Historisk arkiv

Leseundersøkelse blant 9.-klassinger: Jevnt gode resultater, men store forskjeller

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

001-99
13. januar

Leseundersøkelse blant 9.-klassinger:

Jevnt gode resultater, men store forskjeller

9. -klassinger her i landet leser tilfredsstillende, men det er store forskjeller mellom klasser og mellom kommuner. Mellom 10 og 15 prosent av elevene som er med i en landsomfattende undersøkelse har leseferdigheter som gjør at de risikerer å få store vansker med skolefagene.

Undersøkelsen omfatter 9943 elever, 459 klasser og 269 skoler og er gjennomført i november-desember 1997 av Senter for leseforskning ved Høgskolen i Stavanger.

Senter for leseforskning gjorde en tilsvarende undersøkelse blant 2. klassingene i 1997, og sammenlignet med denne er det blant 9.-klassingene større forskjeller mellom gode lesere og svake lesere når det gjelder skoletrivsel og holdninger til skolearbeid. Det potensialet som en så hos svake lesere i 2. klasse, er langt på vei vekke i 9. klasse.

Det er ingen sammenheng mellom elevenes leseferdigheter og forhold som klassestørrelse, skolestørrelse, fådelt/fulldelt skole, størrelse på skolebibliotek, lærernes utdanning og videreutdanning. Det er en svak sammenheng mellom et godt gjennomsnitt i klassen og at læreren har lang ansiennitet.

Jentene leser gjennomsnittlig noe bedre enn guttene. Gjennomsnittlig score for jentene er 80,35, mens den for guttene er 74,60. Blant de svakeste leserne er det ca. 65% gutter og blant de beste leserne er det ca. 63% jenter. Jentene er gjennomgående mer aktive enn guttene i forhold til alle former for aktiviteter knyttet opp mot lesing.

-Vi er sjølvsagt glade for at lesenivået mellom 9. -klassingar held eit jamt høgt nivå, men det er grunn til å vere uroleg når det blir avdekka så store skilnader mellom klassar og kommunar. Det er tydeleg at læraren spelar ei viktig rolle når det gjeld lesedugleik. Dette er positivt, og vi vil difor sjå nærare på på kva måte læraren kan påverke den faglege utviklinga i klassen. KUF vil følgje denne rapporten nøye opp i det vidare samarbeidet med skoleverket, seier statsråd Jon Lilletun i ein kommentar.

Internettadresse: http://odin.dep.no/kuf/publ/1999/leseferdighet/

Lagt inn 13. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen