Historisk arkiv

Muslimsk grunnskole godkjent

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 112-99
Dato: 17. desember

Muslimsk grunnskole godkjent

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har for første gang godkjent en søknad om offentlig støtte til opprettelse av en muslimsk grunnskole. Det er stiftelsen Urtehagen som ønsker å starte opp Urtehagen skole i Oslo. Departementet legger vekt på hensynet til foreldreretten og likebehandling og mener stiftelsen har synliggjort at skolen representerer et religiøst alternativ til den offentlige grunnskolen.

Godkjennelsen av Urtehagen skole omtales bl.a. i regjeringens handlingsplan for menneskerettigheter ”Menneskeverd i sentrum”. Handlingsplanen ble lagt fram fredag.

Den private muslimske grunnskolen godkjennes for klassetrinnene 1-10 og for inntil 350 elever første driftsår. Departementet har tatt flere forhold i betraktning i den samlede vurderingen av søknaden til stiftelsen Urtehagen. Oslo kommune har anbefalt at søknaden ikke innvilges og et flertall bak vedtaket legger bl.a. vekt på at enhetsskolen vil tjene elevene best med tanke på integrering. Departementet legger i sin vurdering avgjørende vekt på hensynet til foreldreretten og hensynet til likebehandling av religioner. Departementet har lagt vekt på kommunens innsigelser ved utformingen av vilkår og presiseringer i godkjenningen. Barnas rettigheter er ivaretatt gjennom særlige vilkår og ved at skolen i hovedsak skal følge de samme læreplaner som offentlige skoler. (Offentlig støtte til Urtehagen skole gis med grunnlag i privatskolelovens § 3 bokstav a - den godkjennes etter §4 om faglige krav.)

KUF godkjente i 1998 en ettårig privat muslimsk skole på videregående nivå. Skolen skal gi yrkesrettet undervisning som ikke blir gitt ved videregående offentlige skoler (bl.a. ungdomsarbeid innen muslimsk menighet).

  • Når det gjelder godkjenningen av den muslimske grunnskolen har vi lagt vekt på foreldreretten i internasjonale konvensjoner - og konsekvensene av disse må være like for alle foreldre uavhengig av religiøs tilknytning, sier statssekretær Marit Elisebet Totland i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

linkdoc014005-074014#docVedlegg

Lagt inn 17. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen