Historisk arkiv

Menneskerettighetene i sentrum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

037/98
27. april

Menneskerettighetene i sentrum

Statsrådene Hilde Frafjord Johnson og Jon Lilletun ga idag startskuddet for en landsomfattende skoledugnad for menneskerettighetene. Verdenserklæringen om menneskerettighetene fyller 50 år 10. desember 1998. I månedene fram mot jubileet ønsker de to ministerene at skole-Norge skal sette menneskerettighetene i sentrum. En menneskerettighetsmappe med bakgrunnstoff og ideer sendes nå ut til alle landets skoler.

Den landsomfattende skoledugnaden ble startet under et arrangement på Lindeberg skole i Oslo. Til stede var utviklings- og menneskerettighetsministeren, kirke-, utdannings- og forskningsministeren sammen med generalsekretær Svein Erik Odden i FN-sambandet i Norge, koordinator Marit Hærnes fra Dugnad`98, sekretariatsleder Fred-Olav Sørensen i Verdikommisjonen - samt rektor og elever ved Lindeberg skole.

Skoledugnaden for menneskerettigheter er et av flere tiltak i forbindelse med det som kalles Menneskerettighetsfestivalen Dugnad`98. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom en rekke frivillige organisasjoner og høyskoler.

I Menneskerettighetsmappen, som også sendes til universiteter og høgskoler, blir det oppfordret til bred debatt. På hvilken måte ivaretas og vernes rettighetene idag mellom elever, på skoler, i lokalsamfunn og storsamfunn her i landet? Hva mener skole-Norge om enkeltmenneskets rettigheter - og menneskenes ansvar for hverandre? Det er ingen i dag som tør si at de ikke respekterer menneskerettighetene; likevel er det langt igjen til de virkelig blir respektert.

Skole-Norges stemme skal bli hørt. Derfor inviterer Verdikommisjonen elevene til å sende inn til kommisjonen innspill om hvordan menneskerettighetene bedre kan ivaretas i lokalmiljø og storsamfunn.

Lagt inn 27. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen