Historisk arkiv

Enighet mellom staten og jordbruket om jordbruksavtale for 1998-99

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 12
Dato: 16.05.98

Enighet mellom staten og jordbruket om jordbruksavtale for 1998-99

Avtalepartene i jordbruksoppgjøret kom i dag til enighet om ny jordbruksavtale. Avtalen vil gi bøndene en mulighet for inntektsvekst på 11.600 kroner per årsverk i gjennomsnitt fra 1997 til 1998. Det er lagt stor vekt på å bedre de sosiale ordningene for bøndene i den nye avtalen. Yrkesgruppen får nå tilbud om en frivillig tidligpensjonsordning fra fylte 62 år. Utgiftene til ordningen vil i sin helhet dekkes innenfor jordbruksavtalens ramme. Tidligpensjonsordningen vil gi en utbetaling på 85.000 kroner årlig. Bedrede velferdsordninger ved ferie og sykdom blir også gjennomført.

  • Jeg er glad for at vi har kommet fram til en avtale som gir bøndene en mulighet for en inntektsutvikling som vil minske gapet mellom bønder og andre yrkesgrupper. Dette er i tråd med Voksensåserklæringen og i samsvar med Regjeringens satsing på en viktig næring som betyr mye både for bosettingen og verdiskapingen, sier landbruksminister Kåre Gjønnes.
  • Men ikke minst er jeg glad for at vi har fått til en avtale med dels nye, dels bedrede sosiale ordninger for yrkesgruppen bønder. Denne gruppen får nå en tidligpensjonsmulighet og bedrede muligheter for ferie og avløsning. Bondeyrket er et arbeidsintensivt og fysisk tungt yrke som til nå har hatt for dårlige sosiale ordninger, kommenterer landbruksministeren.
  • De bedrede inntektsmulighetene og de forbedrede sosiale ordningene vil være et godt bidrag til å sikre rekrutteringen til landbruket. Avtalen vil også legge forholdene bedre til rette for å få flere kvinnelige gårdbrukere. Å få til gode løsninger på disse områdene har vært viktig for staten i årets jordbruksforhandlinger, understreker Gjønnes.
  • Denne avtalen som nå er fremforhandlet vil bidra til å sikre at vi kan opprettholde et norsk småskala landbruk som kan produsere trygg mat av høy kvalitet, slik forbrukerne ønsker. Forbrukerne vil være den viktigeste premissleverandør for norsk landbruk i tiden fremover, uttaler Gjønnes videre.
  • Avtalen slik vil bety at forbrukerne i liten grad blir berørt gjennom økte matvarepriser, og at den norske næringsmiddelindustrien ikke får svekket sine konkurransevilkår, påpeker landbruksministeren.
  • Miljøprofilen i norsk landbruk vil bli styrket gjennom denne avtalen. Spesielt innsatsen for å redusere bruken av plantevernmiddel må fremheves. Både i forhold til miljø- og helsespørsmål er det viktig å gjennomføre tiltak for å redusere bruken av plantevernmidler og sørge for at den nødvendige bruken er korrekt, konkluderer landbruksminster Kåre Gjønnes.

Tall fra den nye avtalen:

Total økning på 1. 625 millioner kroner i forhold til forrige avtaleperiode

Fordelt på: Virkning i 1998: Full virkning:

Økning i avtalepriser 162,5 mill. kr 325 mill kr

Økning på ramma ( over statsbudsjettet) 337,5 mill. kr 675 mill kr

Engangsutbetaling av frie midler

(ikke brukte fra forrige avtaleperiode) 210 mill.kr 225 mill kr

Utgiftsreduksjon på grunn av bortfall

av investeringsavgift (fra 1.1.99) 400 mill kr

Totalt 710 mill.kr 1.625 mill kr

Viktige områder i avtalen

Styrking av sosiale ordninger:

Pensjonsordning for bønder

Det blir innført en tidligpensjonsordningen for bønder fra 62 år. Denne ordningen vil sikre en årlig utbetaling pr. person på 85.000 kroner i året. (For familiebruk beregnes årlig utbetalt pensjon med 1,6 x kr 85.000 dvs. totalt 136.000 kroner årlig).

I utgangspunktet vil ordningen gjelde for bønder som har hatt en næringsinntekt fra bruket på minst 90.000 kroner i gjennomsnitt de fem siste årene, men det vil bli innført en dispensasjonsordning som har til hensikt å fange opp heltidsbrukere som har hatt mindre næringsinntekt enn dette. Skal en være berettiget til tidligpensjon må en ha drevet landbruk i minst 15 år, og ha bodd og arbeidet på bruket i de siste fem år.

For å få tidligpensjon blir det krevd at bruket reelt blir overdratt til ny eier som må drive eiendommen for egen regning.

Bønder kan tjene opptil 100.000 kroner årlig utenfor gårdsbruket i tillegg til pensjonen. Bønder som tjener mer enn 100.000 kroner per år utenom bruket vil få redusert pensjonsutbetalingen i forhold til hvor stor annen inntekt en har.

Den gunstige samordning har sammenheng med at samtlige utgifter til pensjonsordningen blir dekket av bøndenes egne inntekter.

Øket tilskudd til avløsning og ferie

Maksimalbeløpet for tilskudd til avløsning ved ferie og fritid økes med ca. 8.000 kroner, til 48.000 kroner maksimalt, i tillegg økes satsene for berettiget tilskudd med 13 prosent i gjennomsnitt per dyr .

Dagsatsen økes ved sykdom

Maksimal dagsats økes til 750 kroner per dag, og avkortningsreglene endres slik at det ikke blir gjennomført avkortning før summen av refusjon og utbetalte syke- eller fødselspenger overstiger maksimal dagsats for avløsning.

Rekruttering og likestillingstiltak:

Viktig område i den nye stortingsmeldingen

I den kommende stortingsmeldingen om landbrukspolitikken (ventes klar i løpet av andre halvår 1999) skal nye mål, strategier, tiltak og resultatindikatorer for likestillings- og rekrutteringsarbeidet innenfor landbruket drøftes grundig. I kommende avtaleperiode vil imidlertid følgende likestillings- og rekrutteringstiltak bli gjennomført for å legge forholdene enda bedre til rette for at flere kvinner overtar gårdsbruk og ungdommer velger bondeyrket:

Etableringstilskudd ved generasjonsskifte

Satsene for etableringstilskudd ved generasjonsskifte økes til maksimalt 180.000 kroner for kvinnelige brukere og 120.000 kroner for mannlige brukere. Etableringstilskudd blir utbetalt som en prosentsats av utgifter til gjennomførte investeringer ved generasjonsskifte på bruket.

Ekstra produksjonstilskudd for unge brukere

For å stimulere til tidligere generasjonsskifte blir det innført et ekstra produksjonstilskudd per bruk for brukere opp til 35 år. Størrelsen på dette ekstra produksjonstilskuddet er 3.000 kroner per år for mannlige brukere, og 4.000 kroner per år for kvinnelige brukere.

I motsatt ende blir det innført avkortning i produksjonstilskudd for brukere over 70 år. Avkortning blir på 20.000 kroner per år per bruk.

Mer miljøvennlig jordbruk:

Bruken av plantevernmiddel skal ned

Det vil bli gjennomført en omlegging av avgiftssystemet for plantevernmiddel, med en fordobling av avgifter f.o.m 1.januar 1999. Dette er i samsvar med den foreslåtte handlingsplanen for å redusere helse- og miljørisikoen ved bruk av plantevernmidler for perioden 1998-2002. Det blir også satt av ni millioner kroner over jordbruksavtalen til andre tiltak foreslått i handlingsplanen.

Økologisk landbruk

Bevilgninger til økologisk landbruk økes fra 50 mill kr til 66,7 mill kr. Av dette er fem mill kr satt av til å gjennomføre tiltak som sikrer at økologiske landbruksprodukter når fram til forbrukerne som økologisk mat.

Kontaktperson:
Leder av Statens forhandlingsutvalg,
Departementsråd Per Harald Grue, Landbruksdepartementet.
Telefon 22 24 91 07 – arbeid
64 94 30 78 - privat

Lagt inn 19 mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen