Historisk arkiv

Foreløpige resultater fra overvåkingen av plantevernmidler i perioden april - september 1997

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding fra Landbruksdepartementet og Statens forurensningstilsyn

Jovå - nasjonalt program for jordsmonnovervåking

Foreløpige resultater fra overvåkingen av plantevernmidler i perioden april - september 1997

Resultater fra overvåkingsprogrammet viser funn av plantevernmidler i flere undersøkte elver, bekker, grøfter og drikkevannsbrønner. I de fleste funnene er det så små konsentrasjoner av plantevernmidler at det antas ikke å ha miljøskadelige effekter. Landbruksmyndighetene vil se nærmere på funnene i forbindelse med fornyet godkjenning av plantevernmidlene.

Elver

Plantevernmidler ble for første gang påvist i to relativt store elver, Lierelva og Hobølelva. Det ble ikke funnet konsentrasjoner som antas å ha miljøskadelig effekt.

Bekker

I ni bekker i Sør- og Midt-Norge ble det påvist plantevernmidler på samme nivå som tidligere år med hensyn til antall funn og konsentrasjoner. Det ble gjort funn av tre midler som ikke er påvist tidligere år; aklonifen (ugrasmiddel), klorfenvinfos (skadedyrmiddel) og glyfosat (ugrasmiddel). I seks av de ni undersøkte bekkene ble det for første gang analysert for glyfosat. Det ble påvist små konsentrasjoner av glyfosat i alle de seks undersøkte bekkene.

Grøfter

Funn av plantevernmidler i grøftevann på tre ulike lokaliteter (Kvithamar, Apelsvoll og Bye-feltet på Ringsaker) flere år etter at midlene sist ble brukt indikerer at enkelte midler har betydelig lenger nedbrytningstid enn forventet på bakgrunn av oppgitte data om nedbrytbarhet. Dette gjelder spesielt bentazon. Dette kan blant annet skyldes lav temperatur og ulike egenskaper i norsk jord.

Drikkevannsbrønner

I tre av fire undersøkte brønner som brukes som drikkevannsforsyning for enkeltgårdsbruk i Rygge, Råde og Onsøy i Østfold, ble det påvist plantevernmidler. Ett av funnene oversteg grenseverdiene for plantevernmidler i drikkevann. Funnene gir grunn til oppmerksomhet omkring plantevernmidler i små drikkevannsbrønner lokalisert i nærheten av dyrket mark.

Myndighetenes tiltak

Opplysningene som er kommet fram vil få betydning når de aktuelle stoffene skal vurderes av Statens landbrukstilsyn for fornyet godkjenning. Resultatene fra overvåkinger vil også inngå som viktig bakgrunnsmateriale ved utarbeidelse av Landbruksdepartementets handlingsplan for redusert bruk av plantevernmidler.

Nøkkeltall for plantevernmidler i 1996
Antall godkjente virksomme stoffer i plantevernmidler 117
Antall godkjente plantevernmidler 195
Omsatt mengde virksomt stoff i plantevernmidler 706 tonn
Omsatt mengde virksomt stoff i plantevernmidler . Gjennomsnitt 1992-96 800 tonn

Kontaktpersoner:

Landbruksdepartementet v/Martin Holtung Tlf. 22 24 93 02
Statens forurensningstilsyn v/Kari Fagernes Tlf. 22 57 34 00
Jordforsk v/Gro Hege Ludvigsen Tlf. 64 94 81 50
Statens landbrukstilsyn v/ Terje Røyneberg Tlf. 64 94 44 00
Planteforsk v/ Olav Lode Tlf. 64 94 93 20
Statens institutt for folkehelse v/ Jan Alexsander Tlf. 22 04 22 53

Les mer om rapporten på Landbruksdepartementets hjemmeside; www.landbruk.dep.no/

Lagt inn 9. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen