Historisk arkiv

Studentopptaket høsten 98: Stadig færre søkere uten studieplass i høgre utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 075/98
Dato: 24. juli 1998

Studentopptaket høsten 98: Stadig færre søkere uten studieplass i høgre utdanning

Ved årets opptak til høgre utdanning har 89 % av de kvalifiserte søkerne fått tilbud om studieplass, en økning på 2 prosentpoeng fra samme tid i fjor. Over 60 prosent av disse har fått tilbud om plass på det studiet de prioriterte høyest. Dette viser tall fra Samordna opptak som ble offentliggjort fredag.

Til 200 av 611 studier har alle kvalifiserte søkere fått tilbud om studieplass. Dette gjelder bl. a. mange ingeniørutdanninger og fiskeri-, og landbruksfag. De aller fleste av de studiene der det er ledig kapasitet vil bli lagt ut på restetorget, som også er åpent for helt nye søkere.

58 300 av de 65 200 kvalifiserte søkerne har fått tilbud om plass ved hovedopptaket i år. Dette innebærer at det er vel 6 900 kvalifiserte søkere som ikke har fått tilbud om plass, mot 9 400 til samme tid i fjor. Det endelige antall kvalifiserte søkere uten tilbud i 1997 kom ned i 5 270. Flere av de kvalifiserte søkerne som ennå ikke har fått studieplass, vil få tilbud i tiden som kommer.

Det er i år registrert omkring 82 300 søkere mot 90 000 på samme tid i fjor. Dette er en nedgang på 8,6 %.

Det er nedgang i antallet tilbud for alle aldersgrupper, med unntak av 20-åringer, der det er en økning. Over 60 prosent av studieplassene er tilbudt kvinner.

Søkere som har fått tilbud om studieplass eller står på venteliste, har frist til 1. august med å gi svar.

Statsrådens kommentar

-Vi er særs nøgd med at talet på kvalifiserte søkjarar som ikkje har fått tildelt studieplass stadig går ned, seier kyrkje-, utdannings- og forskingsminister Jon Lilletun i ein kommentar. –Eg vil oppmode alle som ikkje allereie har fått plass om å studere tilbodet på restetorget og vurdere alternativ innafor studium som har ledig kapasitet, seier Lilletun.

Studier på restetorget vil bli lagt ut på tekst-tv, Samordna opptaks vevsider og Søkofontjeneste fra og med 24. juli.

Nærmere opplysninger om søkertall, poenggrenser m.m. blir gitt ved den enkelte institusjon eller Samordna opptak, tlf. 22 85 88 00, http://www.so.uio.no/

Lagt inn 24. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen