Historisk arkiv

Tildeling av Olav- og Sunnivastipendet 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 082-98
Dato 18. august 1998

Tildeling av Olav- og Sunnivastipendet 1998

Kirke-, utdannings- og forskningsminister Jon Lilletun delte på et arrangement i Vestre Aker Menighetshus tirsdag ut Olavstipendet og Sunnivastipendet. Olavstipendet ble tildelt for 6. gang og Sunnivastipendet for 4. gang.

Olavstipendet går til prester i Den norske kirke, mens Sunnivastipendet går til medlemmer av de valgte rådene i Den norske kirke. Vinnerne mottok hver sin plakett i messing montert på kleberstein fra restaureringsarbeidene ved Nidaros Domkirke.

Følgende personer fikk Olavstipendet 1998, som innebærer ett års permisjon med lønn i tillegg til et stipendbeløp:

1. Sokneprest Yngve Sagedal, Hol prestegjeld i Tunsberg bispedømme, vil motta Olavstipendet til prosjektet Liv etter døden i Hallingdal.

Sagedal har vært sokneprest i Hol prestegjeld siden 1988. Han vil undersøke aktuelle folkereligiøse forestillinger om livet etter døden og mulig påvirkning av nyreligiøsitet. Videre vil han undersøke hvordan prester i sine gravferdsprekener møter disse nyreligiøse forestillingene.

2. Kapellan Marit Rong, Slettebakken prestegjeld i Bjørgvin bispedømme, vil motta Olavstipendet for prosjektet Inkluderende språkbruk og dens betydning for gudstjenestelivet.

Rong har vært menighetsprest i Bergensområdet siden 1989. Rong ønsker å studere hvordan liturgiens språk og metaforbruk kommuniserer likeverdet mellom mann og kvinne. Videre vil hun utarbeide forslag til retningslinjer for et inkluderende gudstjenestespråk. Rong ønsker å bruke dette til bl.a. å nyskrive og oversette liturgisk materiale.

3. Kapellan Fredrik Ulseth i Nordberg prestegjeld, Oslo bispedømme, vil motta Olavstipendet for prosjektet Forarbeid til nytt Brevarium Norvegucum (tidebønnebok for Norge)

Ulseth har vært kapellan i Nordberg siden 1983. I sitt prosjekt ønsker Ulseth å utarbeide et forarbeide til en norsk tidebønnebok. I dette arbeide vil han innhente erfaringsmateriale fra flere ulike kirkelige miljøer, bl.a. England og USA. Dette materialet skal gi grunnlag for å utarbeide et forslag til en norsk grunnmodell for en tidebønnebok.

Følgende personer fikk Sunnivastipendet:

1. Områdeleder i Det norske Misjonsselskap Arnfinn Bjørgen og Forsker Elisabeth Kommisrud, Stange i Hamar bispedømme, vil til sammen motta kr 160 000 til prosjektet Målrettet menighetsarbeid ved bevisstgjorte utvalg.

De kirkelige reformer har gitt større ansvar og myndighet til de valgte rådene i Den norske kirke. Bjørgen og Kommisrud ønsker i sitt prosjekt å se nærmere på menighetsrådenes bruk av underutvalg og hvordan disse utvalgene kan bidra til å styrke menighetsrådet som strategisk organ i kirken. De vil særlig fokusere på betydningen av utvalgenes sammensetning, og hvordan menighetsrådenes arbeidsmetoder virker inn på utvalgenes arbeid. Begge har vært medlem i Stange menighetsråd og Stange kirkelige fellesråd.

2. Turid Følling Eilertsen, Bodø, Nord-Hålogaland bispedømme, vil motta kr 100 000 til prosjektet Kirken den er et gammelt hus – De nordnorske middelalderkirkenes historie.

Eilertsen er cand. philol med historie hovedfag, og har utgitt flere lokalhistoriske publikasjoner. I sitt prosjekt ønsker hun å beskrive historien til de syv middelalderkirkene som finnes i Nord- Norge. Disse kirkene er Alstadhaug, Dønnes, Herøy, Gildeskål, Bodin, Steigen og Trondenes. Eilertsen har vært medlem i Bodin menighetsråd og Bodø kirkelige fellesråd i flere perioder.

3. Medielærer Helene Freilem Klingberg, Lørenskog i Borg bispedømme, vil motta kr 100 000 til prosjektet Det økumeniske tiår – kirker i solidaritet med kvinner.

I 1998 vil det økumeniske tiåret – Kirker i solidaritet med kvinner – bli avsluttet. Det økumeniske kvinnetiåret ble initiert av Kirkens Verdensråd, og har bl.a. blitt fulgt opp av en handlingsplan vedtatt av Kirkemøtet i Den norske kirke. Klingberg vil i sitt prosjekt evaluere og vurdere sentrale sider ved oppfølgingen av dette tiåret i Den norske kirke. Prosjektet vil i særlig grad fokusere på tilrettelegging av gudstjenester med kvinneperspektiv. Klingberg har vært medlem i Skårer menighetsråd og i flere utvalg under Mellomkirkelig Råd.

Lagt inn 18. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen