Historisk arkiv

900 millioner for å skape en god skole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 065-99
Dato: 16. august

Regjeringens skolepakke:

900 millioner for å skape en god skole

Regjeringen vil bruke 225 millioner kroner ekstra hvert år til skole - i fire år fremover. Regjeringens skolepakke innebærer blant annet en styrking av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) ved å firedoble statens innsats i forhold til i år. Totalt sett vil dette bringe Norge opp på nivå med den statlige satsingen i land som Sverige, Danmark og England, når satsingen sees i forhold til innbyggertallet. Regjeringen legger også stor vekt på etterutdanning av lærere, og vil bevilge penger slik at lærere kan få permisjon for å hospitere i næringslivet. – Skolepakken skal først og fremst komme ungdomsskolen til gode, sier statsråd Jon Lilletun, som tror denne styrkingen kan legge til rette for å utvikle ungdomsskolen.

150 millioner kroner vil regjeringen satse for å styrke bruken av IKT i skolen. IKT gir mange muligheter for pedagogisk tilrettelegging og variert undervisning som kan oppmuntre elevene til selv å være aktive i opplæringen. For å utnytte det som kan ligge av muligheter, må lærerutdanningsinstitusjonene være med å utforme og videreutvikle selve pedagogikken, og prosjekter rundt om på skolene kan bidra til å få prøvd ut ulike modeller. Dessuten må kommunene ha råd til å la lærerne få innsikt i dette arbeidet. Regjeringen ønsker derfor å fordele midlene både til lærerutdanningsinstitusjoner, etterutdanning for lærere og til konkrete prosjekt på skolene. I tillegg tredobles innsatsen for å utvikle norske elektroniske læremidler.

Etterutdanningsmidler skal også kunne brukes til å dekke vikar slik at lærere kan frigis til å skaffe seg kompetanse på områder der skolene selv ser at det trengs ekstra styrking. Statsråd Jon Lilletun oppfordrer også til å bruke disse ordningene slik at lærere og rådgivere får mulighet til å hospitere i arbeidslivet, om det er ved følge arbeidet ved en bedrift en uke, eller ved å gjøre seg kjent med næringslivet for på den måten få oppdatert kunnskap i forhold til yrkesveiledning. Denne kontakten vil kunne knytte skole og nærmiljø nærmere sammen, samtidig som det gir lærere nyttig informasjon på en annerledes måte.

Videreutvikling og styrking av lærerrollen er det tredje viktige elementet i regjeringens skolepakke. Dagens utfordringer i klasserommet er sammensatte. Det utfordrer til en debatt blant annet om hvordan læreren kan styrkes som den klare pedagogiske lederen i samarbeid med andre yrkesgrupper. Regjeringen går inn for å sette av 25 millioner kroner til dette. Midlene for år 2000 planlegges brukt til forsøk basert på forsøkshjemmelen i den nye opplæringsloven og gjeldende avtale med Kirke, - utdannings- og forskningsdepartementet og lærerorganisasjonene. – Utformingen av forsøkene og prosessen videre skal selvsagt skje i nært samarbeid med lærerorganisasjonen, understreker statsråd Lilletun. - Med denne skolepakken håper vi at arbeidet med å utnytte handlingsrommet innenfor regelverket skyter fart. Vi håper også at det gjennomføres forsøk for å prøve ut modeller som kan gi nyttig erfaring – i og med at Regjeringen legger til rette for dette også med en økonomisk satsing, sier Lilletun.

Lagt inn 17. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen