Historisk arkiv

Solide kunnskaper, men store kjønnsforskjeller i matematikk og naturfag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 009-98
24. februar

Internasjonal undersøkelse viser:

Solide kunnskaper, men store kjønnsforskjeller i matematikk og naturfag

Norsk videregående skole fremstår internasjonalt som et land der elevene har svært solide kunnskaper i realfag. Norge er imidlertid det landet som har de største forskjellene mellom gutter og jenters prestasjoner, men også jentene gjør det bra internasjonalt sett.

Dette går fram av den tredje internasjonale undersøkelsen innen utdanning i matematikk og naturfag (TIMSS), som ble offentliggjort tirsdag. Undersøkelsen gir en oversikt over hvordan elever i siste år i videregående opplæring gjør det i disse fagene. Sammen med tidligere publiserte resultater gir undersøkelsen grunnlag for å se på utviklingen av kunnskaper i og holdninger til matematikk og naturfag fra barneskolen til videregående opplæring, også sett i et internasjonalt perspektiv.

Her er noen av hovedpunktene fra undersøkelsen:

  • Norge er blant de fremste landene når det gjelder kunnskaper i matematikk og naturfag i brede elevgrupper. Norge ligger som nummer 4 (like bak land som Sverige og Nederland) blant i alt 21 land i denne delen av undersøkelsen. Resultatet gjelder for et utvalg som representerer 84% av hele årskullet. Dette er en høy andel i forhold til andre land.
  • Norge er det landet som har størst ulikheter i gutters og jenters prestasjoner, men undersøkelsen viser at i alle land skårer gutter høyere enn jenter. Gutter skårer i gjennomsnitt 10 prosent bedre enn jentene på alle områder Norge deltar i.
  • På kunnskapsprøven for fysikkspesialister (3FY) skårer norske elever best av alle de 16 landene som deltok i denne delen.
  • Det er relativt få elever i Norge som velger fordypning i fysikk.
  • Det er få jenter som tar fysikk i Norge, og jentene skårer dårligere enn guttene i dette faget.

TIMSS er en internasjonal undersøkelse som handler om matematikk og naturfag i skolen. Totalt 45 land over hele verden har deltatt i undersøkelsen, som ble foretatt våren 1995. Den inkluderer derfor ikke elever som er omfattet av reformene i grunnskole eller i videregående opplæring.

I den delen av undersøkelsen som ble lagt fram tirsdag har ikke de øst-asiatiske landene Singapore, Hongkong, Japan og Korea, som dominerte så sterkt på de lavere klassetrinnene, vært med.

I Norge deltok et utvalg på drøyt 3500 elever fra alle studieretninger på 197 videregående skoler. Av disse var det omlag 1000 elever med fordypning i fysikk som deltok i undersøkelsen for fysikkspesialister. Den andre undersøkelsen i Norge gjaldt generalistene, dvs kartlegging av kunnskaper i og holdninger til realfagene uavhenging av om elevene dette siste året hadde realfag på timeplanen eller ikke.

Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling (ILS) ved Universitetet i Oslo har på vegne av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet ledet TIMSS-prosjektet i Norge.

Resultatene følges opp

Kyrkje-, utdannings- og forskingsminister Jon Lilletun seier at resultata er interessante. Norske elevar gjer det godt etter endt skulegang, noko som elles tilbakeviser påstanden om at norske studentar i utlandet har ein svak fagleg bakgrunn i realfaga. Sjølv om resultata må seiast å vere gode for Noreg er det likevel god grunn til å utvikle betre lærarkompetanse, betre læremiddel, betre arbeidsmåtar og vurderingsformer, og betre læreplanar. På den andre sida gir resultata grunn til uro når det gjeld den negative utviklinga i jenters haldning og kompetanse i desse faga. Det er også grunn til å følge opp tiltak for å styrkje rekrutteringa til matematikk, naturfag og teknologi mellom gutar og jenter.

-Denne våren blir det gjennomført eit lokalt norsk TIMSS-prosjekt. Dette er ei undersøking av dei elevane som fordjupar seg i matematikk i vidaregåande opplæring. Undersøkinga vil gi oss verdifull innsikt i korleis elevar i Reform 94 gjer det og vil danne eit grunnlag for ei eventuell revidering av læreplanen i matematikk for vidaregåande opplæring. Det har i seinare tid også kome fleire andre rapportar som gir oss verdifull kunnskap på dette området; Tveitereid-rapporten som vurderte tiltak for å betre situasjonene for matematikk, naturvitskap og teknologi i skolen, og MiSS -prosjektet (Matematikk i Skole og Samfunn) som har vurdert matematikkfaget frå grunnskole til universitet, og kome med framlegg om ei rekkje tiltak, seier Lilletun.

Internettadresse TIMSS Norge: http://www.sls.uio.no/timss/
Internettadresse TIMSS - internasj: http://wwwcsteep.bc.edu/timss
Kontaktperson: Professor Svein Lie, Universitetet i Oslo, tlf. 22 85 41 51/53

linkdoc014005-070231#docVedlegg til TIMSS-undersøkelsen


Informasjonskontoret, Boks 8119 Dep., 0032 Oslo, telefax 22 24 95 44

Informasjonssjef Kathrine Kjelland, tlf 22 24 74 09, priv. 67 58 32 39
mobil 91398178
Informasjonsrådgiver Jon Aarekol, tlf 22 24 74 17, priv 22 22 44 84

Lagt inn 24. februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen