Historisk arkiv

Tilstanden i utdannings-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 43-98
Dato 8. mai 1998

Tilstanden i utdannings-Norge

Statsråd Jon Lilletun har fått inn rapporter fra alle statens utdanningskontor i fylkene om tilstanden i skole-sektoren skoleåret 1997/98. Rapportene fra de 18 utdanningsdirektørene beskriver forholdene i grunnskolene, videregående opplæring og utviklingen innen voksenopplæring. Tilstandsrapportene er et viktig grunnlag for utformingen av skolepolitikken.

Grunnskolen

- Etter nær ett skoleår med den nye grunnskolen (Reform 97) er det mitt klare inntrykk at innføringen er i god gjenge. Dette har gått bedre enn hva mange forventet, sier

kirke-, utdannings- og forskningsminister Jon Lilletun. Flere av utdanningskontorene opplyser at reformen ser ut til å ha gitt nye positive utfordringer og gitt inspirasjon til lærere og elever.

Lilletun understreker samtidig det problem at behovet for lærere har økt i flere fylker. - - Fra flere fylker meldes det at det har blitt flere lærere uten godkjent utdanning. Behovet for etterutdanning er stort. Tilstandsrapportene fra fylkene viser at nær alle de omlag 57 000 lærerene i grunnskolen har deltatt i ulike etterutdanningstilbud. Selv om dette er gledelig vet vi at mange synes de har behov for mer etterutdanning, sier Lilletun.

Når det gjelder grunnskolene forøvrig går det bl.a. fram av rapportene at det har blitt opprettet 45 grunnskoler fra skoleåret 1996/97 til 1997/98. Samtidig er 60 grunnskoler lagt ned på grunn av nedgang i antall elever, økonomiske innstramninger eller ønske om styrking av de pedagogiske miljøene.

6-åringene kom inn i skolen dette skoleåret og ifølge rapportene fra utdanningsdirektørene har 6-åringene i de fleste kommunene fått gode , nye og tilpassede lokaler. I noen kommuner er de minste fortsatt i midlertidige lokaler, men de fleste skal flytte inn i faste skolelokaler i løpet av 1998.

De utdanningskontorene som omtaler kommunale variasjoner slår fast at det er forskjeller mellom kommunene, men at forskjellene ikke er økende.

Vestfold er det eneste fylket som uttrykker bekymring for ressursutviklingen (antall elever pr.lærer) og for kommunale forskjeller.

For hele landet var det i 97/98:

  • 19,8 elever pr. klasse - det samme som i 97/98
  • 1,7 årsverk pr. klasse - en reduksjon på 0,1 årsverk pr. klasse fra 96/97
  • 11,4 elever pr. årsverk - en økning på 0,4 fra 96/97.

Videregående opplæring

Alle utdanningskontorene roser fylkeskommunene for arbeidet med å skaffe læreplasser. - Mange nok læreplasser er avgjørende, men vi vet dessverre at det ennå ikke er godt nok samsvar mellom elevenes ønske om læreplass og tilgjengelige plasser, sier statsråd Lilletun.

Flere av utdanningskontorene peker på at flere voksne som ønsker videregående opplæring kan nås med bedre tilrettelegging. Gjennomgående mener utdanningskontorene at fylkeskommunene har mulighet til å øke omfanget av videregående opplæring gjennom å tilrettelegge skoletilbudet for voksne.

Utdannings-og yrkesveiledning er et satsingsområde for skole-sektoren. Det går fram av tilstandsrapportene at det satses mer på dette nå enn tidligere, men rapportene tyder på at det er noe ujevnt nivå på satsingen. For å styrke veiledningen er et tiltak å utvikle en database for yrkes- og utdanningsinformasjon. Et annet tiltak er et stort prosjekt kalt “Bevisste utdanningsvalg” som skal inspirere til mer utradisjonelle valg.

Utdanningskontorene rapporterer at det i flere fylker er satt i gang tiltak for å motvirke den tradisjonelle kjønnsfordelingen i utdanningsvalgene.

Voksenopplæring

- Tilstandsrapportene fra hele landet viser økende interesse for voksenopplæringsområdet i kommunene og fylkeskommunene. 224 kommuner melder at de har eller er i ferd med å utvikle planer for etter-og videreutdanning.

Dette er gledelig selv om det fortsatt et godt stykke arbeid igjen før alle fylker har en samlet plan for voksenopplæring og etter- og videreutdanning, sier statsråd Jon Lilletun.

Positivt er det også å se av rapportene at mange fylker har fulgt oppfordringen fra departementet om å etablere samarbeidsfora for ulike aktører i voksenopplæring og andre aktuelle. - Det er viktig og utveksle informasjon og samarbeid for å få til bedre organisering av voksenopplæringen. Dette er viktig ikke minst med tanke på en framtidig reform for videre-og etterutdanning, sier kirke-, utdannings- og forskningsminister Jon Lilletun.


Priv. til red:

Statsråd Lilletun svarer gjerne på spørsmål fra pressen fredag 8/5. Lilletun er på kongress på Royal Garden (tlf. 73521100). Legg beskjed i resepsjonen, gjerne før kl.12.30. Lilletun er på Royal Garden til ca. 14.30 og har satt av tid til pressen før han reiser derfra. I Oslo kan statssekretær Marit Totland gi kommentarer.

Tilstandsrapportene fra Statens Utdanningskontor og mer informasjon lokalt kan du få ved hvert enkelt SU-kontor i fylkene. Rapportene blir også fortløpende lagt ut på ODIN.

Lagt inn 8. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen