Historisk arkiv

Evalueringsprisen 1999 til Universitetet i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 089-99
Dato: 20. oktober

Evalueringsprisen 1999 til Universitetet i Oslo

Evalueringsprisen gjekk i år til Det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo. Prisen er på 250 000 kroner. Føremålet med prisen er å oppmode høgre utdanningsinstitusjonar til å satse på student- og lærarsamarbeid for å betre kvaliteten på undervisninga.

Andreprisen er delt mellom lærarutdanninga ved Høgskolen i Sogn og Fjordane og lærarutdanninga ved Høgskolen i Nesna. Dei to andreprisvinnarane mottar 125 000 kvar. Det var politisk rådgjevar Knut A. Hareide i Kyrkje-, utdannings- og forskingsdepartementet som onsdag delte ut prisen ved eit arrangement i Grieghallen i regi av Program for læringsforsking ved Universitetet i Bergen.

- I dag er det redusert søking til høgre utdanning og ved enkelte fag er det fleire studieplassar enn søkjarar. I denne situasjonen er høg kvalitet på undervisninga viktig for å rekruttere studentar, sa Knut Arild Hareide. - Det er då viktig for institusjonane å ha system som dokumenterer kvaliteten på undervisninga. Studentevaluering vil gje institusjonane viktig informasjon om kva som må gjerast for å betre studiet.

Juryens vurdering av dei ulike framlegga:

Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo 1. pris: Evalueringsopplegget er integrert i hele studieorganiseringen og inngår som nødvendige delpremisser for kortsiktige og langsiktige justeringer og endringer av studietilbudet. Ansvaret er systematisk fordelt mellom studiedekan (strategisk nivå), evalueringsutvalg (hele studiet/fagplaner) og semesterstyre (mindre justeringer). Studentene er aktivt med både i planlegging, gjennomføring og oppfølging av evaluering.

Lærarutdanninga ved Høgskolen i Sogn og Fjordane, delt 2. pris: Opplegget bærer preg av at evalueringen brukes bevisst som instrument i utvikling og endring av undervisning og læring, ikke bare for å påpeke vesentlige feil eller problemer. Avdelingen prioriterer å bruke ressurser på evaluering og har i utgangspunktet ikke vært redd for å ta i bruk en arbeidskrevende muntlig evalueringsform.

Lærarutdanningen, Høgskolen i Nesna, delt 2. pris: Evalueringsopplegget er under utvikling og en vurdering av opplegget har ført til en større vektlegging av dokumentasjon og oppfølging av evalueringsresultatene. Det har også ført til at man har blitt oppmerksom på betydningen av å utvikle den pedagogiske kompetanse blant lærerne.

Lagt inn 21. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen