Historisk arkiv

Norge i verdenstoppen innen data i skolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 107-99
Dato: 19. november

Norge i verdenstoppen innen data i skolen

En ny internasjonal undersøkelse viser at Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder informasjons- og kommunikasjonsutstyr, IKT, blant elever i den videregående opplæringen. Bare Singapore har større maskintetthet.

Også når det gjelder grunnskolen hører Norge med i den internasjonale førstedivisjonen. Canada har den største maskintettheten på barnetrinnet med åtte elever per datamaskin, mens Norge er i det øvre skiktet med 13 elever per datamaskin. På ungdomstrinnet er det ni elever per datamaskin. I videregående opplæring må fire elever dele på en datamaskin.

Tallene kommer fram i undersøkelsen Second International Technology Study. Undersøkelsen er utført av International Association of Evaluation of Education Achievement (IEA) og 26 land har deltatt. Det er første gang Norge deltar i undersøkelsen. Undersøkelsen har sett på IKT-bruk på barnetrinnet, ungdomstrinnet og i videregående opplæring.

Norge har vært med i styringsgruppen for prosjektet. I Norge har Universitetet i Oslo, Det utdanningsvitenskapelige fakultet, vært ansvarlig for gjennomføringen. Universitetet i Twente i Nederland har vært ansvarlig internasjonalt. Neste modul av undersøkelsen skal se på nye måter å utnytte IKT på i undervisning og læring.

Resultater fra undersøkelsen legges ut på internettadressen: http://www.mscp.edte.utwente.nl/sitesm1/

– Den positive utviklingen viser at det har vært satset målrettet fra kommuner og fylkeskommuner når det gjelder datautstyr i skolen, sier statssekretær Svein Helgesen. – Det er viktig å satse videre på dette feltet, og framover må vi huske på at innholdet og bruken av datamaskinene må få langt større oppmerksomhet enn hvor mange maskiner vi har, sier Helgesen, som er tilfreds med de nye tallene, som viser at Norge internasjonalt ligger bedre an enn vi hadde trodd.

Lagt inn 19. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen