdt seg til slike problemer i løpet av en tilfeldig valgt skoleuke.
*Ca 10 prosent av lærerne har hatt alvorlige norm- og regelbrudd i løpet av en tilfeldig valgt uke.
*Problemene er alvorligere på ungdomstrinnet enn på barnetrinnet. Måten klassen fungerer på sosialt og faglig er i gjennomsnitt bedre på barnetrinnet enn på ungdomstrinnet.
*De fleste former for problematferd er vanligere i England enn i Norge
*De mest effektive måtene å løse problemene er ifølge lærerne å støtte elevene og løse problemene mens formelle sanksjoner er mindre effektive.
Dette er noen av resultatene i en landsomfattende undersøkelse professor Terje Ogden ved Senter for klinisk psykologisk forskning ved Universitetet i Oslo har gjort på oppdrag fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. Undersøkelsen er gjort blant lærere i et representativt utvalg på ca 10 prosent av landets grunnskoler. Sentrale problemstillinger har vært hvilke erfaringer lærere har når det gjelder elevers atferd og læringsmiljø og hvordan lærerne reagerer på elevers problematferd og hva de mener kan gjøres for å forebygge og håndtere atferdsproblemer i skolen.Undersøkelsen ble gjennomført i 1997.
Torsdag ble undersøkelsen overlevert KUF.
Undersøkeslen viser bl.a. at mens 5 av 10 lærere hadde klare prosedyrer for oppfølging av elever som brøt regler, var det bare 3 av 10 lærere som hadde gode og bevisste opplegg for å lære elevene sosiale ferdigheter, gjøre usikre barn trygge og/eller gjøre stille og tilbaketrukne elever mer aktive. Lærere som hadde slike prosedyrer eller pedagogiske opplegg rapporterte færre atferdsproblemer enn lærere som ikke hadde slike opplegg. Den positive effekten ble imidlertid ikke registrert i samme grad for alvorlige som for mindre alvorlige atferdsproblemer.
Undersøkelsen er tilgjengelig på KUFs sider på ODIN: linkdoc014005-990639#dochttp://odin.dep.no/kuf/publ/elevatferd
Kontakt: Professor Terje Ogden, tlf. 901 26 800
Lagt inn 11 februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen