Historisk arkiv

Første møte i Verdenskommisjonen for etikk og vitenskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 027.99
Dato 21.04.99

PRIV TIL RED:

INVITASJON TIL REDAKTØR/REDAKSJON

Første møte i Verdenskommisjonen for etikk og vitenskap
Hovedtema: Knapphet på vannressurser og energi – etiske problemer

Den norske regjeringen står som vertskap når verdenskommisjonen for etikk og vitenskap kommer sammen for første gang i Oslo 28.-30. april 1999. Unesco, i samarbeid med

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, er arrangører. Verdenskommisjonen, ledet av Vigdis Finnbogadottir, består av framstående vitenskapsmenn og kvinner fra hele verden (norsk medlem Jens Erik Fenstad, Univ. i Oslo). For øvrig er flere enn 100 andre vitenskapsmenn og kvinner invitert til å delta, sammen med politikere, forfattere og humanister. Verdenskommisjonen for etikk og vitenskap skal være et forum for ide- og erfaringsutveksling, risikovurdering og rådgiving for å sikre en balanse mellom vitenskapelig og teknologisk utvikling og etiske spørsmål. Bakgrunnen er at det må settes en grense for hva som er mulig utvikling og hva som er akseptabel utvikling for samfunnet.

Statsråd Jon Lilletun åpner konferansen i nærvær av HM Kong Harald.

Forvaltning av ferskvannsressurser og energiproduksjon er ulikt fordelt på verdensbasis. Hvilke etiske problemer skaper dette? Kildene for drikkevann/fossil energi vil være oppbrukt om ca. 50 år. Viktige rapporter legges fram torsdag. 3 rundebords konferanser – åpent for publikum. Et tema fredag er etikk og informasjonssamfunnet – diskusjonen ledes av Suzanne Mubarak fra Egypt. Under konferansen skal man også drøfte friheter og rettigheter for forskere.

Andre norske statsråder som deltar: statsråd Hilde Frafjord Johnson og statsråd Anne Enger Lahnstein. Unescos generalsekretær, Federico Mayor , skal delta.

Avsluttende pressekonferanse: fredag kl. 13.15 på konferansehotellet Clarion Royal Christiania Hotel, Biskop Gunneriusgt.3.

PÅMELDING for å delta på konferansen( unntak for rundebordssamtaler torsdag og pressekonferansen fredag). Presse kan melde seg på hos Den norske Unesco-kommisjonen v/Youmna Erstad eller gen.sekr. Mari Hareide. Faks: 22 83 16 89 Mail: yer@unesco.no eller mha@unesco.no. INNEN KL.16.00 FØRSTKOMMENDE MANDAG.

Intervjuer i forkant: Kommisjonsleder Vigdis Finnbogadottir og andre kan nås via Den norske Unesco-kommisjonen (tlf. 22 83 30 56). Velkommen!

Lagt inn 21. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen