Historisk arkiv

Ny handlingsplan for IKT i norsk utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Regjeringen la fredag 28. januar fram handlingsplan for informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) for perioden 2000-2003.

1.1.1 Pressemelding

Nr.: 008
Dato: 28.01.00

1.1.2 Nye muligheter for morgendatens skole

1.2 Ny handlingsplan for IKT i norsk utdanning

Utdannings-Norge skal samles på et eget nasjonalt læringsnett for å styrke datapedagogikken i skolen, og elever skal få bytte ut penn med datamaskin til eksamen. Dette er noen av tiltakene i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets nye handlingsplan for IKT i norsk utdanning for perioden 2000-2003.

– Informasjons- og kommunikasjonsteknologi gir oss nye muligheter i undervisning og læring, sier statsråd Jon Lilletun. – Regjeringens innsats fortsetter, og det er blant annet viktig å sørge for at alle elever får de kunnskapene og ferdighetene de trenger uavhengig av sosial status, geografi og kjønn. Jeg er også opptatt av at alle som arbeider og lærer i utdanningssystemet utvikler kritiske holdninger til informasjonen vi møter på nettet.

Handlingsplanen for IKT i norsk utdanning er en oppfølging av IKT-planen for perioden 1996-99. Regjeringens innsats forsterkes fra 120 millioner i den forrige planen til nesten 800 millioner kroner over fire år fra og med år 2000.

Planen inneholder både oppfordringer til lokale initiativ og sentrale tiltak:

Regjeringen ønsker en sterkere satsing på nettressurser, og ved å etablere et nasjonalt læringsnett vil hele utdanningssektoren være samlet på et nettsted. Her vil informasjon og læringsressurser være tilgjengelige. Gjennom prosjektet "Morgendagens skole" etableres en forsterket og systematisk forsknings- og utviklingsinnsats innen IKT i utdanningen.

IKT skal være med å utvikle nye eksamens- og vurderingsformer. Dette er foreløpige forsøk. IKT vil være med å styre prioriteringer og praktisk opplegg av undervisning og læring.

Alle lærerstudenter skal gjennom studiet gjennomføre studieaktiviteter som gir ferdigheter og erfaringer med utvikling og bruk at IKT i undervisning og læring.

Den videre utvikling av IKT som fag og IKT i fagene i høyere utdanning og videregående opplæring skal utredes. Utredningen skal danne grunnlaget for å sikre at Norge er på høyden internasjonalt på utvalgte IKT-områder.

Arbeidet med partnerskapsordninger mellom utdanningsmiljøer og arbeidsliv videreutvikles. Det utvikles en strategi for internasjonalt IKT-samarbeid i utdanningsektoren.

Planen kombinerer en helhetlig og langsiktig tenkning med statlige satsninger innenfor planens seks områder. Disse er pedagogisk tilrettelegging, IKT som fag og IKT i fagene, lærernes kompetanseutvikling, forsknings- og utviklingsarbeid (FOU), organisatorisk tilrettelegging og infrastruktur og samarbeid.

Handlingsplanen ligger på Internett på adressen: http://kuf.dep.no

Kontaktperson:

Avdelingsdirektør Fred Arne Ødegaard, tlf. 22 24 74 47