Historisk arkiv

Studentopptaket høsten 99: Få står uten studieplass til høgre grunnutdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 061-99
Dato: 23. juli

Studentopptaket høsten 99

Få står uten studieplass til høgre grunnutdanning

93 prosent av de kvalifiserte søkerne har ved hovedopptaket til høgre utdanning fått tilbud om studieplass. Dette er 4 prosentenheter mer enn i fjor. Til sammen 37 091 har fått tilbud om plass på det studiet de prioriterte høyest. Dette er nær 66 % av de som fikk tilbud mot tilsvarende 61 prosent i fjor.

Tall fra Samordna Opptak som ble offentliggjort fredag viser at 56 370 av de 60 700 kvalifiserte søkerne har fått tilbud. Ved 367 av de 640 studiene har alle kvalifiserte søkere fått tilbud om studieplass og det er ikke kvalifiserte søkere på venteliste.

Tallet på kvalifiserte søkere som ikke har fått tilbud om plass ved hovedopptaket er i år 4 335 mot 6 920 i fjor. Det endelige tallet antall kvalifiserte søkere uten tilbud i 1998 kom ned i

3 473 etter suppleringsopptaket. Flere av de kvalifiserte søkerne som ennå ikke har fått studieplass vil få tilbud i tiden som kommer.

Det er i år registrert totalt over 77 300 søkere mot 82 300 i på samme tid i 1998.

Blant utdanningstyper hvor det blir ledige plasser kan nevnes førskolelærere hvor det allerede nå er klart det er flere hundre ledige plasser. Mens det i fjor ble tilbudt 3726 plasser innen førskolelærerutdanningen, er det i år tilbudt 2297 plasser, en nedgang på om lag 38 prosent. Totalt er det ca to hundre studier der det er sendt ut færre tilbud enn antall budsjetterte plasser.

-Vi registrerer med glede den positive trenden med at stadig flere av søkerne kommer inn på sitt førstevalg, sier statssekretær Marit Elisebet Totland i en kommentar. Samtidig ser vi også at dette kan ha uheldige utslag for noen av utdanningene der det er et stort behov for arbeidskraft, f. eks. førskolelærerutdanningen og allmennlærerutdanningen. Vår utfordring til alle kvalifiserte søkere som ikke har fått et tilbud er å studere ledige plasser på Restetorget og vurdere de tilbudene som er der, sier Totland.

Søkere som har fått tilbud om studieplass eller står på venteliste, har frist til 1. august med å gi svar. Ledige studieplasser vil bli annonsert i Restetorget både i Tekst-TV se 760 i NRK 1, SOs vevsider på http://www.so.uio.no og Søkofonen 815 49 050 og interesserte må kontakte den angitte institusjonen fra mandag 26.07. Alle kvalifiserte søkere kan delta i Restetorget, uansett om de har deltatt i årets vanlige opptak eller ikke.

Lagt inn 23. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen