Historisk arkiv

Tildeling av Olavs- og Sunnivastipender

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 080/1999
Dato: 14. september 1999

Tildeling av Olavs- og Sunnivastipender

Statsråd Jon Lilletun delte i dag ut Olavs- og Sunnivastipendet for 1999 under en enkel seremoni i Kirkens hus. Stipendene er utlyst av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. Olavsstipendet tildeles først og fremst prester i Den norske kirke, og innebærer ett års permisjon med lønn i tillegg til 90 000 kroner i stipend. Sunnivastipendet tildeles medlemmer av de kirkelige råd. Det var i år 27 søkere til Olavsstipendet og 11 søkere til Sunnivastipendet.

Følgende personer har fått Olavsstipendet 1999:

Sokneprest Kjell Nyhus, Hamar for prosjektet ”Gud i norsk skjønnlitteratur”. Litteratur er en viktig kilde for å kunne si noe om menneskets livsopplevelse og gudsforhold. Nyhus vil i sitt prosjekt fortolke tekster fra moderne norsk skjønnlitteratur, og drøfte hva de kan tilføre kirken. Spesielt ønsker han å finne ut hvordan tekstene kan gi innspill til kirkens kommunikasjon med mennesker i dagens samfunn.

Fengselsprest Sissel Nerhus, Stavanger for prosjektet ”Sjelesorg som livshjelp under fengselsopphold”. Fengselsvesenet, kirken og den enkelte feltprest trenger systematisk kunnskap om hva innsatte tenker om sjelesorgsamtalens innhold. I sine undersøkelser ønsker Nyhus å finne ut hva som skiller disse samtalene fra samtaler de innsatte har med andre yrkesgrupper i fengslene.

Kateket Harald Horgen, Korgen i Hemnes kommune for prosjektet ”All makt i himmel og på jord. En undersøkelse av presters og kateketers rolle mellom embet og råd i menighetens undervisningstjeneste”. Både prester og kateketer har undervisningskompetanse i kirken, og forholdet mellom dem kan derfor bli spenningsfylt. Horgens prosjekt har som målsetning å undersøke hvordan prester og kateketer selv forstår sine undervisningsoppgaver, og å gi et bidrag til klargjøring av arbeidsdelingen mellom de to yrkesgruppene i den praktiske gjennomføringen av undervisningstjenesten.

Følgende personer mottok Sunnivastipendet 1999:

Stud. jur. Agnes Camilla Bernt, Bergen fikk 25 000 til prosjektet ”Menighetsråd og kirkeasyl, - En erfaringsbasert veiledning med fokus på etiske, praktiske og rettslige problemstillinger”. Bernt har erfaring med spørsmål knyttet til kirkeasylet blant annet fra arbeid i Åsane menighet, og vil i prosjektet også trekke veksler på sin juridiske kompetanse. Mål for prosjektet er å utarbeide en veiledning som belyser hvilket ansvar ulike instanser har når noen søker kirkeasyl. Veiledningen skal gi innspill til menighetsrådenes diskusjoner om hvordan en slik situasjon skal håndteres.

Førskolelærer Marit Lagethon Bjørnstad, Oslo fikk 16 500 til prosjektet ”Erfaringer med dåpsopplæringsarbeid i Norge”. Bjørnstad har lang erfaring med dåpsopplæringsarbeid i Vålerenga menighet. I prosjektet vil hun undersøke hvordan et utvalg menigheter i Oslo gjennomfører sine dåpsopplæringsprogrammer. En rekke menigheter sliter med å følge opp målsetningene i kirkens plan for dåpsopplæring, og Bjørnstads prosjekt kan bidra til økt kunnskap om hvordan dåpsopplæringsarbeidet kan styrkes lokalt.

Marit Solberg Helgerud og Ellen Karine Grov, Lier fikk 12 000 til prosjektet ”Kirkebesøk”. Helgerud og Grov har erfaring med undervisning overfor barn og unge, blant annet i Frogner menighet i Lier. I forbindelse med kirkens satsning på dåpsopplæring ønsker de å kartlegge foreldres forventninger til kirkelig undervisning for barn i 4-års alderen. Siktemålet er å gi et bidrag til videreutvikling av menighetenes tilbud til denne aldersgruppen.

Informasjonssjef Øivind Østang, Oslo fikk 120 000 til prosjektet ”Hellige steder i nord. Hvordan folkekirkene i Skandinavia og England forvalter sentrale valfartssteder.” Østang har lenge vært engasjert i arbeid med å styrke valfarts- og Olavstradisjonen i Norge. Målet med undersøkelsen er å finne ut om – og eventuelt hva - vi i Norge kan lære av andre lands tenkning og praksis knyttet til valfartssteder.

Lagt inn 14. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen