Historisk arkiv

Landbruket sentralt i distriktspolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.32
Dato 14.11.97

Landbruket sentralt i distriktspolitikken

- Landbruksnæringen er en sentral pilar i regjeringens distriktspolitikk. Den utviklingen vi har sett med en nedgang i både antall bruk og antall årsverk er bekymringsfull. Regjeringen vil derfor prioritere rekrutterings- og likestillingsarbeidet innen landbruket, og arbeide for å redusere inntektsgapet mellom yrkesutøverne i landbruket og andre grupper, sa landbruksminister Kåre Gjønnes under et foredrag på Lederkonferansen i Norges Bondelag i dag.

Viktig med forbrukerorientering

- Det vil være forbrukerne som i tiden fremover kommer til å sette de viktigste rammevilkårene for norsk landbruk. Dette gjelder både for hvilke typer jordbruksprodukt som vil bli etterspurt og hvilken kvalitet, uttalte Gjønnes.
- De produsentene som tar denne utfordringa på alvor vil være de som har størst mulighet til å lykkes. Landbrukspolitikken og landbruksproduksjonen må ta utgangspunkt i at det er et marked i Norge som etterspør kvalitetsprodukter.

Rekrutterings- og likestillingsarbeidet prioriteres

Landbruksministeren definerte myndighetenes viktigste rolle i tida framover å være å skape rammebetingelser som gjør at vi bevarer et konkurransedyktig og attraktivt landbruk.
- Jeg håper at næringa og myndighetene i fellesskap kan bidra til at landbruksnæringa igjen blir ei attraktiv næring for ungdommen å satse på, sa Gjønnes. - Fra min side vil rekrutterings- og likestillingsarbeidet få høy prioritet i tida framover. Fra næringas side håper jeg at det ikke blir lagt et for pessimistisk bilde til grunn ved enhver anledning. Pessimismen er selvforsterkende og skremmende. Det er meget viktig å sikre generasjonsskifte i næringa, både for næringa sin del og for regjeringens distriktspolitikk.

Inntektsgapet skal reduseres

- Sentrumsregjeringen legger til grunn at yrkesutøverne i landbruket skal ha en inntektsutvikling på linje med øvrig grupper i samfunnet. Det inntektsgapet som har oppstått i forhold til andre grupper skal reduseres, slo landbruksministeren fast.
- Vi vil videreføre et desentralisert småskalajordbruk, som et levedyktig alternativ til et mer industrialisert jordbruk. Men, det er spesielt viktig å følge med i situasjonen for heltidsbrukerne. Disse har ikke på samme måte anledning som deltidsbrukerne til å erstatte bortfallet av inntekt fra jordbruket, og blir derfor mer sårbare for negative endringer i rammebetingelsene.


Landbruksminister Kåre Gjønnes sitt innlegg kan leses i sin helhet på Internett: linkdoc020005-090044#docODIN eller Landbruksdepartementets egen tjener: linkurlhttp://www.landbruk.dep.no_blankwww.landbruk.dep.no

Lagt inn 14 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen