Historisk arkiv

Forbrukerkrav viktigste rammebetingelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

26.11.97

Forbrukerkrav viktigste rammebetingelser

- Regjeringen vil legge stor vekt på å sikre norsk næringsmiddelindustri gode rammevilkår. Dette er Norges nest største industribransje, og det er av avgjørende betydning for norsk jordbruk å ha en konkurransedyktig næringsmiddelindustri. Men forbrukerkrav vil sette de viktigste rammebetingelsene, og det at norske produsenter kan tilby trygg mat av høy kvalitet vil være det viktigste konkurransefortrinnet, sa landbruksminister Kåre Gjønnes under et linkdoc020005-090045#docforedrag for Næringsmiddelbedriftenes landsforening i dag.

Som nettoeksportør av mat er Norge avhengig av gode internasjonale handelsavtaler. I 1999 vil en ny forhandlingsrunde starte opp i WTO-sammenheng. På landbruksområdet vil dette trolig innebære diskusjoner knytt til reduksjoner i tollsatser, eksportstøtte og intern støtte til landbruket.

- Regjeringen vil arbeide for å utvikle og forbedre WTO-avtalen, slik at den i større grad tar sosiale-, miljøpolitiske-, helse- og forbrukerhensyn, slo Gjønnes fast. - Vi vil også arbeide for å finne løsninger som gjør det mulig å videreføre det tradisjonelle småskala jordbruket i Norge.

Landbruksminister Gjønnes peker på at det vil være behov for en løpende vurdering når det gjelder tilpasninger i det tollbaserte importvernet for landbruksvarer, både generelt og overfor EU og utviklingsland.

- Jeg er opptatt av å forene både landbrukspolitiske, handelspolitiske og bistandspolitiske interesser, slik at vi har en samlet vurdering av norske interesser fram mot WTO-forhandlingene som starter i 1999. Det må presiseres at importvernet fortsatt skal beskytte norsk produksjon, og at jordbruksavtalens priser ikke skal undergraves, uttalte landbruksministeren.

Revidert EØS-avtale

I samband med revidering av EØS-avtalen for veterinær sektor har regjeringen vært i kontakt med EU for å undersøke om det er mulig å foreta enkelte endringer i avtalen fremforhandlet av den forrige regjeringen. Slike endringer har blitt avvist av EU.

- Den forrige regjeringen fremmet forslag om en rekke tiltak for å ivareta hensynet til folke- og dyrehelsen knyttet til Matmeldingen og nasjonale tiltak knyttet til EØS. Nåværende regjering mener at det er nødvendig å forsterke disse tiltakene, og har foreslått 12 millioner kroner ekstra til forsterking og utbygging av nasjonale tiltak. Ytterligere forsterking av tiltakene vil bli vurdert i forbindelse med framleggingen av den reviderte EØS-avtalen for Stortinget under vårsesjonen 1998, sa landbruksministeren.

- Jeg regner med at det er bred støtte til slike forsterkninger dersom det er nødvendig for å opprettholde den høye standarden vi har matsiden og dyrehelsesiden. For regjeringen er ikke dette et rent landbruksanliggende, men i første rekke et forbrukerspørsmål.

Foredraget kan i sin helhet leses linkdoc020005-090045#docpå ODIN eller Landbruksdepartementets egen hjemmeside; linkurlhttp://www.landbruk.dep.no_blankwww.landbruk.dep.no

Lagt inn 26. november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen