Historisk arkiv

Færre søkere til videregående opplæring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 42/1999
Dato: 20. mai 1999

Færre søkere til videregående opplæring

Det er 3135 færre søkere til videregående opplæring skoleåret 1999-2000 enn året før. Dette er en nedgang på i underkant av 2 prosent. På grunnkurs er nedgangen 2664 eller om lag 4 prosent. Søkningen til læreplass er redusert med 8,1 prosent. Andelen voksne søkere går stadig nedover.

Dette viser tall som Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har hentet inn fra fylkeskommunene. Søkere til plasser som ikke inngår i de fylkeskommunale fellesinntakene, er ikke med i rapportene fra fylkeskommunene. Dette gjelder i første rekke søkere til private og statlige skoler.

Grunnkurs

Totalt er det registrert 64 220 søkere til grunnkurs i videregående opplæring. Dette er en reduksjon på vel 2600 fra året før. Den største reduksjonen er ved studieretning for byggfag og helse- og sosial fag på henholdsvis 24 og 15 prosent. Mekaniske fag viser en reduksjon i søkningen på vel 8 prosent. Naturbruk har hatt størst økning, men også elektrofag, formgivingsfag og hotell- og næringsmiddelfag har flere søkere i år enn i fjor. Søkningen til studieretning for allmenne, økonomiske og administrative fag, som er den studieretningen med flest søkere, viser en reduksjon på 930 søkere.

Over 54 prosent av søkerene til grunnkurs ønsker seg primært til studieretninger som fører fram til yrkeskompetanse. Dette er noe lavere enn for tidligere år.

Videregående kurs I

Det har vært en liten reduksjon av søkere til VK1 totalt sett. Den største reduksjonen er innenfor helse- og sosialfag og hotell- og næringsmiddel fag. Studieretningene for formgivingsfag, byggfag og tekniske byggfag har flere søkere i år enn i fjor.

Tradisjonell kjønnsfordeling

Om lag like mange gutter som jenter søker seg til videregående opplæring. Fordelingen på studieretning er fortsatt tradisjonell. I underkant av 90 prosent av søkerene til grunnkurs helse- og sosialfag er jenter. Over 90 prosent av søkerene til byggfag, elektrofag, mekaniske fag og tekniske byggfag er gutter.

Voksne søkere

Andelen over 20 år som søker grunnkurs har gått litt ned fra i fjor og utgjør om lag 6 prosent av søkerene. Totalt er om lag 10 prosent av søkerene til videregående opplæring over 20 år.

Allmennfaglig påbygningskurs som gir studiekompetanse

Det er 6042 søkere til allmennfaglig påbygningskurs som gir studiekompetanse. Dette er en økning på vel 12 prosent fra i fjor. Antall søkere med rett som kommer fra yrkesfaglig videregående kurs I i skoleåret 1998-99 og søker dette kurset er om lag 3000. Dette er en økning på over 40 prosent fra forrige skoleår.

Lærlinger

Søkere til læreplass har gått vesentlig ned siden forrige år. Til skoleåret 1999-2000 har 14480 søkt om læreplass. Dette er en nedgang på over 8 prosent fra året før. En del av denne reduksjonen henger sammen med økt søkning til allmennfaglig påbygningskurs.

Kyrkje-, utdannings- og forskingsminister Jon Lilletun registrerer at det er sterk nedgang i søkinga til læreplassar generelt. -Særleg er eg uroa over nedgangen i grunnkurs i studieretning for byggfag. Det har ikkje vore problem å skaffe læreplassar innafor denne studieretninga tidlegare. Dette er et fag som er prega av konjunktursvingingar og det er viktig at bransjane driv aktivt rekrutteringsarbeid med tanke på å sikre framtidig faglært arbeidskraft, seier Lilletun.

Lagt inn 20. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen