Historisk arkiv

KUF inviterer fylkeskommunene til å organisere prøvevalg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr.016-99
Dato16. mars 1999

KUF inviterer fylkeskommunene til å organisere prøvevalg

Prøvevalg ved de videregående skolene 1. og 2. september

Skolevalget i forbindelse med Kommunestyre- og fylkestingsvalget vil i år finne sted 1. og 2. september. Resultatene blir offentliggjort om kvelden 2. september. KUF inviterer i disse dager fylkeskommunene til å organisere prøvevalgene, og oppfordrer de videregående skolene til å melde seg på til NSD innen 7. mai.

Opplegget vil i hovedtrekk følge tidligere skolevalg. Det er inngått et samarbeid mellom Kirke-utdannings- og forskningsdepartementet, Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste, NSD, og NRK om et sentralt opplegg med sikte på publisering av resultatene på landsbasis. Ved Stortingsvalget i 1997 deltok 144 000 elever fra 424 skoler i skolevalget.

- Skolevalgene er viktige og stimulerer skoleungdom til å delta aktivt i vårt demokratiske system, samtidig som de får innsyn i de demokratiske prosessene i samfunnet, sier statsråd Jon Lilletun. – Jeg håper at aktivitetene før og etter skolevalgene kan utvikles videre og forbedres slik at resultatet ikke blir at ”aksjonsdemokratiet vil bløme, medan det lokale demokratiet visnar vekk”.

NSD vil også i år gjennomføre en valgundersøkelse blant elevene i tilknytning til skolevalgene. Intervju og dataregistrering foregår på den enkelte skole og data sendes NSD for samordning. Skolene får læremateriell bygget på valgundersøkelsen til bruk i undervisningen i retur fra NSD.

Valgundersøkelsen er utarbeidet i nært samarbeid med norske valgforskere og inneholder spørsmål om ungdommens forhold til valg og politikk. I 1997 deltok 60 000 elever fra 183 videregående skoler i NSDs valgundersøkelse. Internett vil aktivt bli benyttet til å informere om det forestående skolevalget: http://www.nsd.uib.no/skolevalg/


Kontaktperson ved NSD: Kristine Enger, tlf: 55 58 25 83/55 58 21 17

Lagt inn 16. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen