Historisk arkiv

Utvalg foreslår nye fagskoleutdanninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Berg-utvalget legger fram sin instilling

06.03.00 Statsråd Jon Lilletun mottok 6. mars en utredning om utdanninger på mellomnivået, dvs. utdanninger som verken defineres som videregående opplæring eller høgre utdanning.

Pressemelding

Nr.: 020-00
Dato: 06.03.00

Utvalg foreslår nye fagskoleutdanninger

Statsråd Jon Lilletun mottok 6. mars en utredning om utdanninger på mellomnivået, dvs. utdanninger som verken defineres som videregående opplæring eller høgre utdanning. Om lag 14 000 studenter tar årlig utdanning på dette nivået.

Utvalget ble oppnevnt av Regjeringen i mars 1999 og har vært ledet av utdanningsdirektør Bjørn Berg ved Statens utdanningskontor i Hedmark.

  • Mellomnivået er et viktig utdanningsområde som må sees i sammenheng med det øvrige utdanningstilbudet i Norge, sier statsråd Jon Lilletun. – Jeg vil se på denne utredningen i sammenheng med Aamotutvalgets utredning om studiefinansiering gjennom lånekassen som allerede er levert, og Mjøsutvalgets utredning om høgre utdanning som kommer senere i vår. Kompetansereformen og disse utredningene skal sette oss i stand til å møte kompetanseutfordringene inn i et nytt årtusen.

De viktigste forslagene i NOU 2000: 5 Mellom barken og veden – om fagskoleutdanninger er:

  • Det defineres et selvstendig mellomnivå, kalt fagskoleutdanning, organisert under en egen lov.
  • Utdanningstilbudene skal være bygd opp på en slik måte at de kan vurderes i forhold til høgre utdanning, dvs. med henblikk på godskriving eller avkorting i universitets- og høgskolestudier.
  • Fagskoleutdanningen skal kvalitetssikres gjennom lovbestemmelse og forskrift.
  • Det skal være dokumentert at det er et behov for utdanningen.
  • Det opprettes fagråd som skal styre og kvalitetssikre utdanningene og et nasjonalt policy-utviklende råd.

Om lag 14 000 nordmenn tar hvert år utdanning på mellomnivået. Disse utdanningstilbudene drives av det offentlige, av private, bedrifter, organisasjoner, bransjer eller etater. Utvalget hadde som mandat å vurdere bl.a. behov, kriterier for godkjenning og lovtilknytning for denne typen utdanninger. I mandatet er det spesielt henvist til tekniske fagskoler, bibelskoler, kunstutdanninger og sekretærutdanninger (økonomiske og administrative utdanninger). Oversikter og undersøkelser viser at mellomnivået omfatter mange flere kategorier og en mengde enkelttilbud fra yrkesdykker til ballett.

Utvalget konstaterer at det etter videregående opplæring er et stort og økende behov for praktisk-teoretiske utdanninger med varighet ett til to år, som enten er yrkesrettet eller som fyller andre samfunnsbehov. Utvalget mener at det er viktig å få til et fleksibelt system som raskt kan fange opp endringer i behovet. Videre ser utvalget det som viktig å få regulert virksomheten på området slik at de samlede ressurser kan utnyttes best mulig.

Utredningen vil nå bli sendt på høring.

Kontaktperson:

Utdanningsdirektør Bjørn Berg, tel. nr. 62 55 14 05 eller 94 37 67 16