Historisk arkiv

Fakta om import av storferasen Belgisk blå

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

29
04.12.1998

Fakta om import av storferasen Belgisk blå

I henhold til dyrevernloven § 5. første og andre ledd, er det i Norge forbudt å endre dyrs arveanlegg på en slik måte at dyret blir uskikket til å utøve normal adferd, får sine fysiologiske funksjoner påvirket i uheldig retning eller blir påført unødig lidelse. Det er også forbudt å avle videre på dyr som er blitt slik.

Med hjemmel i denne bestemmelsen i dyrevernloven vil det være forbudt å avle videre på et dyr av rasen Belgisk blå i Norge. Dyr som innføres vil derfor ikke kunne brukes i avl, uten at dette kommer i strid med forbudet i dyrevernloven.

Med forbehold om Stortingets samtykke vil dyrevern fra 1. januar 1999 bli en del av EØS-avtalen, herunder EUs nye direktiv 98/58 om beskyttelse av produksjonsdyr. I dette direktivet angis blant annet at det ikke skal være tillatt å drive med avl eller avlsprogrammer som vil medføre lidelse for de dyr det gjelder. Etter landbruksministerens mening gir dette Norge et grunnlag for å forby avl med Belgisk blå også i fremtiden. Det endelige svar på dette kan imidlertid bare en domstol avgjøre.

Med hjemmel i dagens regelverk har Norge ikke mulighet for å hindre import av dyr, så sant dyrene oppfyller de helsemessige betingelser for handel og innførsel. Det samme vil gjelde ved eventuell revisjon av EØS-avtalen. Dette betyr at Norge ikke kan forby import av storferasen Belgisk blå.

Landbruksministeren har ikke uttalt at han vil foreslå endringer i regelverket for import, men fastholder den hjemmelen i regelverket for dyrevern som forhindrer videre avl på denne rasen i Norge.

Kontaktperson: Statsråd Kåre Gjønnes. Telefon 22 24 91 01

Lagt inn 7. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen