Historisk arkiv

Lilletun møtte representanter for Hvite busser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 48/1999
Dato: 9. juni 1999

Lilletun møtte representanter for Hvite busser

Stiftelsen Hvite busser har etter 7 års drift sendt over 30 000 norske skoleungdommer på sine dokumentasjonsreiser til tidligere konsentrasjonsleire i Tyskland, Polen og Tsjekkia. I dag møtte statsråd Jon Lilletun tre av de rundt hundre tidsvitnene som drar på dokumentasjonsreiser med Stiftelsen Hvite busser til Auschwitz. De to tidligere konsentrasjonsleirfangene Bjørn Egge og Eskild Jensen kunne sammen med Sachsenhausen-legenden Wanda Heger fortelle statsråden at stiftelsen nå har sendt ned like mange skoleelever til nazistenes tidligere konsentrasjonsleirer som det antallet fanger ”Hvite busser”-aksjonen til grev Folke Bernadotte og det svenske røde kors reddet ut fra leirene i 1945.

”De hvite bussene” til Røde Kors i Sverige reddet 27.000 fanger fra konsentrasjonsleire i krigskaoset rundt krigens avslutning. Bjørn Egge og Eskild Jensen ble begge reddet av ”de hvite bussene”, mens Wanda Heger var med og forberedte redningsaksjonen.

Nå bruker de tre sin tid på holdningsskapende arbeid; bl.a. ved å reise sammen med norske skoleelever på temareiser til tidligere konsentrasjonsleire.

- Stiftelsen Hvite busser til Auschwitz legger med sine dokumentasjonsreiser ned et beundringsverdig og viktig samfunnsarbeid. Besøkene i konsentrasjonsleirene sammen med krigsgenerasjonens overlevering av smertefull erfaring gjør konseptet til verdifulle historietimer som levendegjør det pedagogiske innholdet i skoleverket. Samtidig gjennomfører stiftelsen mange prosjekter som skaper bredde i deres holdningsskapende arbeid, bl.a. et dokumentarfilmprosjekt hvor krigsgenerasjonen overleverer sitt budskap til kommende generasjoner. Det er viktig at myndighetene støtter slike tiltak, sier Jon Lilletun, som på møtet med representantene for de Hvite busser kunne love over 100 000 kroner til utvikling av undervisningsmateriell og tilrettelegge kursopplegg for lærere.

NB: Bilde fra møtet er sendt ut over NTBs satelittnett til NTBs fotoabonnenter.

Lagt inn 9. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen