Historisk arkiv

Rundskriv F-003-99

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Rundskriv F-003-99

Saksnr. 99/170

18.01.1999

Erstatter F-012-95

De tilskuddsberettigede studieforbundene Voksenopplæringsforbundet Norsk voksenpedagogisk forskningsinstitutt De statlige utdanningskontorene

Vilkår for tilskudd til voksenopplæring i studieforbundene

Vedlagt informasjonsskriv inneholder generelle opplysninger, presiseringer og fortolkninger av vilkår for tilskudd til voksenopplæring i studieforbundene. Det gis en oversikt over ulike tilskuddstyper, vilkårene for disse og kravene til rapport og regnskap.

Vi gjør oppmerksom på at for forståelsen av helheten av tilskuddsordningen er det en forutsetningen at lov om voksenopplæring, lovens forskrifter og denne informasjonen sees i sammenheng.

Dette rundskrivet sendes også på diskett til studieforbundene.

Med vennlig hilsen

Anne Skomedal e.f.
seniorrådgiver
Ragnhild Lian
rådgiver

Vedlegg: Vilkår for tilskudd til voksenopplæring i studieforbundene 01.01.1999

Lagt inn 19. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen
VEDLEGG

Vedlegg til Rundskriv F-003-99

Saksnr. 99/170

18.01.1999

Vilkår for tilskudd til voksenopplæring i studieforbundene 01.01.1999

Innhold

1. Generelle opplysninger, presiseringer og fortolkninger

1.1 Lov om voksenopplæring og forskrifter til loven
1.2 Studieforbund
1.3 Tilskuddstyper
1.4 Vilkår for tilskudd
1.4.1 Åpenhet og kunngjøring
1.4.2 Studieplan
1.4.3 Studietime
1.4.4 Minstekrav til alder, deltakertall og varighet
1.4.5 Unntak fra regelen om minste alder og deltakertall
1.4.6 Fullføring
1.4.7 Dokumentasjon av opplæringstiltak
1.4.8 Dokumentasjon til deltaker
1.5 Praktiske og estetiske emner
1.6 Undervisningslokaler
1.7 Studiearbeid i utlandet
1.8 Opplæring etter arbeidsmiljølovens §29
1.9 Amo-kurs
1.10 Tilskudd til opplæring for voksne innvandrere
1.11 Formidling av tilskudd
1.12 Rapportering
1.13 Kontroll
1.14 Reaksjonsformer

2 Tilskudd basert på innrapportert aktivitet

2.1 Studiearbeid
2.1.1 Tilskudd
2.1.2 Rapportering

2.2 Administrasjon og drift
2.2.1 Tilskudd
2.2.2 Rapportering

3. Tilskudd etter søknad

3.1 Tiltak for særlige målgrupper
3.2 Pedagogisk utviklingsarbeid
3.2.1 Tilskudd
3.2.2 Søknad
3.2.3 Rapportering
3.3 Forskning og utviklingsarbeid
3.3.1 Tilskudd
3.3.2 Søknad
3.3.3 Rapportering
3.4 Kurs for representanter for tilsatte i arbeidslivet
3.4.1 Tilskudd
3.4.2 Søknad
3.4.3 Rapportering
3.5 Reisestipend
3.5.1 Tilskudd
3.5.2 Søknad
3.5.3 Rapportering
3.6 Tilskudd til studieringer på høgre nivå
3.6.1 Tilskudd
3.6.2 Søknad
3.6.3 Rapportering

1. Generelle opplysninger, presiseringer og fortolkninger

1.1 Lov om voksenopplæring og forskrifter til loven

Det henvises til lov av 28. mai 1976 nr 35 om voksenopplæring (voksenopplæringsloven) med tilhørende forskrifter, ajourført 12. januar 1998.

1.2 Studieforbund

Vilkårene for godkjenning av studieforbund er fastsatt i voksenopplæringslovens § 10 med tilhørende forskrifter. Et studieforbund er en ideell organisasjon som har voksenopplæring som hovedformål, og som består av to eller flere medlemsorganisasjoner. Per 1. januar 1999 er det 22 godkjente studieforbund. En oversikt over tilskuddsberettigede studieforbund følger som vedlegg.

Voksenopplæringsforbundet (Vofo) er studieforbundenes fellesorgan. Vilkår for tilskudd til Vofo er hjemlet i voksenopplæringslovens § 19 med tilhørende forskrifter. Vofo får tilskudd til administrasjon og løsning av fellesoppgaver for studieforbundene.

Dersom to studieforbund som i dag er tilskuddsberettigede slår seg sammen, må departementet få melding fra begge studieforbundene om dette. Departementet vil da, med virkning fra 1. januar påfølgende år slå sammen studietimetallene for de to. Departementet må også få melding om hvor tilskuddet skal utbetales.

Dersom en medlemsorganisasjon som i dag er tilskuddsberettiget går over fra et studieforbund til et annet, må departementet få melding fra begge studieforbundene. Antall studietimer i den aktuelle medlemsorganisasjonen de siste tre årene skal gå fram av meldingene. Departementet vil da, med virkning fra 1. januar påfølgende år justere gjennomsnittlig studietimetall for de to studieforbundene.

For opptak av nye medlemsorganisasjoner er det tilstrekkelig at departementet får melding ved den årlige innrapporteringen på ST-skjema (se pkt 2.3.2). Slike opptak får ikke innvirkning på beregningsgrunnlaget før aktiviteten blir en del av den årlige innrapporteringen.

Et godkjent studieforbund skal være registrert i Brønnøysundregisteret med eget foretaksnummer.

1.3 Tilskuddstyper

Godkjent studieforbund gis, på grunnlag av innrapportert aktivitet tilskudd til:

  • Studiearbeid
  • Administrasjon og drift
  • Tilskuddet formidles som rammetilskudd uten krav om avregning/tilbakebetaling.

Godkjent studieforbund kan, etter søknad få tilskudd til:

  • Tiltak for særlige målgrupper
  • Pedagogisk utviklingsarbeid
  • Forskning og utviklingsarbeid
  • Kurs for representanter for tilsatte i arbeidslivet
  • Studieringer på høgre nivå

Medarbeidere i studieforbund kan, etter søknad få reisestipend (stipend til studiereiser i utlandet).

1.4 Vilkår for tilskudd

Vilkår for tilskudd til voksenopplæringsvirksomhet er fastsatt i voksenopplæringslovens § 22 med tilhørende forskrifter. Studieforbundets sentrale ledd skal sende alle søknader til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet ved Avdeling for voksenopplæring og utdanningsfinansiering, Postboks 8119 Dep, 0032 Oslo. Unntatt er søknad om reisestipend (se pkt 3.5).

Det gis vanligvis ikke adgang til å overføre en bevilgning fra et budsjettår til neste.

1.4.1 Åpenhet og kunngjøring

Tiltaket skal være åpent for alle og må være offentliggjort gjennom annonsering, kurskatalog

eller på annen måte som er tilfredsstillende ut fra lokale forhold.

1.4.2 Studieplan

For alle opplæringstiltak skal det foreligge studieplan. Studieplanen skal godkjennes før opplæringen settes i gang. Ved godkjenning foretas emneregistrering og nivåplassering av tiltaket. Studieplanens innhold skal framgå av den dokumentasjon som gis ved gjennomført tiltak (se pkt 1.4.8). Studieforbundet bestemmer selv hvilket ledd i organisasjonen som foretar godkjenning av studieplanen. Sentralleddet i studieforbundet er ansvarlig overfor departementet. For studiering på høgre nivå gjelder egne regler (se pkt 3.6).

For å bli godkjent bør studieplanen inneholde mål for tiltaket, målgruppe, arbeidsmetode, hvilke emner som skal tas opp, læremiddel/materiell, varighet, og plan for evaluering av tiltaket.

I de tilfeller der større tiltak er delt opp i undergrupper, må undergruppene hver for seg fylle kravene til en studiering (antall deltakere, studietimer, studieplan osv). Oppdelingen skal gå klart fram av den godkjente studieplanen.

1.4.3 Studietime

En studietime er 45 minutter. Antall studietimer som får tilskudd kan ikke overstige antall klokketimer. Det er ikke anledning til å foreta en systematisk eller matematisk omregning av den samlede møtetid til 45-minutters enheter. Det er heller ikke anledning til å regne studietimetallet om til "lærertimer" selv om det brukes flere enn én lærer per studietime. Det enkelte studieforbund må internt ha en dokumentasjon på gjennomføring av studietimer.

Ved innrapportering av studieringer til departementet skal det skilles mellom time med lærer og time uten lærer. Om det er time med eller uten lærer skal framgå av studieplanen. Time med lærer forutsetter at det er en lærer tilstede som har faglig ansvar for tiltaket. Læreren skal på forhånd være godkjent av studieforbundet.

1.4.4 Minstekrav til alder, deltakertall og varighet

For å utløse tilskudd til voksenopplæring i studieforbundets regi må den enkelte deltaker ha fylt 14 år ved opplæringsstart. Opplæringstiltaket må være fullført (se pkt 1.4.6) av minst fem deltakere, og vare i minst 12 studietimer.

For kurs for representanter for tilsatte i arbeidslivet og eksamensrettede studieringer på høgre nivå gjelder egne bestemmelser (se pkt 3.4 og 3.6).

Det kan ikke gis dispensasjon fra bestemmelsene om minste antall studietimer.

1.4.5 Unntak fra regelen om minste alder og deltakertall

Etter forskrifter gitt i medhold av voksenopplæringslovens § 22 kan det gjøres unntak fra bestemmelsene om minste alder og deltakertall for enkelttiltak. Vedtak skal fattes av studieforbundets valgte ledelse og være begrunnet. Begrunnede vedtak skal legges ved den årlige rapporten til departementet, og møtebok e l skal legges ved regnskapet og inngå i revisjons- og kontrollsystemet. Unntak kan bare gjøres dersom særlige lokale, arbeidsmessige eller pedagogiske forhold tilsier det.

1.4.6 Fullføring

Med fullføring forstås at den enkelte deltaker har vært tilstede minst 3/4 av det samlede antall studietimer.

1.4.7 Dokumentasjon av opplæringstiltak

Studieforbundets dokumentasjon skal være i form av frammøtelister som for hvert kurs viser dato, studietimer med og uten lærer, deltakernes navn, fødselsår og bostedsadresse. Frammøtelistene skal være underskrevet av kursleder eller lærer.

1.4.8 Dokumentasjon til deltaker

Studieforbundet er ansvarlig for at deltaker gis relevant dokumentasjon på gjennomført opplæring (se voksenopplæringslovens § 3, siste ledd). Dokumentasjonen skal utledes av studieplanen (se pkt. 1.4.2) og bør som et minimum inneholde:

  • Navn på deltakeren
  • Opplæringens innhold
  • Antall studietimer
  • Nivå

Dersom kurset avsluttes med en intern eksamen/prøve som leder til sertifisering e l bør dette framgå av dokumentasjonen.

1.5 Praktiske og estetiske emner

Studieforbundet godkjenner selv emnene for sin opplæring. Når det gjelder studieringer i praktiske og estetiske emner, er det særlig viktig å tydeliggjøre opplæringsaspektet i studieplanen. Det skal klart skilles mellom opplæring og annen ikke tilskuddsberettiget virksomhet.

Emneområdene idrett og dans er ikke tilskuddsberettiget.

Følgende unntak gjelder:

  • Opplæring i livredding
  • Grunnleggende opplæring i svømming
  • Opplæring i folkedans

I opplæring skal dansen settes inn i et tradisjonsperspektiv

For emner som grenser opp mot idrett og dans, f eks opplæring av ledere, instruktører og dommere, kan teoridelen/opplæringen om den aktuelle aktiviteten være tilskuddsberettiget.

1.6 Undervisningslokaler

Offentlige undervisningslokaler og utstyr knyttet til disse skal stilles til rådighet uten utgifter for voksenopplæring som får tilskudd etter voksenopplæringslovens § 19 (jf samme lovs § 21 med tilhørende forskrifter). Henvendelse om bruk av undervisningslokaler rettes til den enkelte skole. Klager vedrørende ordningen rettes til Statens utdanningskontor i regionen.

1.7 Studiearbeid i utlandet

Som hovedregel gjelder at tilskuddsberettiget studiearbeid skal finne sted i Norge eller på norsk område.

For studiearbeid der hele, eller deler av aktiviteten gjennomføres i utlandet gis tilskudd kun for de av deltakerne som har fast opphold i Norge.

Det stilles ikke krav til deltakernes nasjonalitet ved opplæring som arrangeres i Norge eller på norsk område.

1.8 Opplæring etter arbeidsmiljølovens §29

Opplæring etter § 29 i lov av 4. februar 1977 nr 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø m v (arbeidsmiljøloven) for verneombud og medlemmer av arbeidsmiljøutvalg, kan ikke få statstilskudd etter voksenopplæringsloven. Utgifter i forbindelse med denne opplæringen er arbeidsgivers ansvar.

1.9 Amo-kurs

AMO-kurs er arbeidsmarkedspolitiske tiltak. Kursene er fullfinansiert fra statlig hold gjennom arbeidsmarkedsetaten som kjøper kurs av ulike opplæringsarrangører. Når studieforbund arrangerer AMO-kurs mottar de ikke tilskudd etter voksenopplæringsloven, og har ikke rett til gratis undervisningslokaler (jf voksenopplæringslovens § 23 med tilhørende forskrifter).

1.10 Tilskudd til opplæring for voksne innvandrere

For grunnleggende opplæring i norsk med samfunnskunnskap for personer fra språklige minoriteter er det en egen tilskuddsordning. Ordningen omfatter voksne med et annet morsmål enn norsk, dansk, svensk og samisk. Det er et kommunalt ansvar å gi tilbud om dette. Gjennomføringen kan overlates til studieforbundene under forutsetning av at kommunen dekker omkostningene. Det bevilges også egne midler over statsbudsjettet til grunnskoleopplæring for fremmedspråklige (16-20 år).

1.11 Formidling av tilskudd

Studieforbundet formidler tilskudd til sine medlemsorganisasjoner og lokalavdelinger. Tilskuddet omfatter all opplæringsaktivitet som ikke er fullfinansiert med andre offentlige tilskudd. Tilskudd kan bare formidles til opplæringstiltak som reelt administreres og gjennomføres av studieforbundet selv, eller tilskuddsberettiget medlemsorganisasjon.

1.12 Rapportering

Studieforbundets årsberetning, resultatregnskap, balanse og revisors beretning skal sendes Avdeling for voksenopplæring og utdanningsfinansiering i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet innen 1. juni. Offentlige tilskudd mottatt i regnskapsåret skal spesifiseres for hver tilskuddsordning i form av egne poster eller i noter til resultatregnskapet.

For studiearbeid skal studieforbundet rapportere på enkeltkursnivå til Statistisk sentralbyrå (SSB).

Rapport på enkeltkursnivå omfatter:

  • navn på studieforbund og medlemsorganisasjon
  • antall studietimer som har fått statstilskudd, med og uten lærer
  • antall tiltak fordelt på emner og nivå på opplæringen
  • når på døgnet opplæringen finner sted og opplysning om kursets varighet
  • antall deltakere fordelt på kjønn, alder og geografisk fordeling (kommunenivå)
  • fra hvilket kapittel og post det ytes tilskudd
  • om det er tilbud om offentlig eksamen eller interne prøver
  • om tiltaket forbereder deltakerne for teoridelen av fag- eller svenneprøve etter

fagopplæringslovens § 20

  • informasjon om kurs for representanter for tilsatte i arbeidslivet
  • studiering på høgre nivå.

For tilskudd til tiltak for særlige målgrupper etter voksenopplæringslovens § 24 skal det samtidig angis hvilken hovedgruppe deltakerne fra særlige målgrupper tilhører (se pkt 3.1).

Frist for innsending av rapport til SSB er 1. mars påfølgende år.

1.13 Kontroll

Etter forskrift av 20. desember 1996 nr 1335 til lov om voksenopplæring vedrørende tilskudd, regnskap, revisjon og kontroll, har studieforbund bl a ansvar for regnskap og rapportering, og intern kontroll. Departementet og Riksrevisjonen kan iverksette egen kontroll av beregningsgrunnlag og øvrige vilkår for tildeling av offentlig tilskudd og bruken av dette. Denne kan gjennomføres som stedlig kontroll.

Departementet har utarbeidet rutiner for stikkprøvekontroller. Gjennomgangen av det årlige rapporteringsmaterialet danner grunnlaget for disse kontrollene som gjennomføres ved bruk av standardiserte skjemaer. Det gis skriftlig forhåndsvarsel om når og hvordan stikkprøvekontrollen skal foregå.

Dersom tilskuddsberettiget studieforbund ikke lenger fyller kravet til godkjenning, vil organisasjonen få varsel om dette.

1.14 Reaksjonsformer

I forskrift av 20. desember 1996 nr 1335 er det fastsatt en egen bestemmelse om reaksjonsformer ved manglende oppfylling av forskriften.

2. Tilskudd basert på innrapportert aktivitet

2.1 Studiearbeid

Statsbudsjettets kap 0251 post 70.
Jf voksenopplæringslovens § 19, første ledd pkt a med tilhørende forskrifter.

Formålet med tilskuddsordningen er å bidra til at studieforbundene og deres medlemsorganisasjoner skal kunne tilby opplæringstiltak for voksne. Studieforbundenes virksomhet skal bidra til å realisere voksenopplæringslovens mål og intensjoner.

2.1.1 Tilskudd

Departementet fastsetter hvert år tilskuddet til det enkelte studieforbund. Grunnlaget for beregningen er gjennomsnittet av innrapporterte studietimer for de tre siste årene forut for det siste. Tilskuddet utbetales kvartalsvis. Det vektes 1,5 for time med lærer.

2.1.2 Rapportering

Studieforbundet skal hvert år sende inn statistiske opplysninger om virksomheten for foregående år på ST-skjema. På dette skjemaet skal det bare tas med studietimer som får tilskudd over kap 0251 post 70, dvs studiering på høgre nivå finansiert over denne posten, videregående opplæring finansiert som studiering og ordinært studiearbeid, herunder grunnfinansiering av “§ 24-kurs”.

Det kan ikke innrapporteres studietimer fra virksomhet som finansieres over andre tilskuddsposter, dvs studiering på høgre nivå finansiert over kap 0251 post 73, videregående opplæring etter avviksordningen i voksenopplæringslovens § 8, eller AMO-kurs.

I tillegg til ST-skjema skal det sendes dokumentasjon over virksomheten til SSB (se pkt 1.12).

Rapportfrist er 1. mars påfølgende år.

2.2 Administrasjon og drift

Statsbudsjettets kap 0251 post 71.
Jf voksenopplæringslovens § 19, første ledd punkt b med tilhørende forskrifter.

Tilskudd til administrasjon og drift inkluderer studieforbundets personalkostnader og medarbeiderskolering. Studieforbundet må selv prioritere medarbeiderskolering innen denne rammen.

2.2.1 Tilskudd

Departementet fastsetter hvert år tilskudd til administrasjon og drift til det enkelte studieforbund. Grunnlaget for beregningen er gjennomsnittet av innrapporterte studietimer for de tre siste årene forut for det siste. Tilskuddet utbetales to ganger i året.

2.2.2 Rapportering

Rapportering av tilskudd til administrasjon og drift skjer ved innsending av ST-skjema, årsberetning, resultatregnskap, balanse og revisors beretning.

Årsregnskapet skal gi en oversiktlig framstilling av hvordan statstilskudd til voksenopplæring etter §§ 19 og 24 er benyttet. Det skal angis en forbindelse til kapittel og post i statsbudsjettet for de enkelte regnskapspostene eller i noter til resultatregnskapet.

Rapportfrist er 1. mars påfølgende år for kursvirksomheten (ST-skjema), og 1. juni for øvrig materiale.

3. Tilskudd etter søknad

For pkt 3.1 Særlige målgrupper, 3.2 Pedagogisk utviklingsarbeid og 3.3 Forskning og utviklingsarbeid vises også til veiledningsheftet “Nyskapingsarbeid innen voksenopplæringen” fra Norsk voksenpedagogisk forskningsinstitutt (NVI).

3.1 Tiltak for særlige målgrupper

Statsbudsjettets kap 0251 post 72.
Jf voksenopplæringslovens § 24, første ledd punkt a med tilhørende forskrifter.

Virksomheten i studieforbundene skal bidra til å realisere de mål og intensjoner som ligger i voksenopplæringsloven også for særlige målgrupper. Formålet med tilskuddet er å stimulere studieforbundene til å inkludere disse gruppene i voksenopplæring. Det forutsettes at tilskuddet kommer deltakere fra den aktuelle målgruppen til gode.

Med særlige målgrupper menes voksne som av ulike årsaker (ikke økonomiske) har hindringer i forhold til å delta i ulike opplæringstilbud. Prioriterte målgrupper er funksjonshemmede, voksne innvandrere, personer med særlig svak førstegangsutdanning og personer med særlige omsorgsforpliktelser.

3.1.1 Tilskudd

Tilskudd kan gis til:

  • Opplæring
  • Forsøk og utvikling

Utgifter som dekkes gjennom trygdeverket eller med andre offentlige midler kan ikke samtidig dekkes ved dette tilskuddet.

En forenkling av ordningen vil skje ved at vilkårene samordnes med de som gjelder for ordinært studiearbeid. Dvs basert på rammetilskudd til studieforbund etter innrapportert aktivitet de tre siste årene forut for det siste. Departementet vil, med virkning fra 1999 foreta en trinnvis tilnærming til rammetilskudd basert på innrapporterte deltakertimer, dvs antall studietimer x antall fullførte (se pkt 1.4.6) deltakere.

Opplæring

Vilkårene i pkt 1.4 - 1.13 foran gjelder tilskudd både etter voksenopplæringslovens § 19 og § 24.

Tilskuddet skal benyttes til å redusere de merkostnader som studieforbundene har i forbindelse med å arrangere eller tilrettelegge for at særlige målgrupper kan delta i opplæringstiltak. Tilskuddet skal primært gå til målgruppen, og forutsettes benyttet som toppfinansiering av den ordinære studievirksomheten etter voksenopplæringslovens § 19.

Det skal foreligge studieplan for alle tiltak og studieplanen skal godkjennes før opplæringen settes i gang. Tiltakene skal være lagt opp som en pedagogisk planlagt prosess hvor det angis mål og beskrives hvordan opplæringen skal legges opp for å nå dette målet.

Deltakerne skal gis relevant dokumentasjon på gjennomført opplæring. Dokumentasjonen skal som et minimum beskrive opplæringens innhold, varighet og nivå (se pkt 1.4.8).

Forsøk og utvikling

Forsøk og utvikling av tiltak for særlige målgrupper skal bidra til å utvikle undervisnings- og læringsmiljøer for de prioriterte målgrupper. Midlene kan tildeles prosjekter som stimulerer nyskaping og som omfatter kartlegging, behovsanalyser, evaluering og utvikling av pedagogiske metoder som er særlig tilpasset målgruppen. I forbindelse med denne tilskuddsordningen er det anledning til å få tilskudd til oppsøkende virksomhet. Oppsøkende virksomhet må i så fall inngå som et ledd i utviklingen av prosjektet. Prosjektene bør ha allmenn interesse og overføringsverdi til andre studieforbund.

Tilskuddet kan ikke benyttes til ordinær lønn, driftsutgifter eller reisevirksomhet i organisasjonen. Tilskuddet kan heller ikke benyttes som tilleggsfinansiering av studieringer, eller til utarbeidelse av generelt informasjonsmateriell som f eks kurskataloger.

Departementet vil i det årlige utlysningsbrevet angi prioriterte områder.

3.1.2 Søknad

Godkjente studieforbund og landsomfattende organisasjoner som arbeider for særlige målgrupper kan søke om tilskudd. Målgruppens egne studieforbund prioriteres.

Det enkelte studieforbund skal koordinere og prioritere søknadene fra sine medlemsorganisasjoner og lokale ledd. Det kan fremmes inntil tre søknader hvert år.

Søknad skrives på fastlagt skjema. Det nyttes et skjema for hvert prosjekt, og skjemaet må utfylles fullstendig. Dersom søknad skrives på annen måte, må malen i skjemaet følges. Søknaden skal inneholde en nærmere beskrivelse av hvert enkelt tiltak med opplysninger om: mål, metode, framdriftsplan, nytteverdi, kostnadsoverslag, finansiering, plan for evaluering og formidling, prosjektansvarlige og deres tilknytning til organisasjonen m v.

Søknadsfrist er 1. november.

3.1.3 Rapportering

Regnskaps og rapporteringsrutiner er i samarbeid med SSB tilrettelagt i en ny database (se pkt 1.12). Samleskjemaene, SM- og ST-skjema, skal som vanlig sendes inn hvert år for tilskudd fra kap 0251 postene 70 og 72 for å gi departementet samlede statistiske opplysninger og revisorattesterte regnskapstall.

For forsøk og utviklingsprosjekter skal det utarbeides en egen rapport. Rapporten skal beskrive prosjektet, redegjøre for arbeidets framdrift og presentere de resultater som er oppnådd. Materiell o a som er utviklet som følge av prosjektet skal vedlegges rapporten.

Det enkelte studieforbund er ansvarlig for at tilskudd videreformidles. Studieforbundet har ansvar for intern kontroll, og må sørge for betryggende og tilgjengelig dokumentasjon av tiltakene. Den endelige revisjon skal skje ved statsautorisert eller registrert revisor. Departementet og Riksrevisjonen kan iverksette kontroll av bruk av midlene (se pkt 1.13).

Frist for innsending av rapport og regnskap er 1. mars påfølgende år.

3.2 Pedagogisk utviklingsarbeid

Statsbudsjettets kap 0251 post 71.
Jf voksenopplæringslovens § 19, første ledd punkt c med tilhørende forskrifter.

Formålet med tilskuddet er å bidra til nyskapingsarbeid i studieforbundene; til utvikling og kvalitetssikring av studieplaner og metoder for å dokumentere opplæringens innhold, til motivasjons- og stimuleringstiltak, utvikling av voksenpedagogiske metoder m v.

3.2.1 Tilskudd

Tilskudd gis etter søknad til avgrensede prosjekter som stimulerer nyskaping i studieforbundene. Prosjektene bør ha allmenn interesse og overføringsverdi til andre studieforbund. Departementet kan også selv initiere prosjekter.

Tilskudd kan bare unntaksvis benyttes i forbindelse med kursvirksomhet. Kurset må da være en del av det pedagogiske utviklingsarbeidet, og det må redegjøres særskilt for utviklingsdelen i søknaden. Tilskudd kan ikke benyttes som tilleggsfinansiering av studieringer, eller til utarbeidelse av generelt informasjonsmateriell som f eks kurskataloger.

Departementer vil i det årlige utlysningsbrevet angi prioriterte områder.

3.2.2 Søknad

Godkjent studieforbund kan søke om tilskudd. Studieforbundet skal koordinere og prioritere søknadene fra sine medlemsorganisasjoner og lokale ledd. Det kan fremmes inntil tre søknader hvert år.

Søknad skrives på fastlagt skjema. Det nyttes et skjema for hvert prosjekt, og skjemaet må utfylles fullstendig. Dersom søknad skrives på annen måte, må malen i skjemaet følges. Søknaden skal inneholde en nærmere beskrivelse av hvert enkelt tiltak med opplysninger om: mål, metode, framdriftsplan, nytteverdi, kostnadsoverslag, finansiering, plan for evaluering og formidling, prosjektansvarlige og deres tilknytning til organisasjonen m v.

Søknadsfrist er 1. november.

3.2.3 Rapportering

Det skal utarbeides en egen rapport om prosjektet. Rapporten skal beskrive prosjektet, redegjøre for arbeidets framdrift og presentere de resultater som er oppnådd. Materiell o a som er utviklet som følge av prosjektet skal vedlegges rapporten.

Det skal sendes inn særskilt regnskap for prosjektet. Regnskapet skal være spesifisert for de enkelte utgiftstyper og attestert av statsautorisert eller registrert revisor. Departementet og Riksrevisjonen kan iverksette kontroll av bruk av midlene (se pkt 1.13).

Frist for innsending av rapport og regnskap er 1. mars påfølgende år.

3.3 Forskning og utviklingsarbeid

Statsbudsjettets kap 0255 post 70.11 og 70.12.
Jf voksenopplæringslovens § 24, første ledd punkt 2 med tilhørende forskrifter.

Formålet med tilskuddet er å styrke og forbedre voksenopplæringen gjennom ny innsikt og viten om behov, mål og midler.

3.3.1 Tilskudd

Tilskudd gis etter søknad til avgrensede prosjekter som er forankret i en organisasjon eller institusjon. Samarbeid på tvers av miljøer vurderes som positivt. Det vektlegges at prosjektet er nyskapende, og at det har allmenn interesse og overføringsverdi. Tilskudd gis for ett år om gangen til enkeltprosjekter. Tilskudd kan ikke benyttes som tilleggsfinansiering av studieringer, eller til utarbeidelse av generelt informasjonsmateriell som f eks kurskataloger.

Departementet vil i det årlige utlysningsbrevet angi prioriterte områder.

3.3.2 Søknad

Tilskudd er først og fremst tiltenkt frivillige organisasjoner. De statlige utdanningskontorene kan som koordinator, søke på vegne av flere samarbeidspartnere. Det forutsettes da at studieforbund, fjernundervisningsinstitusjoner eller andre frivillige organisasjoner er med i dette samarbeidet.

Søknad skrives på fastlagt skjema. Skjemaet må utfylles fullstendig. Dersom søknad skrives på annen måte, må malen i skjemaet følges. Søknaden skal inneholde en nærmere beskrivelse av hvert enkelt tiltak med opplysninger om: formål, målgruppe, metode, framdriftsplan, budsjett og finansiering, plan for evaluering og formidling av resultater fra prosjektet, prosjektansvarlige og deres tilknytning til organisasjonen m v. Det skal også opplyses om eventuelle samarbeidspartnere, tilknytning til andre instanser og sammensetning av prosjektgruppe/referansegruppe.

Landsomfattende organisasjoner skal sende søknaden gjennom sitt sentralledd.

Søknadsfrist er 1. november.

3.3.3 Rapportering

Det skal utarbeides en egen rapport om prosjektet. Rapporten skal beskrive prosjektet, redegjøre for arbeidets framdrift og presentere de resultater som er oppnådd. Det skal også redegjøres for hvordan prosjektets resultater skal formidles til andre. Materiell o a som er utviklet som følge av prosjektet skal vedlegges rapporten.

Det skal sendes inn særskilt regnskap for prosjektet. Regnskapet skal være spesifisert for de enkelte utgiftstyper og attestert av statsautorisert eller registrert revisor. Departementet og Riksrevisjonen kan iverksette kontroll av bruk av midlene (se pkt 1.13).

Frist for innsending av rapport og regnskap er 1. mars påfølgende år.

3.4 Kurs for representanter for tilsatte i arbeidslivet

Statsbudsjettets kap 0255 post 70.3.
Jf voksenopplæringslovens § 24, første ledd punkt 3 med tilhørende forskrifter.

Formålet med tilskuddet er å fremme opplæring av personer som er valgt til ulike tillitsverv i en arbeidstakerorganisasjon.

3.4.1 Tilskudd

Tilskuddet er begrenset til å dekke et antall deltakere tilsvarende inntil 2% av medlemmene i arbeidstakerorganisasjonen hvert år.

Det enkelte kurs skal gi opplæring i minst 30 studietimer, fordelt på minst 5 dager med minst 5 studietimer hver dag. Kurset skal ha minst 15 deltakere. Kursarrangør må være en arbeidstakerorganisasjon eller et godkjent studieforbund.

3.4.2 Søknad

Det søkes på fastlagt skjema. Søknaden skal inneholde opplysninger om lokal arrangør, kurstittel/emne, målgruppe, antall deltakere, dager og studietimer samt søknadssum for det enkelte tiltak og samlet. Arbeidstakerorganisasjon som er medlem i et studieforbund søker gjennom studieforbundet. Søknaden må inneholde revisorbekreftet oppgave over medlemstallet i organisasjonen per 31.12. foregående år.

Søknadsfrist er 1. november.

3.4.3 Rapportering

Regnskapet skal omfatte de utgiftstyper tilskuddet er nyttet til, og være attestert av statsautorisert eller registrert revisor. Virksomheten skal inngå i rapporteringen til SSB (se pkt 1.12).

Frist for innsending av regnskap er 1. mars påfølgende år.

3.5 Reisestipend

Statsbudsjettets kap 0255 post 70.14.

Formålet med ordningen er å gi medarbeidere i studieforbund økt mulighet til å hente kunnskap om voksenopplæringen i andre land og etablere internasjonale nettverk.

3.5.1 Tilskudd

Det ytes tilskudd til studiereiser til utlandet for lærere, studieledere, instruktører o a som arbeider med voksenopplæring. Stipendet er individueltog kan ikke søkes av grupper, organisasjoner, institusjoner e l.

Administrasjon av ordningen er lagt til Voksenopplæringsforbundet (Vofo).

3.5.2 Søknad

Det er utarbeidet eget søknadsskjema som skal benyttes. Medarbeidere i studieforbund sender søknad via sin organisasjons sentralledd som prioriterer søknadene for videre behandling i Vofo.

Søknaden skal inneholde nødvendige opplysninger om søker, reisemål, plan for og formål med reisen, program for studieoppholdet og beløpet det søkes om.

Søkere som har mottatt stipend et av de fem foregående år vil ikke bli vurdert.

Søknadsfrist er 1. desember.

3.5.3 Rapportering

Det skal utarbeides en kortfattet, skriftlig rapport til Vofo. Rapporten skal gjøre rede for bruken av stipendet og det faglige utbyttet av reisen. Vofo rapporterer overfor departementet.

Frist for innsending av rapport er 1. august for reiser gjennomført 1. halvår og 1. februar for reiser gjennomført 2. halvår.

3.6 Tilskudd til studieringer på høgre nivå

Statsbudsjettets kap 0251 post 73.
Jf voksenopplæringslovens § 19 med tilhørende forskrifter.

Formålet med tilskuddsordningen er å bidra til at studieforbundene kan tilby opplæring på universitets- og høgskolenivå. Slike studieringer kan være ubundet av pensum og eksamener, eller de kan gi forberedende undervisning med sikte på universitets- eller høgskoleeksamener.

3.6.1 Tilskudd

Tilskudd kan gis til godkjent studieforbund. Departementet fastsetter rammer for samlet tildeling til det enkelte statlige utdanningskontor (SU-kontor) som administrerer tilskuddsordningen regionalt.

Det kreves faglig godkjenning fra statlig høgskole eller universitet for studieringen det søkes om tilskudd til å gjennomføre.

Når det gjelder eksamensrettede studieringer, skal det statlige utdanningskontor i regionen i samråd med overordnet nivå ved universitetene og høgskolene vurdere om det er behov for slikt studietilbud og gi tillatelse til igangsetting.

3.6.2 Søknad

Søknad om faglig godkjenning sendes den utdanningsinstitusjon (universitet eller høgskole) som skal ha det faglige ansvar. Den faglige godkjenningen skal omfatte plan for de emner som skal behandles, undervisningsopplegg og lærernes kvalifikasjoner (jf forskrifter gitt i medhold av voksenopplæringslovens § 19).

Søknad om tilskudd sendes Statens utdanningskontor i den regionen der studiearbeidet skal foregå. Det statlige utdanningskontoret foretar tildeling til den enkelte studiering etter en samlet vurdering.

Søknad om tillatelse til igangsetting av eksamensrettede studieringer skal, etter faglig godkjenning, sendes Statens utdanningskontor i den regionen der studiearbeidet skal foregå. Det statlige utdanningskontoret skal, i samråd med overordnet nivå ved universitetene og høgskolene vurdere om det er behov for slikt studietilbud før ev tillatelse gis.

Deltaker i eksamensrettet studiering på høgre nivå må være minst 18 år ved opplæringsstart. Styret ved eksamensansvarlig universitet eller høgskole kan fastsette maksimalt opptakstall, etter samråd med vedkommende studieforbund. Det gjelder ingen særskilte opptakskrav for deltakelse i studieringer på høgre nivå (jf forskrifter gitt i medhold av voksenopplæringslovens § 22). Den enkelte utdanningsinstitusjon kan likevel stille bestemte krav til deltakere som ønsker å avlegge eksamen.

Søknadsfrist til utdanningsinstitusjon for studieringer som skal igangsettes i vårsemesteret, er 1. september foregående år. For studieringer som skal igangsettes i høstsemesteret er fristen 1. april samme år. Søknadsfrist til Statens utdanningskontor om igangsetting og om tilskudd er henholdsvis 15. oktober og 15. mai.

3.6.3 Rapportering

Studieforbundene skal årlig rapportere denne virksomheten til det statlige utdanningskontoret i regionen og til de faglig ansvarlige utdanningsinstitusjonene. Innhold i rapporten avtales regionalt. Det skal også rapporteres til SSB (se pkt 1.12).

Frist for rapport til utdanningskontor og utdanningsinstitusjoner avtales regionalt. Det statlige utdanningskontoret rapporterer til departementet i forbindelse med årsrapporten 15. februar. Frist for rapport til SSB er 1. mars.

Departementet vil utarbeide retningslinjer for rapportering til statlige utdanningskontorer. Rapportering til SU-kontoret og SSB vil bli sett i sammenheng. Forslag til retningslinjer vil bli sendt ut i løpet av vårhalvåret 1999.


Oversikt alle godkjente Studieforbund pr 1. januar 1999

Studieforbund Adresse Poststed
Arbeidernes Opplysningsforbund i Norge Postboks 8703 - Youngstorget 0028 OSLO
Bygdefolkets Studieforbund Postboks 9388 - Grønland 0135 OSLO
Frikirkelig studieforbund Christian Krohgsgate 34 0186 OSLO
Høyres Studieforbund Postboks 1352 - Vika 0113 OSLO
Kristelig Folkepartis Studieforbund Postboks 478 - Sentrum 0105 OSLO
Studieforbundet Populus Akersgata 16, 6.etg 0158 OSLO
Idrettens Studieforbund Hauger Skolevei 1 1351 RUD
Norsk Musikkråd Tollbugata 28 0157 OSLO
Norsk Kristelig Studieråd Hvamstubben 17 2013 SKJETTEN
Samenes Landsforbund / Sámiid Ædnansærdi c/o Hans J. Eriksen 9826 SIRMA
Samisk Studieutvalg / Sámi Oahppolávdegoddi Postboks 266 9520 KAUTOKEINO
Senterpartiets Studieforbund Postboks 6734 - St. Olavs plass 0130 OSLO
Sosialistisk Opplysningsforbund Storgata 45 0182 OSLO
Studieforbundet Folkeuniversitetet Postboks 9196 - Grønland 0134 OSLO
Studieforbundet natur og miljø Gamle Ringeriksvei 9 1320 STABEKK
Studieforbundet Ny Verden Postboks 2149 - Grünerløkka 0505 OSLO
Venstres Opplysningsforbund Møllergata 16 0179 OSLO
YS Utviklingssenter Postboks 9080 - Grønland 0133 OSLO
Studieforbundet AF Postboks 506 - Sentrum 0105 OSLO
Funksjonshemmedes Studieforbund Postboks 4408 - Torshov 0403 OSLO
Folkekulturforbundet Postboks 272 - Sentrum 0103 OSLO
Fremskrittspartiets Studieforbund Postboks 8903 - Youngstorget 0228 OSLO
Lagt inn 19. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen