Historisk arkiv

Foreslår godkjenning av realkompetanse og bedre styring av oppdragsvirksomhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 026-99
Dato: 19. april

Mjøsutvalget med delrapporter om høgre utdanning:

Foreslår godkjenning av realkompetanse og bedre styring av oppdragsvirksomhet

Utvalget som skal utrede høgre utdanning etter år 2000 (Mjøsutvalget) har i dag overlevert to delinnstillinger til statsråd Jon Lilletun. Utvalget er nedsatt av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og er ledet av professor Ole Danbolt Mjøs. Utvalget skal komme med sin endelige innstilling 1. april 2000.

I sin utredning foreslår utvalget en lovendring som åpner for at universiteter og høgskoler kan ta opp søkere på grunnlag av yrkeserfaring alene, eventuelt yrkeserfaring i kombinasjon med utdanning. Utvalget går også inn for at slik realkompetanse kan føre til avkorting av studier. Mjøsutvalget anbefaler også en mer helhetlig styring av oppdragsvirksomhet og annen virksomhet ved universiteter og høgskoler.

  • ”Kunnskap er nøkkelen til neste årtusen” har Regjeringa sagt i Voksenåsen-dokumentet. Utgreiingane frå Mjøs-utvalet er eit ledd i arbeidet med å sette dei høgre utdanningsinstitusjonane i stand til å påta seg det ansvaret som dei er tiltenkt i kompetansesamfunnet. Eg vil no raskt sende desse to utgreiingane ut på høyring og samstundes starte det vidare arbeidet i departementet, seier Lilletun i ein kommentar.
  • Når det gjeld opptak til høgre utdanning er eg einig med utvalet i at ein ikkje må lage eit system som fører til at ungdom ikkje tar vidaregåande opplæring. Systemet må ikkje bli byråkratisk, men samstundes vere juridisk haldbart slik at ein får ei einsarta og skikkeleg vurdering av søkjarar med realkompetanse, seier Lilletun.
Med bakgrunn i Mjøsutvalet si utgreiing, og med innspel i høyringsrunden håpar eg vi raskt skal få på plass eit system som gjer at dei høgre utdanningsinstitusjonane på ein enkel måte kan handsame den stadig aukande oppdragsverksemda, både innafor utdanning og forskings- og utviklingsarbeid, avsluttar Lilletun.

I NOU ”Realkompetanse i høgre utdanning” foreslår utvalget lovendring som åpner for at universiteter og høgskoler kan ta opp søkere på grunnlag av deres erfaring fra arbeidslivet, eventuelt i kombinasjon med annen utdanning. Det er utformet forslag om en ordning for dokumentasjon av kompetanse ervervet gjennom erfaring fra arbeids- og organisasjonsliv og gjennom annen utdanning. I forbindelse med utredningen er det også utarbeidet forslag til skjema for dokumentasjon av realkompetanse. Slike skjema skal utfylles av den enkelte og dens arbeidsgiver. I utredningen foreslår utvalget også at dokumentert realkompetanse kan gi grunnlag for avkorting av studieløp ved universitet og høgskoler.

I NOU ”Organisering av oppdragsvirksomhet” vurderer utvalget hvordan universiteter og høgskoler kan imøtekomme ønsker fra samfunnet når det gjelder å utføre eksternt finansierte oppdrag innen forskning og utdanning. Utvalget anbefaler en mer helhetlig styring av oppdragsvirksomheten ved universiteter og høgskoler. Der det er ønskelig å organisere oppdragsvirksomhet i egne enheter, foreslår utvalget at dette gjøres som aksjeselskap. Det er også utformet forslag om lovendring som vil gi de høgre utdanningsinstitusjonene stor grad av frihet til å forvalte eierinteresser i slike selskaper. Utvalget ser det som problematisk at slike enheter i dag ofte er organisert som stiftelser, da dette kan redusere universitetene og høgskolenes mulighet til å la eksternt finansiert virksomhet inngå i den helhetlige planlegging og styring av institusjonene.

Utvalgets arbeid er viktig for universitetene og høgskolenes virksomhet og utvikling framover. For det norske samfunn vil det være av avgjørende betydning at institusjonene innenfor høgre utdanning blir satt i stand til å imøtekomme samfunnets behov for utdanning og forskning. Utvalgets forslag om opptak til høgre utdanning på grunnlag av realkompetanse er her et bidrag for å åpne de høgre utdanningsinstitusjonene for flere, sier utvalgets leder, professor Ole Danbolt Mjøs.

Kontaktperson:
Professor Ole Danbolt Mjøs, tlf. 91 19 58 49.

Rapportene er tilgjengelig på internett:
http://www-uhu.uio.no/

Lagt inn 19. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen