Historisk arkiv

Norge har høyt utdanningsnivå

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 114-98
Dato 23. november

OECD-rapport viser:

Norge har høyt utdanningsnivå

Norge ligger svært godt an når det gjelder utdanningsnivået i befolkningen. Andelen av nordmenn som har høgre utdanning er blant de høyeste i OECD-området. 1998-utgaven av rapporten Education at a Glance viser at Norge ligger blant de 3-4 beste landene når det gjelder utdanning på minst videregående opplærings nivå. Undersøkelsen viser bl.a.:

· Norge er det landet i Skandinavia som har høyest utgifter pr. elev/student alle nivåer sett under ett, og plasserer seg på femteplass blant de land som er med i undersøkelsen.

· Norge er et av de landene som har jevnest aldersspredning blant lærerne. I land som Tyskland, Skottland og USA er det en overvekt av lærere i aldersgruppen 40-49 år.

OECD-rapporten ble offentliggjort mandag. Til sammen 29 land er med i undersøkelsen. Datagrunnlaget i Norge baserer seg delvis på tall fra arbeidskraftundersøkelsen (AKU) som igjen baserer seg på materiale fra Statistisk sentralbyrå.

-Vi får igjen stadfesta at vi internasjonalt ligg godt an når det gjeld utdanningsnivået i Noreg. Dette gjeld både deltaking i utdanning og ressursar vi nyttar på utdanning. Utfordringa blir no å leggje forholda til rette slik at vi kan nytte ressursane på den best mogelege måten, seier statsråd Jon Lilletun.

Education at a Glance er den viktigste av de internasjonale undersøkelsene om utdanning som Norge deltar i. 29 land innen OECD-området deltar i undersøkelsen. Hensikten er å se den norske utdanningspolitikken i et internasjonalt lys. Innenfor OECD-rammen vil det i nær fremtid også bli satt i gang undersøkelser på matematikk og naturfag og lesing.

Her er noen av de viktigste resultatene fra rapporten:

Befolkningens utdanningsnivå

Høgre utdanning

I aldersgruppen 25-64 år har 27 prosent av den norske befolkning universitets- eller høgskoleutdanning som sin høyeste fullførte utdanning. Bare USA og Canada ligger høyere. Gjennomsnittet for de andre OECD-landene er 23 prosent. I Sverige er andelen av folk med høyere utdanning like stor som i Norge, mens den er noe lavere i Finland og Danmark.

16 prosent av den norske befolkningen har fullført høgre utdanning som varer minimum to år. Her ligger Norge høyt i alle aldersgrupper, og bare USA, Nederland, Canada og Sør-Korea har her en høyre andel som har fullført utdanning på dette nivået. Danmark ligger på om lag det samme nivå som Norge i alle aldersgrupper, Sverige noe lavere, og Finland mye lavere.

Videregående opplæring

I Norge er det 91 prosent i aldersgruppen 25-34 år som har utdanning på minst videregående skoles nivå. Norge ligger her helt i toppen sammen med Tsjekkia. Sverige ligger på 87, Finland på 83 og Danmark på 74 prosent.

Grunnskole

I Norge er det bare 18 prosent av aldersgruppen 25-64 år som kun har grunnskoleutdanning. Gjennomsnittet for alle land i undersøkelsen er hele 40 prosent. I Sverige er tilsvarende prosentsats 26, i Danmark 34 og Finland 33.

Deltakelse i utdanning

Norge ligger over gjennomsnittet når det gjelder andel ungdom i utdanning . I aldersgruppen 5- 29 år er det i Norge 65 prosent av barn og ungdom som er i utdanning. Gjennomsnittet for OECD-landene er 63. Sverige og Finland ligger noe høyere, Danmark noe lavere. Norge ligger over OECD –gjennomsnittet for de fleste grupper, bortsett fra aldersgruppen 5-14 år, der flere land har tilnærmet 100 prosent deltakelse på grunn av tidlig skolestart.

I aldersgruppen 15-19 deltar 83 prosent i utdanning, mens gjennomsnittet for OECD-landene er 77. Sverige har her samme andel som Norge, mens Danmark og Finland ligger under i denne aldersgruppen. Belgia, Frankrike og Tyskland ligger høyere enn Norge.

I aldersgruppen 20-29 år ligger Norge svært godt an, 25 prosent. Her skårer bare Danmark og Finland høyere. Sverige ligger litt under, mens OECD-gjennomsnittet ligger på 19,5 prosent.

Ressurser i det norske utdanningssystemet

Education at a Glance viser at Norge bruker svært store offentlige ressurser til utdanning, målt som andel av brutto nasjonalprodukt (BNP). Norge er det landet i Skandinavia som har høyest utgifter pr. elev/student alle nivåer sett under ett. Her plasser Norge seg på femteplass blant OECD-landene som er med i undersøkelsen.

De offentlige utgiftene til utdanningsinstitusjonene i Norge utgjør 6,8 prosent av landenes brutto nasjonalprodukt. Generelt har de skandinaviske land høye utgifter til utdanning(Sverige 6,6 og Danmark 6,5). Island ligger her noe under OECD-snittet på 4,7 prosent.

Høgre utdanning har på 1990-tallet vært prioritert. Fra 1990-95 har det vært en vekst innen høgre utdanning på 36 prosent, fra 1,1 prosent av BNP til 1,5 prosent. For grunnskole og videregående skole har utgiftene vært konstante, 4,1 av BNP.

Lærernes lønns- og arbeidsvilkår

Lønnsnivået(1) for undervisningspersonalet i grunnskolen og videregående opplæring i Norge ligger under gjennomsnittet sammenlignet med de landene som er med i undersøkelsen. Lærerne i Sverige ligger på om lag det samme nivå, mens de ligger høyere i Danmark og Finland. I land som Spania, Korea og Sveits ligger nivået relativt høyt.

I Norge er det ikke svært stor forskjell mellom begynner- og topplønn, og lærerne når det øverste nivået etter 14 år.

Norge er et av de landene som har jevnest aldersspredning blant lærerne. I land som Tyskland, Skottland og USA er det en overvekt av lærere i aldersgruppen 40-49 år.

I Norge er undervisningsplikten for lærere i grunnskolen og videregående opplæring lavere enn i de fleste OECD-land.

Rapporten er tilgjengelig på Internett på denne adressa:

http://www.oecd.org/els/stats/els_stat.htm

(1) Lønnsnivået i forhold til BNP pr. innbygger


Kontaktperson: Avdelingsdirektør Johan Raaum, 22 24 75 41

Lagt inn 23.november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen