Historisk arkiv

Nye retningslinjer for nivåbasert norskopplæring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 017-98
18. mars

Nye retningslinjer for nivåbasert norskopplæring

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF) har nå fastsatt nye retningslinjer for såkalt nivåbaset norskopplæring. Fra 1. januar 1998 får voksne innvandrere, inkludert flyktninger og asylsøkere opplæring i norsk med samfunnskunnskap til de har nådd et visst nivå av språkferdigheter, innenfor en viss timeramme. De nye retningslinjene har sin bakgrunn i behandlingen av St meld nr 17 (1996-97) Om innvandring og det flerkulturelle Norge. Stortinget vedtok i denne forbindelse at opplæringen i norsk for voksne invandrere og flyktninger skulle styrkes og legges om fra en timebasert til en nivåbasert modell.

I meldingen ble det understreket at språkferdigheter er avgjørende for i hvor stor grad personer med innvandrerbakgrunn kan delta i samfunns- og arbeidsliv.

KUF har satt noen maksimums timerammer for nivåbasert undervisning:

*Det er tatt særlig hensyn til personer uten lese- og skriveferdigheter og personer med særlig svak grunnutdanning fra hjemlandet. Disse personer vil få anledning til å følge undervisningen opp til 3000 timer.

*I den nye planen er det lagt vekt på at også personer med tilsvarende norsk grunnutdanning skal få styrket sin opplæring gjennom tilpassede opplæringsløp. For denne gruppen er den øvre ramme satt til 850 timer og det vil for de fleste bety et løft på 350 timer.

*Foreløpig er nivået som er nødvendig for videre utdanning eller arbeid satt til 220 poeng på Språkprøven i norsk for fremmedspråklige voksne. Deltakere som når dette nivået før de har nyttet 500 timer, skal få anledning til å fortsette undervisningen opp til denne timerammen dersom de ønsker det.

Utkast til ny plan er nå ute på en bred høring, og inntil denne foreligger må undervisningen støtte seg til eksisterende rammeplan.

Fra 1.januar 98 skilles det ikke mellom innvandrere og flyktninger, som får det samme tilbudet. Derimot blir det som nevnt fra starten mulighet til å føre deltakerne inn i forskjellige løp.

Kommunene har ansvar for at voksne innvandrere får et undervisningstilbud så snart som mulig og senest 3 måneder etter at de har kommet til landet.

Informasjonssjef Kathrine Kjelland, tlf 22 24 74 09, priv. 67 58 32 39, mobil 91398178
Informasjonsrådgiver Jon Aarekol, tlf 22 24 74 17, priv 22 22 44 84

Lagt inn 18 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen