Historisk arkiv

Nye roller i skolen: Entreprenørskap på timeplanen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 019
19. mars 1999

Nye roller i skolen: Entreprenørskap på timeplanen

Regjeringen har i dag lansert nasjonal satsing på entreprenørskap. Økt samarbeid mellom opplæring, lokalsamfunn og næringsliv skal danne grunnlag for aktive lokalmiljøer og nye arbeidsplasser. Etablererkunnskap og praksis skal integreres i hele utdanningssystemet. Satsingen på entreprenørskap ble lansert av landbruksminister Kåre Gjønnes, kommunal-og regionalminister Odd Roger Enoksen, næringsminister Lars Sponheim og kirke-,utdannings-og forskningsminister Jon Lilletun.

”Entreprenørskap skal være et redskap for en mer åpen og nyskapende skole der elevene utvikler kreativitet og pågangsmot, sier statsråd Jon Lilletun. – Viktig er det også at skolene motiverer barn og ungdom til å bli kjent med og ta i bruk lokale ressurser. Med et slikt utgangspunkt kan de finne og skape arbeids-og bomuligheter i et samfunn som forandrer seg raskt, sier Lilletun, som også legger fram en ny Stortingsmelding om likeverdig skoletilbud og strategi for kvalitetsutvikling i skolen .

Om lag 800 elevbedrifter er opprettet i grunnskolen med ideer som for eksempel produksjon av internasjonal kokebok i samspill med lokalt hotell, firma som arrangerer fødselsdagsselskaper, nettaviser, treskilt-produksjon, ideutvikling og produksjon av sosiale og kulturelle tjenester. Elevbedrifter inngår i prosjekt ”Distriktsaktiv skole”. Tiltak er registrert i 300 kommuner.

Om lag 1600 partnerskapsavtaler er inngått mellom bedrifter og skoler i om lag 180 kommuner - antallet øker. (Ungdomstrinnet, men også barnetrinnet, videregående og høgskoler.)

Foreningen Ungdomsbedrifter har tatt initiativ til ca. 100 ungdomsbedrifter innen videregående opplæring. Dette er bare noen eksempler på entreprenørskap i praksis – en satsing regjeringen utvider ved å støtte høgskolestudium i arbeidslivskunnskap med fokus på entreprenørskap – tilbys 17 steder i landet. I tillegg er Nordland, Hedmark og Østfold invitert til å delta i et treårig entreprenørskapsprosjekt som involverer bruk av IKT. ”Entreprenør-skap på timeplanen” skal presenteres på flere regionale konferanser utover våren 1999.

Fiskeridepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Landbruksdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet står sammen bak en ny brosjyre ”Entreprenørskap på timeplanen” - med informasjon om en rekke skole-næringslivstiltak og andre entreprenørskapsprosjekter. Informasjonsbrosjyren kommer i tillegg til KUFs plan ”Entreprenørskap i opplæring og utdanning”. (Tekst brosjyre: http://www.nls.no)

Lagt inn 19. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen