Historisk arkiv

NOU om samisk lærerutdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 075-99
Dato: 7. september

NOU om samisk lærerutdanning

  • Det bør være én modell for samisk lærerutdanning med egen rammeplan og undervisning på samisk. Modellen må tilrettelegges i forhold til de samiske språkområdene i Norge.
  • Det må etableres en stipendieordning for studenter som tar denne utdanningen. De som underviser samiske elever må få nedskrevet lånet sitt.

Dette er noen av hovedpunktene i NOU Samisk lærerutdanning – mellom ulike kunnskapstradisjoner som ble overrakt kirke-, utdannings- og forskningsminister Jon Lilletun tirsdag.

Professor Jens-Ivar Nergård fra Universitet i Tromsø har ledet en utredningsgruppe sammensatt av representanter fra Samisk høgskole, høgskolene i Bodø og Nord-Trøndelag og Sametinget. Dessuten har Samisk utdanningsråd og Landslaget for Norske Lærerstudenter gitt tilrådinger for å styrke samisk lærerutdanning.

Gruppa tilrår å opprette en rekke stipendiatstillinger for å dekke ulike oppgaver når det gjelder å bygge opp samisk lærerutdanning som en nasjonal satsing for å hindre språkdød. Stipendiatstillingene skal være rettet mot blant annet språk, samfunns- og kulturstudium innen både sørsamisk, lulesamisk og nordsamisk.

Etter gruppas mening bør Samisk høgskole bli vitenskapelig høgskole og faglig ansvarlig for et informasjons- og kommunikasjonsteknologi-nettverk for samisk lærerutdanning med samarbeid mellom aktuelle utdanningsinstanser og etter hvert samiske sentra i Sverige, Finland og Russland.

Departementet vil raskt sende innstillinga på høring.


Kontaktperson:
Professor Jens-Ivar Nergård, telf nr. 77845670 eller 90037959

Lagt inn 7. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen