Historisk arkiv

Videoer og CD-rom-spill om seksualitet og samliv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 107/98
Dato: 28. oktober 1998

Videoer og CD-rom-spill om seksualitet og samliv

Kirke-, utdannings- og forskningsminister Jon Lilletun har nå klar sine vurderinger av videoer og CD-rom-spill om seksualitet - produsert av Statens helsetilsyn. Materialet er laget bl.a. for bruk på helsestasjoner for unge. Departementet har vurdert om videoene og CD-rom-spillet er egnet som del av opplæringen i grunnskolene.

Bakgrunnen for vurderingen er bl.a. læreplanverket, skolens formålsparagraf, pedagogiske perspektiver og en faglig vurdering av materialet foretatt av Høgskolen i Agder. Vurderingen KUF nå har foretatt gjelder for bruk av videoene når helsepersonell deltar på skolene og når grunnskolene selv kjøper videoene direkte til egen opplæring.

"Ifølge rapporten fra Høgskolen i Agder inneholder videofilmene mange gode innspill som vil kunne kommunisere med ungdom, men departementets konklusjon er også at enkelte hensyn må ivaretas bedre for at materialet skal vurderes som egnet i opplæringen", sier statsråd Jon Lilletun.

Disse hensyn er:

  • Aldersgrensen for videoene (ved visning i grunnskolen) heves til 15-16 år, det vil si 10. klasse. Dette blir også foreslått i den faglige vurderingen fra Høgskolen i Agder. Det blir da behov for nytt, godt undervisningsmateriale for de lavere klassetrinn. Det vil også bli laget materiell for oppdatering av personalet som skal undervise i emnet samliv/seksualitet.
  • Det må lages pedagogisk veiledning til videoene, slik også Statens helsetilsyn hadde planlagt. I rapporten fra Høgskolen blir det forutsatt at det må lages veiledning før materialet tas i bruk i skolen. Departementet er enig og mener at veiledninger vil gjøre det enklere for skolene å bruke filmene i pedagogisk sammenheng.

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartemenet viser til rapporten fra Høgskolen i Agder der de foreslår å vurdere noen justeringer dersom videoene skal produseres i større opplag. Bakgrunnen her er det høgskole-rapporten kaller mangel på alternative rollemodeller i videoene. I tråd med rapporten finner ikke KUF CD-rom-spillet egnet til bruk i opplæringen. Spillet kan eventuelt egne seg bedre i små grupper i tilknytning til arbeidet på helsestasjoner.

"Sosial- og helsedepartementet og KUF skal samarbeide for å sikre en god bredde i det materialet som anbefales til bruk i skolene. Seksualitet og samliv er viktige temaer. Det vil bl.a. bli tatt initiativ for å lage undervisningsmateriale som ledd i planen for abortforebyggende tiltak”, sier statsråd Jon Lilletun.

Til red.: Rapporten som Høgskolen i Agder har laget etter oppdrag fra KUF, kan oversendes fra departementets informasjonskontor. Høgskole-gruppen består av: Førsteamanuensis Eldar Vrånes, høgskolelektor Greta S. Bylund, høgskolelektorene Levi Geir Eidhamar og Dagfinn Ulland, førsteamanuensis Elise Seip Tønnessen og en gruppe lærerstudenter.

Lagt inn 28. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen