Historisk arkiv

Verdenskonferanse om vitenskap og samfunn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 57/1999
Dato: 2. juli 1999

Verdenskonferanse om vitenskap og samfunn

- Etiske utfordringer må stå sentralt i samspillet mellom vitenskap og samfunn i det neste århundre. Statsråd Jon Lilletun understreket dette i sin tale under en stor vitenskapskonferanse som nå avsluttes i Budapest. Konferansen ble arrangert av UNESCO og ICSU (sammenslutningen av alle vitenskapsunionene i verden) og samlet nesten 2000 deltakere fra alle deler av verden.

Hovedtema var vitenskapens forpliktelser og dialogen mellom vitenskap og samfunn. Globale tema som fred, fattigdom, nord-sør-spørsmål og akutte problemer som forurensning og klimaendringer stod på dagsorden. Sentralt var spørsmålet om hvordan man kan sikre bedre tilgang og bruk av vitenskapen som grunnlag for en rettferdig og bærekraftig utvikling. Det var enighet om at det måtte inngås en ny sosial kontrakt mellom vitenskapene og samfunnet der begge forplikter seg.

Konferansen vedtok en erklæring om vitenskap og bruk av vitenskapelig kunnskap samt en handlingsplan for hvordan man skal oppnå punktene i erklæringen.

I sin tale la statsråd Jon Lilletun særlig vekt på de etiske utfordringene som ligger i all vitenskap og på de behov som landene i sør har for å ta del i og nyttiggjøre seg kunnskapsutviklingen. Han understreket at samarbeidet innen forskning og kompetanseutvikling må ta utgangspunkt i utviklingslandenes behov og prioriteringer. Statsråden la også stor vekt på å sikre kvinners deltakelse på alle nivåer innenfor vitenskapene.

- Det er nå opp til enkeltstatene å iverksette de retningslinjer som ble vedtatt av verdenskonferansen. Jeg, for min del, vil bidra til at det skjer i Norge, sier statsråd Lilletun.

Lagt inn 2. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen