Historisk arkiv

Yrkesfaglærerutdanning på høgskolenivå

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 101-99
Dato: 1. november

Yrkesfaglærerutdanning på høgskolenivå

Fra høsten 2000 vil det for første gang bli gitt et tilbud om 3-årig yrkesfaglærerutdanning på høgskolenivå. Utdanningen vil i første omgang omfatte fagretningene elektrofag, mekaniske fag, formgivingsfag, helse- og sosialfag og hotell- og næringsmiddelfag. Målsetning med tilbudet er å få en utdanning som er særlig tilpasset endrede behov innen yrkesfaglige studieretninger etter Reform 94.

Kirke-, utdannings- og forskingsdepartementet har nå bestemt at den nye utdanningen skal tilbys ved 4 høgskoler. Høgskolen i Akershus tilbyr yrkesfaglærerutdanning i helse- og sosialfag, hotell- og næringsmiddelfag og formgivingsfag (140 studieplasser), Høgskolen i Bergen i fagretningene elektrofag og mekaniske fag (40 studieplasser) , Høgskolen i Finnmark i helse- og sosialfag (30 studieplasser), og Høgskolen i Narvik i elektrofag og mekaniske fag (40 studieplasser). Totalt blir det opprettet 250 studieplasser fra høsten 2000.

I tillegg vil departementet fortsette en dialog med Midt-Norsk Nettverk som består av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og høgskolene i Molde, Volda, Ålesund, Sør- og Nord-Trøndelag, om å etablere et utdanningstilbud for yrkesfaglærere i denne regionen.

-Det er en utfordring for høgskolene å bygge opp en yrkesfaglærerutdanning som svarer til de økte teknologiske, faglige og pedagogiske kompetansekrav som utviklingen i videregående opplæring og arbeidslivet krever, sier statssekretær Svein Helgesen i en kommentar. -Jeg vil derfor oppfordre arbeids- og næringsliv til et konstruktivt samarbeid med høgskolene. Tilbudet må organiseres fleksibelt og i tillegg være innrettet mot ulike målgrupper, som instruktører i bedrifter og lærere som vil ta videreutdanning, sier Helgesen.

Lagt inn 1. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen