Historisk arkiv

OECD-rapport om overgang fra utdanning til arbeidsliv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 034-98
24. april

OECD-rapport om overgang fra utdanning til arbeidsliv

Hvilke faktorer innvirker på ungdommens overgang fra utdanning til arbeidsliv og hvilke tiltak er blitt iverksatt her i landet for å lette denne overgangen?

Dette spørsmålet har en ekspertgruppe fra OECD nå vurdert. Ekspertgruppen besøkte Norge i oktober 1997, som en del av det flernasjonale OECD-prosjektet Thematic Review of the Transition from Initial Education to Working life. Hensikten med besøket var å finne og vurdere ulike faktorer som innvirker på ungdommens overgang fra utdanning til arbeidsliv og se på hvilke tiltak Norge har iverksatt for å lette denne overgangen. Ekspertgruppen konsentrerte seg hovedsakelig om videregående opplæring, men tok utgangspunkt i alle nivåer av førstegangsutdanning (videregående opplæring, høyere utdanning), samt ulike tilbud fra arbeidsmarkedsetaten til arbeidsledig ungdom.

Ekspertgruppens rapport konkluderer med følgende:

  • Norge har en meget lav arbeidsledighet sammenlignet med de øvrige OECD-land, og en høy andel av befolkningen har høyere utdanning.
  • Norge har iverksatt en rekke tiltak for å bedre ungdoms overgang fra utdanning til arbeidsliv.
  • Reform 94 beskrives som en helhetlig reform som gjennom prinsippet om lik utdanning for alle sikrer en basis for aktiv deltakelse i samfunns- og arbeidsliv, og den lovfestede retten til videregående opplæring framheves som et godt grunnlag for livslang læring.
  • Reform 94 framheves som et eksempel for andre land når det gjelder den enighet som eksisterer mellom ulike aktører i utdanningssystemet og arbeidslivet på nasjonalt og regionalt nivå i forhold til å arbeide mot samme mål.

Oppfølgingstjenesten, opplæringskontorer, partnerskapsavtaler mellom utdanningsinstitusjoner og arbeidsliv og ressurssentre blir nevnt som nyskapende tiltak for Reform 94.

  • Ungdomsgarantien, som gir tilbud om arbeidsmarkedstiltak til ungdom under 20 år uten skoleplass eller tilbud om arbeid, omtales som et viktig virkemiddel for å hindre arbeidsløshet blant ungdom. Særlig omtales tiltak som kombinerer utdanning med arbeid som positive.
  • Reform 97 og Norges vektlegging på livslang læring for voksne framheves som effektive initiativ for å bedre overgangen fra utdanning til arbeid.

De foreløpige resultatene fra evalueringen av Reform 94 omtales som positive: gjennomstrømningen er mer effektiv, opptak til yrkesfaglig utdanning har økt, antall lærekontrakter har økt, færre avbryter videregående opplæring og de som avbryter blir lettere fanget opp og gitt et tilbud om utdanning eller arbeid.

Ekspertgruppen påpeker at følgende områder bør være gjenstand for nærmere oppmerksomhet/vurdering når det gjelder å bedre overgangen fra utdanning til arbeid i Norge:

  • overgangen til arbeidslivet fra studieretninger som gir generell studiekompetanse (allmenne, økonomiske og administrative fag; musikk/dans/drama; idrettsfag)
  • kvaliteten på yrkesopplæring tilbudt i skole og tilknytningen til arbeidslivet
  • fleksibiliteten innenfor lærlingordningen for å øke forbindelsen til arbeidslivet

Det utmerkede forhold som er utviklet mellom aktører på nasjonalt og regionalt nivå bør suppleres med tiltak for å styrke forholdet mellom aktører på lokalt nivå (elever, lærere og arbeidsgivere).

Bakgrunn

Det flernasjonale OECD-prosjektet «Transition from Initial education to Working life» ble initiert i november 1996 av OECDs utdanningskomité. Kirke- utdannings- og forskningsdepartementet i samarbeid med Kommunal- og arbeidsdepartementet (i dag Arbeids- og administrasjonsdepartementet) utarbeidet en rapport om overgangen fra utdanning til arbeidsliv som grunnlag for ekspertgruppens besøk i Norge. Under sitt besøk i Norge møtte ekspertgruppen representanter fra departementene, LO, NHO, Rådet for fagopplæring i arbeidslivet, elev- og lærerorganisasjonene, Arbeidsdirektoratet, et lokalt arbeidskontor, et opplæringsråd, Oppland Fylkeskommune, Høgskolen i Lillehammer, videregående skoler, bedrifter og forskere.

Rapporten inngår i det flernasjonale prosjektet, der Norge deltar som ett av 6 land i første runde av prosjektet. De andre deltakerlandene er Australia, Østerrike, Canada, Tsjekkia og Portugal. En sammenlignende rapport vil bli utarbeidet i løpet av 1998 på bakgrunn av erfaringene fra de seks deltakerlandene.

Informasjonssjef Kathrine Kjelland, tlf 22 24 74 09, priv. 67 58 32 39 mobil 91398178
Informasjonskonsulent Jon Aarekol, tlf 22 24 74 17, priv 22 22 44 84

Lagt inn 24 april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen