Historisk arkiv

Gode resultater innen videregående opplæring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 102/1999
Dato: 11. november 1999

Gode resultater innen videregående opplæring

Ca 89 prosent av alle elevene på grunnkurs innen videregående opplæring har for skoleåret 1998-99 bestått alle fag. Prosentvis har flest elever på studieretning musikk, dans og drama bestått alle fag (97 prosent). Det tilsvarende tallet for grunnkurs innen studieretning for allmenne, økonomiske og administrative fag var 94 prosent, og idrettsfag 88 prosent.

Oversikten som KUF har hentet inn fra fylkeskommunene viser at innen de studieretninger som normalt fører fram til yrkeskompetanse var andelen bestått høyest for studieretning for formgivingsfag og naturbruk (om lag 91 prosent), mens den laveste andelen, i år som i fjor, var innen studieretning for mekaniske fag. Her bestod 78 prosent av elevene alle fag.

Karakterer til elever inntatt på særskilt grunnlag er ikke inkludert i oversikten, og den omfatter heller ikke de som har sluttet i løpet av året.

-Sjølv om resultata er gode, har vi som mål at endå fleire skal bestå når vi til neste år set i gang hovudsatsinga ”Differensiering og tilrettelegging” Dette er eit treårig nasjonalt utviklingsprosjekt i samarbeid med alle fylkeskommunar og vidaregåande skolar, og skal gjere sitt til at opplæringa i større grad blir tilpassa behov elevane har. Dette vil også ha positive ringverknader når det gjeld resultata innan vidaregåande opplæring, seier kyrkje-, utdannings- og forskingsminister Jon Lilletun i ein kommentar.

videregående kurs I har om lag 94 prosent av elevene på de studieretninger som normalt fører fram til studiekompetanse bestått alle fag. Studieretning for tekniske byggfag har den laveste andelen bestått i alle fag med i underkant av 87 prosent, noe som er en reduksjon i forhold til i fjor. På studieretning for kjemi- og prosessfag oppnådde i underkant av 95 prosent av elevene på videregående kurs I bestått i alle fag. Dette er en bedring i forhold til i fjor.

videregående kurs II har i overkant av 84 prosent av elevene på allmenne, økonomiske og administrative fag og idrettsfag bestått alle fag. For elevene på musikk, dans og drama var det tilsvarende tallet 94 prosent. Resultatene på studieretninger som fører til yrkeskompetanse viser store variasjoner fra år til år. Dette skyldes det lave elevtallet på videregående kurs II i og med at de fleste følger hovedmodellen med opplæring i bedrift på videregående kurs II nivå.

Totalt ligger resultatene stort sett på samme nivå som ved foregående år, mens det på enkelte studieretninger er variasjoner fra i fjor. På de fleste studieretninger, både på grunnkurs og videregående kurs I og II, var det større andel blant jentene som besto i alle fag enn blant guttene.

Standpunktkarakterer

I fagene norsk muntlig, norsk skriftlig og engelsk har i gjennomsnitt 99 prosent av grunnkurselevene og elever på videregående kurs I på alle studieretningene fått bestått standpunktkarakter. Dette var en marginal forbedring fra i fjor og det var ingen vesentlig forskjell mellom kjønnene. På studieretning for tekniske byggfag og studieretning for trearbeidsfag har grunnkurselevene noe svakere resultater i engelsk i forhold til resten. Om lag 96 prosent av disse elvene fikk bestått standpunktkarakter. På videregående kurs II har over 99 prosent av elevene bestått i norsk og engelsk. På videregående kurs II nivå er det bare elever ved studiekompetansegivende studieretninger som er rapportert.

I fagene matematikk og naturfag var det større forskjeller i resultatene mellom studieretningene. I gjennomsnitt har 96 og 98 prosent av grunnkurselevene på alle studieretninger fått bestått standpunktkarakter i hhv matematikk og naturfag. Av elevene på studieretning for allmenne, økonomiske og administrative fag, idrettsfag, elektrofag og kjemi- og prosessfag var det flere enn gjennomsnittet som fikk bestått i matematikk. Blant disse elevene var det også flere som fikk karakterene 5 eller 6 enn blant resten av elevene. For realfagene fysikk, kjemi og biologi viser resultatene på videregående kurs II at mer enn 96 prosent har fått bestått standpunktkarakter. I overkant av 96 prosent har bestått i matematikk på videregående kurs II.

Gjennomgående har jentene bedre resultater enn guttene. På de fleste teorifagene var det en større andel av jentene som fikk karakterene 5 eller 6 enn det var blant gutter og jenter totalt.

Lagt inn 11. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen