Historisk arkiv

Handlingsplan for rekruttering til læreryrket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 099
Dato: 29. oktober 1999

Handlingsplan for rekruttering til læreryrket

- Læreryrket må gjenreises. I årene framover vil kunnskapsyrkene få høyere status, og lærerne er i fremste rekke som kunnskapsarbeidere, sier statsråd Jon Lilletun, som nå legger fram en stortingsmelding om lærerrekruttering.

Stortinget ba 12. mars 1998 Regjeringen legge fram en handlingsplan for rekruttering til læreryrket. Regjeringen har i år lagt fram tre andre stortingsmeldinger som denne meldingen kan sees i sammenheng med. Det er stortingsmeldingen Mot rikare mål, meldingen Videregående opplæringen og meldingen om dimensjonering av høgre utdanning. I meldingene er den myndiggjorte lærerens posisjon fremhevet, perspektivet snus fra sentralt til lokalt og fra passivitet til aktivitet.

Regjeringen ønsker å gjøre læreryrket mer attraktivt ved blant annet å satse på kompetanseheving, ny permisjonsordning, utvidet samarbeid i skolen mellom forskjellige yrkesgrupper og ved å gi økt mulighet til å bruke informasjons- og kommunikasjonsteknologi som pedagogisk redskap. Dessuten blir det foreslått å gi anledning til et praksisår for lærerstudenter og å opprette en ny mastergrad for skoleledere.

Videre vil Regjeringen forenkle avtaleverket som gjelder skolen og styrke lærere som kunnskapsarbeider ved å gjøre det mulig å ta flere beslutninger lokalt. Et utvalg skal se på lokal lønnsdanning og mer fleksible arbeidstidsordninger for lærere.

Regjeringen vurderer å fremme en odelstingsproposisjon om endring av opplæringsloven som sier at det skal være to pedagoger i 1. klasse når elevtallet er over 18. Man kan da få frigjort den ene pedagogen, og sette inn annet personale for å sikre voksentettheten.

Regjeringen går også inn for at en arbeidsgruppe sammensatt av skoleledere, representanter fra Kommunenes Sentralforbund og lærerorganisasjonene skal se nærmere på tiltak som kan forenkle hverdagen for skolelederne.

– Det er en tendens til at unge ikke velger læreryrket som førstevalg, samtidig trenger vi langt flere menn inn i yrket, sier Lilletun. – Sammen med lærerstudentorganisasjonene vil departementet se på hva som kan gjøres for å motivere ungdom, og særlig menn, til å ta lærerutdanning.

– Læreryrket er så viktig at vi ikke kan risikere å få mangel på velkvalifiserte lærere, sier Lilletun.

Statistisk sentralbyrå stiller en rekke betingelser for prognosene når det gjelder lærerdekning. Prognosene viser at dagens situasjon med en viss knapphet på lærere, kan endres til en situasjon med tilstrekkelig tilgang på nasjonalt nivå. Det kan likevel være lokale forskjeller og forskjeller fra fag til fag.

Når det gjelder utdanningskapasiteten for lærerutdanning, ønsker Regjeringen å holde den på samme nivå som i 1999.

Lagt inn 29. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen