Historisk arkiv

Nordisk program for oppfølging av FAO-toppmøtet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 30
Dato: 10.11.97

Nordisk program for oppfølging av FAO-toppmøtet

- Nordisk råd vil senere i denne uken bli invitert til å vedta et nordisk program for oppfølging av Toppmøtet om matvaresikkerhet i Roma i fjor, uttalte landbruksminister Kåre Gjønnes under FAO’ generaldebatt i dag. Generalkonferansen er den første etter Toppmøtet om matvaresikkerhet, og skal behandle FAO’s budsjett for den kommende perioden.

  • Viktige tema i den nordiske oppfølgingen er videre utvikling av bærekraftig landbruk under vårt nordlige klima, forbrukertrygghet og matkvalitet, og utnytting og bevaring av genetiske ressurser, sa landbruksminister Gjønnes.
  • Norsk landbrukspolitikk må på alle hovedområder i det store og det hele sies å være på linje med de prioriteringer som er nedfelt i handlingsplanen fra Toppmøtet om matvaresikkerhet i fjor.

Fattigdoms- og struktur problem

Gjønnes uttrykte i sitt innlegg glede over den økningen som har vært gjennom de siste årene på verdensbasis når det gjelder matproduksjon, men pekte også på problemene som ikke er løst på området

  • Underernæring og usikker tilgang på mat er først og fremst et fattigdomsproblem og et strukturelt problem, sa Gjønnes. Han understreket viktigheten av landreformer og økonomisk og sosial utvikling for å bedre forsyningssituasjonen for store grupper mennesker, og for å få en mer rettferdig fordeling av ressursene.
  • Kvinner og barn er ofte de som er hardest rammet fordi de hverken har økonomisk eller politisk makt. Det er derfor viktig at både kvinner og menn tar aktivt del i utviklingsprosessene. For å få til dette, må søkelyset settes på kvinnenes rolle i lokalsamfunnet og deres tilgang og kontroll over de produktive ressursene, uttalte Gjønnes.

Større prioritet til landbruksutvikling

Landbruksminister Gjønnes kom også inn på betydning av å styrke internasjonal bistand for å bidra til større matvaresikkerhet.

- Regjeringen har i sitt nylig fremlagte budsjett gått inn for en kraftig økning av Norges bistand. Kamp mot fattigdom og støtte til Afrika vil bli gitt ytterlige prioritet i tiden framover. Vi foreslår også å gi større prioritet til landbruksutvikling, sa ministeren.

Lagt inn 13 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen