Historisk arkiv

Ny biskop i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 024-98
27. mars

Ny biskop i Oslo

Statsråd Jon Lilletun hadde denne tilrådingen:

«Departementet legger etter avstemningen og uttalelsene fra biskopene og Kirkerådet til grunn at tre kandidater har kirkelig votum for å utnevnes til biskop i Oslo. Det er biskop Odd Bondevik, domprost Ole Christian Kvarme og rektor Gunnar Stålsett. Alle tre er godt skikket til å bekle embete som biskop i Den norske kirke.

Oslo biskop har tradisjonelt hatt, og har fortsatt, en ledende rolle i kirken. Dette skyldes blant annet den nære forbindelse til statsadministrasjonen og kongehuset, men også at Oslo biskop gjerne har vært valgt som Bispemøtets preses. Oslo biskop har derfor også hatt en særlig nær forbindelse til Kirkerådet og andre sentrale kirkelige instanser. Dette er bakgrunnen for at Oslo bispeembetet i en meget lang periode har vært besatt ved forflytning av en biskop i embete fra et annet bispedømme. Oslo biskops tradisjonelt ledende rolle gir også grunn til å legge særlig stor vekt på biskopenes og Kirkerådets votum ved utnevning til dette embetet.

Etter avstemningen og uttalelsene fra biskopene og Kirkerådet har biskop Odd Bondevik det markert klareste votum. Av 422 førstestemmer til de nominerte kandidater fikk Bondevik 192. Med 301 av 1154 avgitte stemmer fikk han også den klareste oppslutningen målt i totale stemmetall. Kirkerådet og 7 av de 11 biskopene rangerte også Bondevik øverst.

Etter det som således foreligger vil departementet etter en samlet vurdering foreslå at biskop Odd Bondevik blir utnevnt til biskop i Oslo bispedømme. Biskop Odd Bondevik har overfor departementet gitt uttrykk for at han er villig til å motta utnevnelsen.”

Denne tilrådingen ble støttet av statsrådene Svarstad Haugland, Frafjord Johnson, Fjærvold, Gjønnes, Aure, Høybråten, Vollebæk fra Kristelig Folkeparti, med unntak av statsministeren som ikke deltok i forhandlingene.

Statsrådene Restad, Haarstad, Kleppa, Sponheim, Arnstad, Dørum, Lahnstein, Angelsen og Løwer fant etter en samlet vurdering å ville anbefale utnevning av Gunnar Stålsett.

Et flertall i regjeringen støttet etter dette Gunnar Stålsett, som dermed blir utnevnt til ny biskop i Oslo bispedømme. Han etterfølger Andreas Aarflot som går av 31.juli.

Statsråd Lilletun sier i en kommentar at han er skuffet over at hans anbefaling, som bygde på kirkens råd og tidligere tradisjon ved utnevning av biskop i Oslo ikke ble fulgt. En slik utnevning ville ha vært mer i samsvar med statsrådens kirkepolitiske syn.

- Stålsett er godt skikket til embetet, og jeg ønsker ham alt godt og lykke til i en krevende tjeneste, sier statsråd Lilletun, som ser fram til et godt samarbeid med Gunnar Stålsett som biskop i Oslo.

Rektor Gunnar Johan Stålsett er 63 år. Han tok teologisk embetseksamen i 1961, praktisk-teologisk eksamen i 1962 og ble ordinert 22. juni 1962. Han var fra 1952-53 folke- og framhaldskolelærer i Gildeskål, fra 1962-64 skoleungdomsprest i Hamar bispedømme, fra 1964-70 lærer i systematisk teologi ved Misjonsskolen i Stavanger, fra 1970-77 stiftskapellan i Oslo bispedømme/generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, fra 1972-73 statssekretær i Kirke- og undervisningsdepartementet, fra 1979-82 sokneprest i Elverum prestegjeld og prost i Sør-Østerdal prosti, fra 1982-85 generalsekretær i Det norske Bibelselskap, fra 1984-94 generalsekretær i Det lutherske Verdensforbund og siden 1994 rektor ved Det praktisk-teologiske seminar.

Lagt inn 27 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen