Historisk arkiv

M-31/1997 - Midler til skogbruksformål fra Landbrukets Utviklingsfond (LUF) i 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

R-602 (24.11.1997)

Rundskriv
M-31/1997
R-602

Før utskrift:
Klikk på "Utskriftsvisning" i høyre bildekant

Saksnr. 1997/04667

24. november 1997

Til:

Fylkesmennene, Kommunene, Norges Skogeierforbund, Norsk Skogbruksforening, Statens Landbruksbank

Midler til skogbruksformål fra landbrukets utviklingsfond (LUF) i 1998

Over årets jordbruksavtale er det avsatt 120 mill kroner til skogbruksformål over Landbrukets utviklingsfond for 1998. 1 tillegg kommer de midler som blir stilt til rådighet gjennom BUfondsystemet, der det kan gis tilskudd til skogbrukstiltak som øker skogbrukets bidrag til verdiskaping og sysselsetting i bygdene. Slik støtte kan gis både gjennom tilskudd til prosjekter og gjennom generelle støtteordninger i fylket for tiltakene drift i vanskelig terreng, sekundærveger og førstegangstynning.

Etter drøfting med partene i jordbruksoppgjøret har Landbruksdepartementet fastsatt følgende fordeling av LUF-midlene (mill. kr.):

1997

1998

Tilskudd til skogbruksplanlegging

37,0

37,0

Tilskudd til kurs og opplæring, herav
‑ Ordinær opplæringsaktivitet
‑ Ekstra skogkultursatsing

23,0
12,0
11,0

22,0
11,0
11,0

Tilskudd til organisering av virkesomsetningen på Vestlandet og i Nord‑Norge, herav
‑ Ordinært organisasjonstilskudd
‑ Ekstraordinær støtte til org. au virkesomsetn.


5,0
2,0
3,0


4,5
2,0
2,5

Tilskudd til skogsveger

50,0

56,5

Sum

115,0

120,0

Midler til skogbruksplanlegging, skogsveger og den ekstra skogkultursatsingen over LUF vil bli tildelt fylkene som rammebevilgninger sammen med de midler som blir stilt til rådighet over statsbudsjettet. Fylkene vil gjennom denne tildeling få mulighet til å omdisponere en begrenset del av midlene mellom de forskjellige tiltakene.

Merknader til de enkelte postene

Tilskudd til skogbruksplanlegging

Skogbruksplaner gir kunnskap om skogressursene og miljøverdiene på den enkelte eiendom. Planene skal bidra til at skogeierne skal kunne drive sin skog på en best mulig måte både når det gjelder ressursforvaltning, verdiskaping og ivaretakelse av miljøoppgaver. Bevilgningsrammen på 37 mill kroner er den samme som i 1997, og innebærer at aktiviteten kan opprettholdes på om lag samme nivå. Inntil 1,5 mill kroner vil bli brukt til digitalisering av markslag for økonomisk kartverk. Som det er orientert om tidligere er det nedsatt en arbeidsgruppe som skal se på konkrete utfordringer og forbedringspotensial for skogbruksplanleggingen framover. Arbeidsgruppen foretar blant annet en gjennomgang av selve organiseringen av skogbruksplanleggingen for å sikre at arbeidet gjennomføres på en måte som gir en mest mulig effektiv bruk av ressursene. Gruppen vil også gi tilrådinger på områder som blant annet berører prioritering av arealer for slik planlegging, innhold i registreringer, metoder for datafangst, utforming av planer og kontroll og kvalitetssikring av utført arbeid og ferdige produkter. Gruppen vil avslutte sitt arbeid seinere i høst. Dette arbeid vil ikke ha konsekvenser for skogbruksplanarbeidet i 1998. Nødvendige endringer vil bli tatt opp særskilt.

Tilskudd til kurs og opplæring

Det legges stor vekt på de opplæringstiltak som omfattes av ordningen. Slik opplæring er viktige element i arbeidet for økt kvalitet i alle ledd av skogbruket, ikke minst som følge av de store utfordringer næringen møter i tilknytning til miljøansvar, kvalitetsfremmende tiltak oa Bevilgningsrammen for 1998 er på 22 mill kroner, og innebærer en liten reduksjon fra foregående år. Det er budsjettert med 11 mill kroner til ordinære kurs- og opplæringstiltak. Dette gir grunnlag for å opprettholde aktiviteten på omlag samme nivå som i 1997. Opplæringstiltakene for veg- og skogbruksplanleggere som det ble avsatt midler til i 1997, vil bli videreført i 1998. Den ekstraordinære satsingen på informasjons-, opplærings- og motivasjonstiltak rettet mot skogkultur har vært effektiv. Bevilgningsrammen for 1998 er opprettholdt med 11 mill kroner. Disse tiltakene skal være direkte rettet mot skogeierne, og innsatsen skal omfatte både foryngelsesarbeid og stell av ungskogen.

Tilskudd til organisering av virkesomsetningen på Vestlandet og i Nord-Norge

Økonomisk støtte til skogeierforeningene på Vestlandet og i Nord-Norge har vært nødvendig for å sikre virkesavsetningen i disse områdene. Etter at den direkte transportstøtten ble fjernet på vestlandsvirke, har skogeierforeningene på Vestlandet siden 1995 fått en ekstraordinær støtte over denne posten. Bevilgningsrammen til ekstraordinær støtte for 1998 er fastsatt til 2,5 mill kroner. Dette er en reduksjon på 0,5 mill kroner i forhold til 1997. Den ordinære støtten til skogeierforeningene på Vestlandet og i Nord-Norge opprettholdes med samme beløp som i 1997 på 2 mill. kroner. Departementet er innstilt på en fortsatt nedtrapping av slik støtte.

Tilskudd til skogsvegbygging

Skogbrukets konkurranseevne både økonomisk, kvalitetsmessig og miljømessig er blant annet avhengig av et tilfredsstillende skogsvegnett. Selv om vegdekningen i de mest sentrale områder begynner å bli bra er den fortsatt for dårlig i mange skogområder. Den avsatte rammen til vegbygging for 1998 på 56,5 mill kroner vil gjøre det mulig å opprettholde vegbyggingsaktiviteten på om lag samme nivå som de siste årene. Disse midlene er forutsatt brukt til atkomstveger. Tilskudd til sekundærveger er som kjent overført til BU-fondsystemet. Det er en forutsetning at all vegbygging skjer på en miljømessig forsvarlig måte. For å sikre dette er vegbygging for landbruksformål i LNF-områder regulert gjennom egen forskrift, noe som medfører at all skogsvegbygging skal godkjennes av landbruksmyndighetene i samråd med miljøvernmyndighetene. Tilskuddsordningen gjør det mulig å sette ytterligere betingelser for å ivareta hensynet til miljøet i de berørte skogområdene. Arbeidsgruppen som skal utrede konsekvensene av skogbrukets vegbygging i forhold til nærings- og miljøinteresser vil sluttføre sitt arbeid seinere i høst. Gruppens arbeid og anbefalinger vil være et viktig bidrag i å videreutvikle gode saksbehandlingsregler og vurderingskriterier slik at konfliktsakene avdekkes på et tidlig stadium, og at grunnlaget for å kunne to de riktige beslutninger blir best mulig.

Prosjektmidler

Fra og med 1995 er det som kjent lagt opp til at prosjekter knyttet til skogbruk, og som ikke fanges opp av BU-fondsordningene, skal kunne finansieres av de sentrale BU-midlene på samme måte som andre typer prosjekt. Det er derfor ikke avsatt spesielle prosjektmidler til skogbruk over LUF.

Med hilsen

Ivar Ekanger

Tor Inderberg




Ønsker du å bestille, send oss en mail eller fax.
Du kan også bestille pr. telefon.
E-post: postmottak@lmd.dep.no
Telf: 22 24 91 61
Faxnr: 22 24 95 55